ODERALI SU DRŽAVU: Tajni cjenik obnove Gunje nakon poplava

Ministarstvo je objavljivalo ukupne podatke o obnovi, iz kojih se ne vidi pojedinačni trošak niti prosjek obnove. 24sata su došla do podataka iz tajnih troškovnika

Vlasnik te tvrtke nam je došao u starom Golfu trojci pregledati kuću. Sad i on i supruga voze nove Mercedese.

Ilustrira tako jedan Gunjanac zaradu koja je ostvarena na obnovi poplavljene županjske Posavine. Obnova njegove kuće od oko 120 četvornih metara i jedne dvorišne zgrade stajala je državu 480.000 kuna. Skoro godinu i pol nakon katastrofalne poplave, ostalo je još završiti i obnoviti 10-15 posto vodom uništenih kuća.

Kao i naš sugovornik, puno mještana je vidjelo i troškovnike iako to Vlada nikako nije željela. U njima stoji koliko su izvođači naplatili državi svoj rad. Strogo je zabranjeno izvođačima i nadzornicima pokazati koliko je točno iz proračuna otišlo na pojedinu kuću.

– To smo učinili jer smo željeli razdvojiti novac od mještana. Nismo željeli da postoji međusobna zavist koliko je komu uloženo. Važno nam je da je sve kvalitetno napravljeno – kaže Željko Uhlir, zamjenik ministrice graditeljstva Anke Mrak Taritaš.

Ministarstvo je tako dosad puštalo u javnost samo ukupne podatke o obnovi, iz kojih se ne vidi pojedinačni trošak niti prosjek obnove.

Obnova papreno plaćena
24sata su ipak došla do podataka iz tajnih troškovnika . Uz informacije od kooperanata koji su obavljali posao, jasno je da je obnova papreno plaćena. Primjerice, u poplavljenim Račinovcima postoji čak šest kuća koje imaju sabirne (septičke) jame koje će državi biti naplaćene 64.500 kuna! Uhlir kaže da su nakon prvih skupih jama cijene prepolovljene na 30.000 kuna za nove kuće i da će još jednom provjeriti trošak.

– Nisam vjerovao kada sam čuo da su na poplavljenim područjima napravljene septičke jame po 64.500 kuna, sve na račun države. Ta informacija se na kraju pokazala potvrđenom, ali i samo vrhom sante leda troškova obnove. Ministarstvo graditeljstva nikad nije željelo da mještani vide koliko je točno koštala obnova njihovih kuća. Ipak mi smo došli do tih cijena koje će mnoge šokirati – kaže novinar 24sata Ivan Pandžić.

– Nove kuće su napravljene i za milijun kuna , sretna 21 tvrtka koja je dobila posao obnove vrijedan 430 milijuna, često je posao prepuštala kooperantima koji su sve odradili puno jeftinije, a državi je ispostavljen novi račun za svaku obnovljenu kuću – ističe.

U Gunji, gdje je obnova kasnije počela, septičke jame su građene za cijenu od 15.000 do 28.000 kuna, tvrde nam u ministarstvu.

To je ogroman novac, pogotovo kad se zna da su mještani dobivali 40.000 ili 70.000 kuna ako su sami obnavljali kuće. Kad se na cijene septičkih jama pridoda PDV, ispada da su oni koji su uzimali novac i sami obnavljali trebali vratiti svoj dom u prvobitno stanje za iznos kojim je drugom napravljena samo sabirna jama.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Odgovori

Skip to content