NAČELNIK GUNJE OPTUŽUJE ANKU MRAK TARITAŠ: ‘Na svakom obnovljenom kvadratu je razlika od 5.810 kn’

Načelnik Općine Gunja Hrvoje Lucić rekao je danas na konferenciji za novinare kako od DORH-a i drugih nadležnih institucija u Hrvatskoj očekuje da se ispitaju troškovi obnove stambenih objekata u Gunji. Istakao je kako je radi brojnih upita mještana ali i sumnji u njega i Općinu angažiran stalni sudski vještak za graditeljstvo i procjenu nekretnina ING Ekspert d.o.o. iz Zagreba za procjenu vrijednosti troškova građenja, piše vecernji.hr.

– Sudski je vještak utvrdio da su stvarni troškovi gradnje kuća nakon poplave u Gunji iznosili 6.800 kuna po metru četvornom s uključenim Porezom na dodanu vrijednost, odnosno s cjelokupnom projektnom dokumentacijom 6.940 kuna po metru četvornom. Gradnju tih istih objekata Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja platilo je čak 12.750 kuna po četvornom metru što je odobrila tadašnja ministrica Anka Mrak Taritaš, rekao je Lucić.

U nalazu vještaka stoji kako je mišljenje izdano bez pregleda unutarnjih dijelova zgrade i bez uvida u projektnu dokumentaciju. Lucić je rekao kako je i osobno u više navrata ukazivao na brojne nelogičnosti u obnovi pa čak i tražio uvid u troškovnike ali da niti njemu niti Općini nikada ti podaci nisu dostavljeni. Nisu čak dobili niti informaciju koliko je precizno kuća obnovljeno niti koliko ih je građeno iz temelja. Tvrdi da sve te podatke posjeduju u ministarstvu ali da oni nikada nisu došli u poplavljena područja.

– Moja je greška što sam to tražio usmeno. Čak i ljudi kojima su građene ili obnovljene kuće nisu dobili uvid u troškovnik. Na svakom obnovljenom kvadratu pojavljuje se razlika od 5.810 kuna za što je odgovorna isključivo bivša ministrica Mrak Taritaš jer ona je ta koja je sve držala pod kontrolom i o svemu je odlučivala, istakao je Lucić.

Govoreći o tome kako se provodila obnova u Gunji rekao je kako je uočeno niz propusta i nekvalitetno obavljenih radova. Tvrdi da su korišteni nekvalitetni materijali, da su radili neprijavljeni radnici, da neke tvrtke nisu nikada niti došle na teren nego su odmah uzimale podizvođače.

-Upozorio sam i na to bivšu ministricu ali mi je samo rekla da o radnicima na crno mogu izvijestiti ministra Mrsića ali da će tada obnova trajati godinu dana duže. Kada god sam tražio uvid u troškovnik govoreno mi je da će mi dostaviti ali oni nikada nisu došli do Općine niti do mene, kaže Lucić koji sada očekuje žurnu reakciju DORH-a.

Podsjetio je i kako je kopanje septičkih jama u Gunji ministarstvo plaćalo po 60.000 kuna što je, kako je rekao, još jedan pokazatelj napuhanih cijena. Na novinarski upit zašto baš sada, pred lokalne izbore izlazi u javnost s tim podacima, Lucić je pojasnio kako već tjednima mu mještani upućuju razna pitanja i prigovore, a da je nalaz sudskog vještaka tek stigao, prenosi vecernji.hr. 

 

1 comment

  1. Jadranka veg

    Halo ministarstvo, jel to vama ne dolazi pošta na adresu pa niste optužnice primili ?

Odgovori

Skip to content