U SDP-U SE SPREMA PUČ: Ruše Bernardića, a na čelo stranke dovode Sabinu Glasovac!

Unutarstranački ratovi bjesne, osnovao se sindikat, a Bernardiću u prilog ne ide ni pomanjkanje financijskih sredstava, zbog čega su zaposlenicima srezane plaće, dok su članarine podignute. SDP ne pronalazi ni adekvatne kandidate za lokalne izbore, a mladom šefu otvoreno se daje do znanja da postane pravi predsjednik, a ne prvi među jednakima, jer ta retorika ne prolazi, piše dnevno.hr

Premda je hrvatsko društvo generalno skeptično prema rezultatima anketa koje ocrtavaju rejting političkih stranaka, teško se oteti dojmu da ankete posljednjih mjeseci nisu naklonjene SDP-u. ”Izabrali smo pogrešnog čovjeka”, opravdavaju SDP-ovci loš položaj svoje stranke na političkom tržištu, a ta rečenica do te se mjere ustalila u njihovim odajama na zagrebačkom Iblerovom trgu, da možemo govoriti o novom partijskom sloganu.

Mladi i nedavno izabrani predsjednik, Davor Bernardić, u nezavidnom je položaju, jer bi sa čela stranke mogao biti svrgnut brže no što se te pozicije domogao, jer se sve intenzivnije i učestalije progovara o puču i vojsci nezadovoljnika koja se u stranci budi. Unutarstranački ratovi bjesne, osnovao se sindikat, a Bernardiću u prilog ne ide ni pomanjkanje financijskih sredstava, zbog čega su zaposlenicima srezane plaće, dok su članarine podignute. Uz to, SDP ne pronalazi adekvatne kandidate za svibanjske lokalne izbore, a mladom šefu otvoreno se daje do znanja da postane pravi predsjednik, a ne prvi među jednakima, jer to je retorika koja u hrvatskoj politici ne prolazi.

SDP tone u sunovrat

Da je tome uistinu tako, potvrđuje i Crodemoskopovo istraživanje, a pokažu li se ta predviđanja točnima, SDP-u u svibnju prijeti nezapamćeni debakl. Naime, istraživanje za prošli mjesec, pokazalo je kako HDZ uživa podršku 31,5 posto birača, te da im podrška raste već treći mjesec za redom, što je pak jedan od najboljih rezultata vladajuće stranke u zadnjih nekoliko godina. SDP, s druge strane, tone u sunovrat, rejting im opada pet mjeseci za redom, a u veljači ih je podržavalo 21,9 posto birača, što je jedan od lošijih rezultata od svibnja 2015. godine.

Odlazak Zorana Milanovića i dolazak mlađahnog Davora Bernardića, pokazao se tako – posve promašenim. Nesuglasice koje dominiraju SDP-om, od javnosti se više ne mogu sakriti, a Bernardić kao da sam pod sobom kopa jamu – gotovo svakodnevno servira izjave koje gotovo da graniče sa zdravim razumom. Neslaganje s načinom na koji Bero upravlja strankom, bez zadrške je nedavno iznio jedan od izbornih gubitnika, Ranko Ostojić, nazvavši ga – čovjekom bez sadržaja. Njegove tvrdnje nadopunio je i Predrag Matić (koji se nadao kandidaturi za zagrebačkog gradonačelnika), kazujući kako se kolege iz stranke prema njemu ponašaju kao ”kerovi” – gore no što su to činili stražari u logoru.

SDP-om vlada i apatija, potvrđuje to i naša visokopozicionirana sugovornica, koja problem vidi u Bernardićevom pomanjkanju karizme, nazivajući ga nesposobnim zbog posve promašenih koraka. Lokalni izbori izgubljena su bitka iz koje se može razaznati tek to, da ovaj momak s politikom nema previše veze. Zato je SDP-u potrebna promjena i bolje rješenje, jer negativan trend nakon lokalnih izbora, nedvojbeno će se kontinuirati, a nakon toga slijedi osipanje stranke koje se već sada nazire.

Malo je onih koji zadnjih dana čvrsto stoje iza Bere! Leđa mu okreću i oni čijim se zaslugama uzdigao na vrh Partije, spočitavajući mu neiskustvo i nedostatak talenta. Talenta u političkoj komunikaciji Bernardiću zasigurno manjka, potvrdila je to i njegova konstatacija kako bi predsjednici države valjalo povećati ovlasti tako da koordinira sa tri ministarstva i – bira ministre.

