Ovi znaci otkrivaju da patite od manjka samopoštovanja

Foto: Shutterstock

Kaže se da je lakše otkriti poštuje li vas netko nego si priznati da ne poštujemo sami sebe. Ali pravila koja se odnose na prijateljstvo, odnose se i na nas same, ne možete biti najbolja verzija sebe ako se ne poštujete i uvijek ste sami sebi na posljednjem mjestu.

Mnogo se puta susrećemo sa situacijama u kojima se od nas traže da prilagodimo vlastita razmišljanja, ideje ili planove. Možda je riječ o situacijama u vezi ili braku, možda prijateljstvu, obitelji… Često puta to je slučaj i na mjestu gdje radite. Znamo kako je ponekad je teško ostati „čvrst“ i založiti se ili čak izboriti za ono u što vjerujemo, za naše vrijednosti. Sve ovo negativno utječe na sliku koju stvaramo o sebi samima.

Ovo su znaci koji otkrivaju da je vrijeme za promjene;

1. NEVOLJKO PROTURJEČITE
Dok je reći “da” često lijepa stvar, može postati problem ako vam je “ne” nepoznanica. Ako pristajete na stvari koje vas ne čine sretnima, sebi oduzimate vrijeme koje biste inače proveli onako kako sami želite.

2. BOJITE SE DA NEKOG NE UVRIJEDITE
Svi imamo svoje mišljenje o različitim stvarima, i često ih ne izgovaramo. Kada prešutite ono što mislite, drugoj osobi (a i sebi) dajete do znanja da vaše mišljenje nije niti važno.

3. OBAVEZE SU UVIJEK NA PRVOM MJESTU
Svi imamo obaveze i odgovornosti, ali ako vam dan prolazi samo u ispunjavanju istih, kada mislite na sebe i svoje potrebe? Takvo će vas ponašanje brzo dovesti do toga da potpuno zaboravite kako ugoditi sebi.

4. TUĐA SREĆA JE NAJVAŽNIJA
Naravno, poželjno je željeti drugima sreću, ali ako se previše trudite ugoditi drugima, i to vas na kraju dana opterećuje, pretvorit ćete se u nečiji otirač za noge. Raditi stvari samo za druge i pritom zanemarivati sebe, nije vrijedno vašeg vremena.

5. SKRIVATE SVOJE OSJEĆAJE
Društvo nas je naučilo da naše emocije držimo u sebi kako ne bi druge dovodili u neugodne situacije. Tako sami sebi govorite da vaše mišljenje i vaši osjećaji nisu važni. Krenite malim koracima i ako vas netko pita kako ste, odgovorite iskreno.

Ako se pronalazite u ovim stvarima, možda je vrijeme da se upitate što vam nedostaje. Zapamtite da je vaše mišljenje važno i da ste vi važni pa se tako i ponašajte.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content