KAŠTELA: Održano predavanje o dostupnosti arhivskog gradiva

U organizaciji Hrvatske udruge Benedikt Radoslav Zaradić, član Upravnog vijeća HUB-a, održao je u utorak 28. ožujka 2017. u dvorani dvorca Vitturi u Kaštelima predavanje pod naslovom: “Dostupnost arhivskog gradiva u kontekstu donošenja novoga Zakona o arhivskom gradivu i arhivima”.

Riječ je ponešto ažuriranom i izmijenjenom predavanju, održanom dvadesetak dana ranije u prostorijama Državnog arhiva u Splitu, koje je ponovljeno radi velikog interesa šire javnosti o problematici dostupnosti arhivskog gradiva iz razdoblja bivšeg komunističkog režima.

IMG-20170328-WA0003

Ispred HUB-a prisutne je pozdravila Silvana Dragun, članica Upravnog vijeća HUB-a i riječ prepustila predavaču. U ime HUB-a predavanju su nazočili i članovi Upravnog vijeća Marijo Popović i Miljenko Marinić. Cilj predavanja bio je razbijanje medijski i politički konstruiranih predrasuda o državnim arhivima kao nedostupnim mjestima iz nekih prošlih vremena. Publika je upoznata s osnovnim arhivističkim pojmovima, dugom povijesti razvoja arhivskih institucija na prostoru RH i s radom Državnog arhiva u Splitu u kojem se čuva i dio kaštelanske pisane baštine.

U drugom dijelu naglasak predavanja je bio na novom Zakonu o arhivskom gradivu i arhivima koje je u pripremi i značajnim reformama koje će se dogoditi u arhivskoj službi. Manifestacija je zaključena s velikim brojem postavljenih pitanja od strane prisutne publike, što upućuje na zaključak da je šira javnost zainteresirana za arhivsku problematiku, ali ne i dovoljno dobro upoznata s njom.

Hrvatska udruga Benedikt po potrebi će i dalje nastaviti s organiziranjem navedenog predavanja i u drugim mjestima, budući da će se oko novog arhivskog zakona u političkim tijelima “lomiti koplja” sigurno do kraja ove godine, a možda i dulje.

Hrvatska udruga Benedikt

Odgovori

Skip to content