Ostalo i Milanovićevo smeće

Svjestan je i sam Bernardić nezahvalne situacije u kojoj se našao, pa već sada, umjesto da se bavi lokalnih izborima i vlastitim političkim sazrijevanjem, pokušava zaustaviti postizborni puč, pa hodočasti po stranačkim organizacijama diljem zemlje. Za razliku od iskusnijih političara, tako neuspješno balansira sa stranačkim i javno-političkim životom, što bi ga u konačnici, zbog kardinalnih grešaka koje mu se potkradaju, moglo stajati glave, jer u Partiji razumijevanja imaju sve manje.

Od velike pomoći nije mu bila niti obrana Zlatka Komadine, koji je potvrđujući stranačko nesuglasje, prozvao članstvo stoga što nije korektno da se Berini potezi seciraju, dok se s druge strane Milanovića podupiralo osam godina. Zalud Bernardiću ”odvjetnik” Komadina, kada su se negativni potezi zaredali. Lider oporbe posrnuo je onoga trena kada je pognuo glavu pred premijerom Andrejom Plenkovićem, prvotno zazivajući stranački konsenzus, nakon čega je napisao pismo njemu i predsjedniku Sabora, Boži Petrovu, a u kojem od njih traži prijem. Slično je postupio i u odnosu na sastanak s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović.

Takvi postupci ne doliče lideru oporbe koji bi se trebao suprotstaviti politici vladajućeg trojca. Što je želio postići deklaracijom o dobrom društvu i okupljanju ljevice, ni danas nije jasno njegovim oporbenjacima iz stranke, koji mu zamjeraju i poziv na suradnju kojeg je uputio Ivi Josipoviću, čovjeku čiji je politički rok istekao onoga trena kada je na parlamentarnim izborima osvojio tristotinjak preferencijalnih glasova, kao da se natječe za savjetnika kućnog vijeća kakve omanje zgrade, a ne za saborskog zastupnika i to iz fotelje bivšeg predsjednika.

Nova paradigma koju je, osvajajući većinu, u stranku pokušao uvesti Bernardić, očito je od starta promašena. Jer, da je kojim slučajem doista želio živjeti promjene, a ne samo vladati, tada bi očistio smeće koje je za sobom ostavio njegov prethodnik Zoran Milanović. No, upravo suprotno, u SDP-u se po dolasku nove vlasti, samo nastavilo hodati uhodanim putem, jer nije načinjena analiza kroz koju bi se vidjelo zašto su im se nanizali izborni porazi, nije se detektirao razlog zbog kojeg su nastale financijske rupe u stranačkom proračunu, niti se pronašao krivac za takvo stanje.

SDP gubi ulogu vođe oporbe

Obzirom da se zatečeno stanje nije valjano predstavilo članovima, Bernardić je sada taj koji mora nositi ne samo svoj krimen, već i onaj svojega predsjednika, a uzgred mu se spočitava i to što do danas nije napravio zaokret od Milanovićeve politike, jer nije predložio Glavnom stanu poništenje odluka o isključivanju članstva koje je ovaj bezobzirno eliminirao jer se, eto, nisu slagali s njegovim mišljenjem. Sjeme podjela koje je zasijano u Milanovićevoj eri, tako još uvijek klija, a društvene mreže jedno su vrijeme bile bojište neistomišljenika koji su pokazali da je naprosto nemoguće pobrojati sve struje na koje je Partija podijeljena.

SDP naočigled gubi ulogu vođe oporbe, a u toj niši priliku za sebe vidi Ivan Vrdoljak sa svojim HNS-om, koji će kroz lokalne izbore nastojati osnažiti stranku. Sukladno tome, umjesto da SDP, kao veća stranka, bude taj koji će diktirati pravila igre na lokalnim izborima u Zagrebu, sada je on taj koji vodi pregovore s HNS-om, podržavajući njihovu Anku Mrak Taritaš. Posebno je to bolna točka za zagrebačke SDP-ovce, osobito nakon što je u javnost dospjela afera bivše ministrice graditeljstva, praćena skandaloznim dokumentima, iz kojih je razvidno da je odobrila obnovu kuća u Gunji za 1700 eura po kvadratu, te potpisala aneks sporazuma s atašeom u Bruxellesu, 25. siječnja prošle godine, odnosno tri dana po izglasavanju Oreškovićeve vlade.

Dok neugodni detalji po Mrak Taritaš cure u javnost, u SDP-u se pitaju, što će biti s njihovom strankom u glavnom hrvatskom gradu, nudeći sami sebi odgovor. Jer, kako kažu, nije čudo da Bernardić nije u stanju voditi oporbu, kada ne može voditi niti svoju stranku. On je tek marioneta Rajka Ostojića, koji na sjednicama Predsjedništva vodi glavnu riječ, dok Bernardić šuti i kima glavom.

