Zašto nije moguć referendum protiv referenduma?

Kukuriku slučajna vlast – kao da je plaćena da manipulira narodom, da ga ideologizira, obmanjuje i osiromašuje. Portal zdravstveniodgoj.com piše zašto nije moguć protureferendum

 

{jathumbnail off}Novi list je objavio, a Jutarnji list prenio informaciju po kojoj će Vlada u pokušaju opstrukcije zahtjeva za raspisivanjem referenduma od strane građanske inicijative „U ime obitelji“ predložiti Saboru raspisivanje „protureferenduma“ . Ovim „protureferendumom“ trebala bi se inicirati promjena Ustava kojom bi se zabranilo provođenje referenduma o pitanjima koja se tiču ljudskih prava.

O kakvom diletantskom potezu „visokopozicioniranog izvora u Vladi“ je riječ govore dvije jednostavne činjenice:

1. Takvo referendumsko pitanje („Smatrate li da se referendumima smije zadirati u temeljna ljudska prava i slobode garantirane Ustavom RH“) je protuustavno jer ostavlja mogućnost takvog rezultata (ako bi većina građana odgovorila sa „DA“) koji bi bio u direktnoj suprotnosti s Ustavom. Stoga se referendum s takvim pitanjem ne može raspisati.

2. Brak nije temeljno ljudsko pravo. To je u više presuda potvrdio i Europski sud za ljudska prava. Čak i ako bi se raspisao „kontrareferendum“, on ne bi imao utjecaja na referendum koji je zatražilo gotovo 750.000 građana RH.

U kukuriku koaliciji očito dolazi do dubokih neslaganja oko ovog pitanja što je uočljivo i iz izjave predsjednika Sabora Josipa Leke koji je na današnjoj sjednici predsjedništva Sabora rekao kako je zahtjev za izmjenama Ustava koje je inicirala građanska inicijativa „U ime obitelji“ u skladu s predviđenom saborskom procedurom.

Očito se radi o novom spinu provladinih medija koji ima za cilj odvratiti pažnju javnosti od činjenice da niti nakon 3 mjeseca nije određen datum referenduma o braku iako su zadovoljeni svi uvjeti. Isto tako, uređivačkom politikom u kojoj se npr. na naslovnici Jutarnjeg cijeli dan nalazi fotografija nekog profesora kojega su učenici u susjednoj državi pretukli navodno govoreći mu da je „peder“, pokušava se stvoriti dojam ugroženosti prava homoseksualaca, a posredno i njihovo „pravo“ na brak.

Hoće li i kada doći kraj takvoj manipulativnoj politici vladajuće koalicije i njima podložnih medija koja se osim pitanja referenduma o braku proteže i na niz drugih gorućih pitanja naše države; počevši od katastrofalne nezaposlenosti, preko rastrošne birokracije do Lex Perković, ćirilice i zdravstvenog odgoja?

Izvor: Zdravstveni.odgoj.com

Odgovori

Skip to content