Radi se novi urbanistički natječaj za Žnjan

Foto: Hanza Media

Nakon prezentacije programskih osnova za izmjene i dopune DPU-a Trstenik Radoševac od strane stručnjaka iz Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, u ime kluba vijećnika HDZ-a prvi se za raspravu javio Vjekoslav Ivanišević, kazavši kako je prezentirano i više od samih smjernica.

– Postavlja se pitanje je li iz ovoga izrađivač misli da treba doći do jasnog programa koji bi za nas bio temelj za javni urbanistički natječaj koji bi odnio određeno vrijeme i novac, jer se radi o vrijednom prostoru. Predlažemo da se organizira i provede natječaj i da se temeljem njega izradi prostorno planska dokumentacija – istaknuo je Ivanišević.

S njime se složio i Jakov Prkić, ponovivši kako je natječaj za najveću hrvatsku plažu potreban.

– Ova je programska osnova prilično usko definirana. U GUP-u piše da je provedba natječaja obveza, mislim da smo korake preskočili. Po meni se ovo više čini kao natječajni rad. Ovo neka bude podloga za javni urbanistički natječaj. Prostor je važan i na to nas obvezuje GUP. Istina, dobilo se ovim na vremenu, ali mislim da smo trebali biti strpljiviji – podvukao je Prkić.

Srđan Gjurković također se pridružuje stavu vijećnika Prkića i Ivaniševića po pitanju provedbe javnog nadmetanja:

– Ovdje treba dopustiti slobodu, a onda odabrati što će biti s jednim od naših najvrijednijih resursa u budućnosti. Ovo može biti dobra ideja, ali ne programska osnova na temelju koje bi sutra zabetonirali Žnjan bez javnog natječaja. ovo nije loše, dapače, ovo je nešto kvalitetnije od onoga što imamo sada – smatra HNS-ov vijećnik.

Jure Šudnov, u ime vijećnika HGS-a, smatra da je ovo rješenja pozitivna stvar jer je prostor žnjanskog platoa konačno sagledan cjelovito

– Ono naravno može biti jedno od niza rješenja tako da se pridružujem stavu kolega koji su prije mene govorili. Za Istočnu obalu smo proveli anketni natječaj gdje je pristiglo preko 30 radova, ali se zbog tehničkih razloga morao poništiti. Ovdje je osnova program, polazišta koja su navedena su sjajna, kao i zone. Moj je prijedlog ispred HGS-a je da se napravi anketni urbanistički i arhitektonski natječaj s naglaskom na prometno rješenje. Neka Grad oformi tim koji će razmatrati najbolje rješenja s programima kao podlogu za pravi natječaj – kazao je Šundov.

Gojko Čepo (SDP) osvrnuo se na dopis Udruženja arhitekata Hrvatske u kojem zagovaraju provedbu natječaja kao jedinog ispravnog načina rješavanja problema žnjanskog platoa.

– Otkad sam dijete, Žnjan je neuređen prostor. Nisam oduševljen stadionom s 2000 mjesta ni teniskim terenom. Mislim da se zanemarila ideja da Žnjan postane park ljubavi. Pohvalan je širok pojas kupališta, ali me smeta što je zanemaren segment ambijenta koncerata na otvorenom. Trebamo što prije krenuti u izradu DPU-a. Ovo rješenje se svakako može poboljšati. Žnjanski prostor treba ostati prostor u javnoj upotrebi – kazao je Čepo.

Damir Ćosić Roda zatražio je od Gorana Kovačevića, predsjednika Vijeća za koncesijska odobrenja, da sazove sjednicu kako bi se tamošnjim korisnicima izdala rješenja. Replicirala mu je Maja Dvornik kazavši kako se ne bi smio kršiti zakon te da svi koji su nelegalni trebaju prestati raditi.

– Mi smo tragedija od Grada i države – naglasila je

– Krivo smo se razumjeli. Ja sam govorio o onima koji imaju legalne dozvole – odgovorio joj je Ćosić.

Ružica Batinić Santro kazala je kako je moguće prihvatiti prijedlog od Ivaniševića. Dražen Pejković, savjetnik gradonačelnika za urbanizam, kazao je, pak, kako vijećnici mogu prihvatiti prijedlog izmjene DPU-a Trstenik-Radoševac ili mogu to ne prihvatiti i izglasati urbanistički natječaj koji će cijeli postupak odgoditi za minimalno šest mjeseci.

– Kada se natječajem dobije najbolje rješenje, opet dolazimo pred vas kako bi se izglasale izmjene i dopune DPU-a. Inspekcijske službe su korisnicima na Žnjanu izdale rješenja o rušenju, tu nema alternative. Pitanje je samo hoće li se čekati godinu dana da se sanira stanje ili ćemo ranije krenuti u to. Što se tiče anketnog natječaja, to bi produžilo proceduru za dodatnih šest mjeseci – pojasnio je Pejković.

Marijana Puljak iz Pametnog smatra kako ovo ne može biti alibi za nered gradskih uprava zaobilazeći proceduru.

– Udruženje arhitekata Hrvatske se protivi ovakvoj proceduri, treba nam natječaj. Je li ovaj prijedlog u sklafu s GUP-om? – pitala je Pejkovića.

– Da. Uopće vas ne namjeravam staviti u poziciju da donosimo odluku sad ili nikad. Svi znamo što je na Žnjanu, stvar je izmakla kontroli. Od 1968. do danas je provedeno pet velikih natječaja, pa vidite što danas imamo. Izmjena planske dokumentacije može biti temeljem programske osnove ili natječaja. No, u svim varijantama se neće promijeniti činjenica da je ovo najveća kupališna površina na ovom dijelu Jadrana. Ne pokušavam Vas u ništa uvjeriti. Kada kažem da je ovo na stolu u skladu s GUP-om, onda sam tako rekao – odgovorio joj je Pejković.

Ivanišević je potom istaknuo kako je natječaj najdemokratskiji način da se dođe do kvalitetnog rješenja.

– Ponovno ovdje govorimo o legalizaciji. Od zadnjeg datuma te legalizacije dogodila se bespravna izgradnja. To se više ne smije događati u Hrvatskoj. Ovdje nema popuštanja ni aboliranja – mišljenja je Ivanišević.

– Mogućnost bilo kakvog aboliranja je nula. Programska osnova upravo to pokazuje. Ovo je zapravo jedan jasan stav da ne postoji niti trunka mogućnosti nelegalnog postupanja – kazao je Pejković.

Petar Škorić (HDZ) zatražio je pauzu umjesto da se preglasavaju.

– Ovdje je sporno pitanje obveze natječaja. Imamo pravo biti osjetljivi i očekivati da se i druge prijedloge čuju. Svjedoci smo da je ove sezone sve nelegalno. Ovo treba što prije razriješiti – rekao je Škorić.

Ljubicu Vrdoljak (HDZ) zanimalo je je li ova programska osnova u sebi uključuje urbanistički natječaj, na što joj je Pejković odgovorio kako je to istina, s tim da će se svejedno morati provesti arhitektonski po segmentima.

Predsjednici klubova vijećnika su se ipak povukli da usuglase zajednički zaključak. Prijedlog, odnosno amandman Vjekoslava Ivaniševića o izradi programske osnove na temelju koje će se napraviti urbanistički natječaj usvojen je sa 16 glasova. Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni DPU-a koja je na dnevnom redu je suspendirana, odnosno to znači da će stanje na Žnjanu ostati nepromijenjeno još barem godinu dana.

Piše Nikolina Lulić / Slobodna Dalmacija

Odgovori

Skip to content