3. travnja 1992. Osijek – u ratnom zločinu JNA ubila 20 civila i preko 100 ranila

Foto: Snimka zaslona

Toga dana sirene u Osijeku su ponovno oglasile uzbunu za grad koji je već mjesecima bio pod opsadom srbijanske paravojske i JNA. U ratnom zločinu u žestokom bombardiranju grada i civilnih objekata poginulo je 20 građana Osijeka i preko 100 ranjeno.

U selima i mjestima osječke okolice u Baranji, Ernestinovu, Laslovu, Tenji, Ćelijama, Antunovcu, Bijelom Brdu, Sarvašu i drugima počinjeni su brojni ratni zločini nad Hrvatima, Mađarima i drugim nesrpskim stanovnicima.

Tijekom Domovinskog rata (1991.), posebno nakon pada Vukovara u studenom 1991., srpske paravojne snage i Jugoslavenska narodna armija (JNA) prodiru nadomak grada. Grad je bio ratno ugrožen još mnogo ranije. Još 11. srpnja 1991. je osječki MUP RH nakon 10-satne akcije uhitila skupinu srpskih terorista.

Pod topništvom JNA i četnika Osijek trpi znatna razaranja, ali obrana grada herojski se održala do kraja rata.

Tijekom velikosrpske agresije u Osijeku, samo u razdoblju od 2. svibnja 1991. do 26. srpnja 1994. u bolnicu su primljene 5222 žrtve rata, od kojih je 954 poginulo (preminulo). Još je nekoliko stotina ljudi poginulo u obrani grada na licu mjesta na crtama obrane grada. U Osijeku su JNA i pobunjeni hrvatski Srbi oštetili ili uništili između 15 000 i 20 000 objekata.

Ukupna materijalna šteta na stambenim i gospodarskim objektima procjenjuje se na iznos od 4.348,225.000 tadašnjih DM. Osijek i Hrvatska nikada nisu dobili od Srbije niti jednog novčića naknande ratne štete, a niti Haški sud nije osudio nikoga za brojne zločine u bombardiranju grada i masakrima u okolnim hrvatskim selima.

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content