NAJMOĆNIJI ZRAKOPLOVI DANAŠNJICE: Tko je bolji, Raptor ili Suhoj PAK FA?

PETU generaciju borbenih zrakoplova čine najnoviji aparati koji se razvijaju za potrebe zrakoplovstava svijeta. Iako nema jasno definiranog razgraničenja između ove i prethodnih generacija, drži se kako su ključne komponente takvih strojeva smanjena radarska vidljivost (eng. Stealth), napredna avionika i integracija računalnog sustava zrakoplova s drugim elementima obrambene mreže (drugim zrakoplovima, satelitima, radarskom mrežom i zapovjedništvom na tlu).

Iznimno su skupi kako za razvoj tako i za održavanje, pa ih trenutno imaju ili razvijaju samo ekonomski izrazito snažne zemlje. Prvi zrakoplov pete generacije koji je ušao u operativnu upotrebu je američki F-22 Raptor, koji aktivno služi još od 2005. godine. Od tada ih je tek nekolicina tako daleko dogurala, dok ih je nešto više u fazi razvoja. Budući da je riječ o najnaprednijim strojevima koji su se ikad otisnuli put neba i moguće je da nekog od takvih danas-sutra ugledamo i iznad vlastitih glava, pobrojali smo ih na jednom mjestu.

F-22 Raptor

Zemlja: Sjedinjene Američke Države
Primarni korisnik: Ratno zrakoplovstvo
Broj izgrađenih primjeraka: 195
Status: operativan

image

Prvi aktivni borbeni zrakoplov pete generacije u službi je više od jednog desetljeća. Razvoj mu je počeo još davne 1986. godine, pri čemu su njegovi konstruktori morali prijeći trnovit put u razvoju sasvim nove tehnologije. Američko ratno zrakoplovstvo drži kako je F-22 za značajnu marginu ispred bilo kojeg aktivnog ili nadolazećeg zrakoplova, uključujući i izravne suparnike iz Kine i Rusije. Njegov izvoz u druge zemlje zakonom je zabranjen, kako ne bi došlo do krađe osjetljive tehnologije.

F-35 Lightning II

Zemlja: Sjedinjene Američke Države
Primarni korisnici: Ratno zrakoplovstvo, Mornarica, Marinci, strani partneri
Broj izgrađenih primjeraka: 200
Status: djelomično operativan

f35-lightning-yt

Zamišljen kao jednostavnija i jeftinija verzija Raptora, F-35 namijenjen je kako domaćem tako i stranom tržištu. Osim što je zbog opsega (samo će Sjedinjene Države kupiti gotovo 2,5 tisuće komada) najskuplji vojni projekt u povijesti, ujedno je izložen i strahovitim kritikama zbog visoke cijene proizvodnje i kašnjenja u razvoju. F-35 trebao je, naime, biti u potpunosti operativan još prije pola desetljeća. Do danas su ga takvim proglasili tek američki Marinci i Ratno zrakoplovstvo, dok je mornarička inačica još u fazi prilagodbe.

Čengdu J-20

Zemlja: Kina
Primarni korisnik: Ratno zrakoplovstvo
Broj izgrađenih primjeraka: 13
Status: operativan

j20-cengdu-yt

Prvi i trenutno jedini kineski stealth zrakoplov nastao je kao odgovor na američke i ruske aparate takvih karakteristika. Službene brojke kažu kako ih je izgrađeno tek nešto više od desetak, no to kineskim vlastima nije smetalo da ga prije par dana proglase operativnim. Razvoj mu je, inače, započeo početkom ovog stoljeća, a u godinama koje slijede pridružit će mu se još jedan stealth-zrakoplov, J-31. Iz Sjedinjenih Američkih Država česte su optužbe kako se J-20 temelji na ukradenim informacijama iz programa F-35, no Kinezi se na njih ne osvrću.

Suhoj PAK FA

Zemlja: Rusija
Primarni korisnik: Ratno zrakoplovstvo
Broj izgrađenih primjeraka: 8
Status: u fazi testiranja

pakfa-yt

Suhoj PAK FA – odnosno T-50 kako je ime prototipa – odgovor je na američki F-22 Raptor kojem će nadolazeći ruski lovac biti direktni suparnik na nebu. Razvijen je sredstvima ruskog odnosno indijskog ministarstva obrane, čija će zrakoplovstva kupiti 150 aparata svako. Trenutno je u završnoj fazi testiranja i njegov se ulazak u operativnu upotrebu očekuje sljedeće godine.

Japan, Južna Koreja, Turska

Osim gore navedenih zrakoplova, još ih se nekoliko nalazi u fazi razvoja. Japan, primjerice, razvija vlastiti program iako se obvezao kupiti F-35. Njihova je namjera bila, naime, popuniti zračne snage s F-22, no zabrana izvoza natjerala ih je na razvoj vlastite varijante naprednog stealth zrakoplova. Mitsubishi F-3 Šinšin, kako mu je ime, prvi je put poletio prošle godine, dok se njegov ulazak u operativnu upotrebu očekuje sredinom sljedećeg desetljeća.

Južna Koreja jedan je od najvjernijih američkih saveznika, no i njima je uručena odbijenica na upit o kupnji F-22. Iz tog su razloga zasukali rukave i rade na vlastitom rješenju radnog naziva KAI KF-X. Na sličnom su putu Turska i Indija, koje su zbog različih razloga sve manje voljne ovisiti o tuđoj tehnologiji.

Izvor: index.hr

Odgovori

Skip to content