Glasovac – preko Zadra do Zagreba!

Dok Bero šuti, u Partiji kuha, a sve veće simpatije ubire britka saborska zastupnica, žena bez dlake na jeziku i kandidatkinja za zadarsku gradonačelnicu – Sabina Glasovac.

Riječ je o dami koju SDP-ovci već prepoznaju kao Bernardićevu zamjenicu i buduću predsjednicu SDP-a, a puč i imenovanje nove šefice po uzoru na HDZ, mogli bi se provesti do konca ove godine, a nakon rezultata lokalnih izbora. Kolika je uistinu snaga Sabine Glasovac, ona će imati prilike dokazati u Zadru, jer iako se 18 godina bavi politikom, nije lako pokoriti snažni, zadarski ogranak HDZ-a, koji tim gradom drma punih 27 godina.

Poznavatelji prilika u zadarskom HDZ-u ističu kako ih je kandidatura Sabine Glasovac uznemirila, jer za razliku od SDP-a, čiji rejting opada, njoj anketari u Zadru predviđaju dobar rezultat. U prilog strahu koji se nazire iz vladajuće stranke, svakako idu i njezini saborski nastupi. Tako je nedavno, u ime SDP-a, baš ona najglasnije zagovarala bezuvjetnu ostavku ministra obrazovanja, Pave Barišića, zbog plagiranja. Iz takta je izbacila i HDZ-ova šefa Odbora za obrazovanje, kojega je u više navrata, bez susprezanja nazvala – lažovom.

Javnosti je Glasovac zapela za oko kao jedna od najžustrijih zagovornica kurikularne reforme, a za nju se trsila do te mjere da se počelo govoriti kako je upravo ona ta koja stoji iza Borisa Jokića, a kojega je, navodno, spojila s tadašnjim premijerom Milanovićem. Ta dama ostala je zapamćena i po napadu na suprugu bivšega premijera, Sanju Orešković, zbog sudjelovanja u Hodu za život, a te prigode nije se libila nasrnuti niti na Željku Markić, šeficu udruge U ime obitelji.

Glasovac je, opisuju je njezini kolege u SDP-u, žena bez afera koja je karijeru izbrusila u Ministarstvu znanosti kao Jovanovićeva pomoćnica, a po odlasku s dužnosti, vratila se na svoje staro radno mjesto bez korištenja beneficija. Inače, Glasovac koja konkurira za gradonačelnicu Zadra, rođena je u Našicama, a diplomu profesorice njemačkog i engleskog jezika stekla je baš u tom gradu iz kojega korijene vuče njezina baka. Po završetku studija zaposlila se u gimnaziji Frane Matušića, gdje je radila sedam godina. Tijekom studija pridružila se SDP-ovom Forumu mladih, a prvi značajan stranački zadatak dobila je još u eri Ivice Račana, koji joj je 2003. godine ponudio vođenje kampanje za parlamentarne izbore.

Nedugo potom postala je najmlađa vjećnica u skupštini Zadarske županije, nakon čega je prihvatila Jovanovićev poziv u Ministarstvo obrazovanja, u kojem je bila savjetnica za osnovno i srednje školstvo. Kada je Jovanovića zamijenio Vedran Mornar, ona je ostala na poziciji pomoćnice ministra, ali se već u svibnju te 2015., vratila u Zadar kako bi pripremala ogranak za parlamentarne izbore. Kada je, pak, SDP posrnuo na lokalnim izborima, Glasovac je nastavila inzistirati na provedbi kurikularne reforme, sipajući lavine uvreda na račun ministra Predraga Šustara.

Kao što danas žustro napada HDZ-ovce, tamo je nekoć srčano branila Zorana Milanovića i to od udaraca koje mu je nanosila izbačena Aleksandra Kolarić. Tvrdila je u to doba, ova potencijalna zadarska gradonačelnica, kako je Milanović najbolji izbor za premijera jer ima državničke kvalitete, odlučnost i radnu energiju. Premda je slovila kao Milanovićev kadar, Bernardić, kada je Zadar u pitanju, očigledno nije imao previše izbora, pa je kao i mnogo puta do sada, pognuo glavu i prepustio se situaciji. Dao je tako priliku kolegici koja bi ga mogla pregaziti.

Odvažna, borbena i spretna, Sabina Glasovac, mogla bi do konca ove godine postati prva predsjednica SDP-a.

Autor: I. Delić/dnevno.hr

 

1 comment

Odgovori

Skip to content