Vlada jednoglasno usvojila zakon koji vodi Hrvatsku ravno u stečaj!

Vlada je na današnjoj sjednici, očekivano, usvojila prijedlog zakona kojem je jedini cilj spriječiti Ruse da preuzmu upraljanje Agrokorom, iako je svakom ekonomski pismenom jasno da će to rezultirati bankrotom države.

Prekjučerašnji vapaj Andreja Plenkovića na na kongresu Europske pučke stranke (EPP) na Malti kako EU ne smije oklijevati na Zapadnom Balkanu kako na tom području ne bi prevladali tuđi utjecaji, u prijevodu ruski, kao odgovor je dobio gromoglasnu šutnju. Lex Todorić, nesuvisao i neustavan zakon kojem je jedini cilj otimačina privatne imovine – sad više ne u rukama Todorića, veće vjerovnika Agrokora, prije svega ruskih banaka, je prošao na vladi. Prođe li i na Saboru, to znači povlačenje Rusa iz cijele priče, što su već najavili. Dakle: ne samo da nema novih milijardi bez kojih je apsolutno nemoguće spasiti Agrokor – a Vlada te milijarde jednostavno nema – već će po svoj prilici Rusi sva svoja potraživanja odmah poslati na naplatu Vladi. Radi se o novcima koji višestruko prelaze vrijednost svih Agrokorovih kompanija u ovom trenutku. Iz stand still aranžmana će se zacijelo time povući i banke i dobavljači, jer je jasno da, preuzme li država Agrokor, ona neće moći dobavljačima isplaćivati za robu. Jednostavno, Vlada taj novac – nema. A Rusi će uložiti u spas Agrokora samo ako oni postave svog čovjeka na čelo. Sigurno neće dati ni kune u kompaniju kojom će upravljati povjerenik Vlade.

Cilj zakona je, kako tumači Martina Dalić, postavljanje privremene uprave na rok od 15 mjeseci, u kom roku bi se trebali naći novi ulagači, naravno pod uvjetom da to ne budu Rusi. Izgledi da se takvi ulagači pronađu nisu nula. Oni su daleko manji od nule. Država će tako preuzeti milijarde eura dugova Agrokora, i prebaciti ih na porezne obveznike, uz vjerojatnu tužbu Rusa na međunarodnim trgovačkim sudovima. Izgledan scenarij je raspad burze, pad vrijednosti dionica Agrokorovih kompanija na nulu, stampedo ulagača i vjerovnika da naplate dugove od Agrokora što će Vladu dovesti u nemoguću situaciju, nekontrolirani stečaj kompanije, gubitak desetaka tisuća radnih mjesta jer država nema novca za isplatu plaća desecima tisuća zaposlenih u Agrokoru, kamoli za plaćanje dugova dobavljačima, koji će vjerojatno otkazati sve buduće narudžbe Agrokora ukoliko država postavi svoju upravu, i tražiti plaćanje unaprijed.

Radi se o najgorem, najglupljem i najštetnijem zakonu ikad predloženom u Hrvatskoj, spram kojeg i Lex Perković djeluje kao dječja igra. To je zakon kojim se privatni dugovi Ivice Todorića i njegovog Agrokora prebacuju na leđa poreznih obveznika, stranim ulagačima poručuje da im u Hrvatskoj država uvijek može oteti ono što su uložili u bilo koju tvrtku, te da Hrvatska ne samo da ne štiti njihova ulaganja već je uvijek spremna opljačkati ih, a dobavljače Agrokora ostavlja bez ikakve i teoretske mogućnosti da svoje dugove od te kompanije ikad naplate. Najblaže rečeno, radi se o veleizdajničkom zakonu. Radi se o zakonu koji će rezultirati ne samo brzom i bolnom propašću koncerna pod prinudnom upravom, jer Vlada za razliku od ruskih banaka nema dovoljno financijskih sredstava kojima bi mogla stabilizirati poslovanje koncerna i platiti dobavljače. Radi se o zakonu koji će vrlo vjerojatno cijelu državu odvesti u brz i bolan postupak bankrota, jer jednu praktički bankrotiranu tvrtku ne želi prepustiti njenoj tržišnoj sudbini – i to u trenutku kad ima ulagače koji su je spremni spasiti, ali pod uvjetom da ih Vlada ne opstruira u tome!

Plenković pri tom otvoreno laže kako se ne radi “o nikakvoj nacionalizaciji i državnom intervencionizmu”, iako je jasno da se radi upravo i samo o tome. “Mi predlažemo zakon koji će omogućiti da imamo jedan novi posebni zakon koji bi se odnosio na društva sa dva uvjeta. Prvi je da ima ukupno zaposlenika preko 5.000 tisuća i drugi je da mu obaveze prelaze 7 i pol milijardi kuna. Predlažemo izvadrednog povjerenika kojeg određuje sud”, rekao je Plenković. Drugim riječima, radi se o pokušaju bailouta po američkom receptu, zanemarujući i da je financijski moćna Amerika zbog bailouta banaka došla na rub financijske propasti, i još uvijek je tamo, uz javni dug od preko 100% BDP-a. Povjerenik koji bi upravljao kompanijom, naravno, ne bi mogao računati ni na kakva financijska sredstva ni od stranih ulagača, ni od domaćih, a ni od Vlade jer Vlada novca, jednostavno, nema.

Agrokor nije moguće spasiti bez dodatnih milijardi eura, i bez potpunog isključenja države iz cijele priče. Ali je zato moguće uništiti ono malo što je ostalo od hrvatske države. I postaviti nekog iz Metkovića, tko je po mogućnosti išao s Božom u razred, na čelo kompanije kao “prinudnog upravitelja” koji će pokrasti što se još pokrasti da, a dugove ostaviti poreznim obveznicima, odnosno hrvatskom narodu. Vlada taj zakon zove “Zakon za spas Agrokora”, no radi se o zakonu koji jamči uništenje ne samo Agrokora nego i Hrvatske. Čestitke, Plenkoviću!

Autor: Marcel Holjevac/dnevno.hr

2 comments

  1. marinizic3

    Holjevac je jos jedan novinar iz boljsevickog klana Josipovic-Pusic-Goldstein-Kasparov. Nije im lako kad se mora izbaciti Ruse ?!

  2. Goranka

    Gospodin Holjevac piše lijepo i uvjerljivo, pa ostavlja dojam dobro informiranog novinara. U ovom članku mu zadni odlomak malo kvari vjerodostojnost, jer je propustio napisati što su to do sada Božoi i njegovi školski prijatelji pokrali. Ovako neargumentirana tvrdnja bi mogla neinformirane čitatelje navesti na krivi zaključak da Holjevac možda radi na tajnom zadatku “Traži se Pedro”. A možda je Todorić sjedio sa zločestim i problematičnim Božom u klupi, pa ga je Božo nagovorio da se sa preprodaje cvijeća prebaci na prepodaju državne imovine.
    Zato gospodine Holjevac poučite nas, ne držite nas u neznanju.

Odgovori

Skip to content