SAD donirao HV-u najsuvremeniji sustav za vježbe gađanja

Foto: MORH/J.Kopi

Sjedinjene Američke Države donirale su Hrvatskoj vojsci najsuvremeniji simulacijski sustav za obuku pješaštva SAAT, a svečanoj primopredaji sustava SAAT u ponedjeljak su u petrinjskoj vojarni “Pukovik Predrag Matanović” nazočili potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević i američka veleposlanica u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes.

Riječ je o virtualnom strelištu SAAT (Small Arm Tactical Training System) s 10 linija za obuku, uvježbavanje i gađanje u zatvorenom prostoru bez korištenja bojevog streljiva, a koje se koristi za pojedinačnu i zajedničku obuku.

“SAD najvažniji strateški partner Hrvatske u području obrane i sigurnosti”, smatra Krstičević.

Zahvaljujući donaciji ministar Krstičević je naglasio kako je SAD najvažniji strateški partner Republike Hrvatske u području obrane i sigurnosti.

“Vrijednost ove donacije višestruko nadilazi njenu cijenu. To je još jedna potvrda odličnih prijateljskih i savezničkih odnosa između SAD-a i Republike Hrvatske. Sjedinjene Države su naš ključni saveznik i s njima sudjelujemo u zajedničkim vježbama, u obuci i operacijama građenja mira u inozemstvu, u borbi protiv ISIL-a, narastajućeg radikalizma i vjerujem da je ovo pravi put te da će biti još ovakvih primjera.

Ovim Hrvatska vojska dobiva puno jer nam virtualno strelište pomaže u realnoj situaciji da uvježbamo sve moguće scenarije kako bi osnažili Hrvatsku vojsku”, istaknuo je ministar Krstičević.

Američka veleposlanica Julieta Valls Noyes izrazila je zadovoljstvo što može predati ovu donaciju, napomenuvši da je Hrvatska značajni faktor sigurnosti na ovom području jugoistočne Europe. Podsjetila je da su u dosadašnjoj suradnji SAD i Republika Hrvatska uspješno surađivali u interesu mira u Afganistanu i na Kosovu, dodavši kako vjeruje u uspješni nastavak suradnje.

Novi sustav za taktičku obuku SAAT je virtualno središte s deset staza za gađenje školskim streljivom koji se koristi za pojedinačnu i skupnu obuku preciznog gađanja. Okruženje u kojem se provodi obuku može se kreirati posredstvom računala i projicirati na zaslone, simulirajući različite scenarije i uvjete, primjerice pustinju, planine ili naseljena mjesta.

Donacija simulacijskog sustava jedan je od primjera pomoći SAD-a u izgradnji i unapređenju obrambenih sposobnosti Oružanih snaga Republike Hrvatske, a ukupna vrijednost donacije ovog sustava zajedno s pričuvnim dijelovima i obukom iznosi oko jedan milijun američkih dolara, rečeno je prilikom primopredaje.

Izvor: kamenjar.com

Odgovori

Skip to content