PUPOVAC UCJENJUJE PLENKOVIĆA: “Bojkotirat ćemo Jasenovac sve dok ne maknete tu ustašku ploču!”

“Sve dok u Jasenovcu stoji ploča s ustaškim pozdravom “Za dom spremni”, neće biti uvjeta za sudjelovanje u službenoj komemoraciji žrtvama i sudionicima proboja iz tog ustaškog logora 22. travnja”, zaključila je jučer skupština Srpskog narodnog vijeća koje će zajedno sa antifašistima i dvije židovske organizacije tog dana biti na komemoraciji u Mlaki.

Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a, objasnio je da “ploča s natpisom “Za dom spremni” i komemoracija žrtava Jasenovca ne mogu ići zajedno”.

– Manjine su dale veliki doprinos ulasku Hrvatske u EU. Međutim, nakon službenog ulaska su se javili pojedini krugovi koji smatraju da država ne mora ispunjavati svoje obaveze. Oni koji danas ne mogu otrpjeti manjine, ne žele dobro ni Hrvatskoj, ni njenim građanima – rekao je Pupovac.

Uopće ne treba sumnjati da će Plenkovićeva vlada udovoljiti Pupovcu, a nauštrb poginulih HOS-ovaca kojima je ploča i podignuta.

Milorad Pupovac kirurški precizno pogađa Plenkovićevu slabu točku, a to je udovoljavanje prohtjevima Europske Unije koja, jasno, potencira da se sva potpisana prava nacionalnih manjina ispoštuju.

Upravo zato predsjednik SNV-a u kontekst Jasenovca stavlja “doprinos manjina” i podsjeća na obaveze hrvatske Vlade, jer u suprotnom će se SNV kao i mnogo puta dosad pismeno obratiti europskim čelnicima zbog čega bi Hrvatska mogla dobiti još jednu packu u nizu.

Saborska šutnja o sudbini ploče jasan je pokazatelj neodlučnosti pri izboru strane koju bi se moglo povrijediti: dragovoljce HOS-a ili Europu?

Ovo oklijevanje s odlukom o micanju ploče ide u prilog zaključku da će se hrvatska Vlada ipak radije zamjeriti svojim braniteljima, te ploču kad-tad ukloniti.

Razmišljajući Plenkovićevom logikom, mogli bismo to pojednostaviti i reći: Europa nam treba, a branitelji su svoje dali.

Izvor: Sloboda.hr

3 comments

  1. Josipa Pogačić

    Zakon o manjinskim pravima bio je donesen još 1991. i tim je zakonom srpskoj manjini u Hrvatskoj dato više nego drugima (što nije u redu), kako bi se dobilo međunarodno priznanje. I tu je Hrvatska bila ucijenjena od europskih država. Da netko danas ima petlje onda bi stavio na dnevni red izmjenu tog zakona argumentirajući o okolnostima u kojima je bio donešen. Izmjenama zakona trebala bi srpska manjina u Hrvatskoj imati isti status kao i druge manjine, tj. najviše jedan zastupnik u Saboru. Kako su Hrvati uglavnom politički nepismeni pa glasuju za SDP, a to znači zapravo za Srbe, dogodilo nam se da smo u Milanovićevoj vladi imali Srbe kao ministre u svim ključnim resorima. Dakle, nitko neće plakati ako Pupovac i njegovi ne dođu u Jasenovac, ovo je slobodna zemlja pa svatko ide kamo hoće, ali trebalo bi zbilja Pupovcu reći što ga ide i prestati podilaziti na njegovo ucjenjivanje.

  2. Rudolf

    Pa ja se nadam da je konačno došlo vrijeme da se konačno objelodani istina o Jasenovcu i onemogući mitomanija stvorena po naputcima Jakova Blaževića i istomišljenika mu.

Odgovori

Skip to content