KRVAVI NAPAD U DRUGOM NAJVEĆEM RUSKOM GRADU: Najmanje 10 mrtvih i 50 ranjenih

Foto: Reuters/Twitter

U drugom najvećem ruskom gradu Sankt Peterburgu oko 14.30 sati po lokalnom vremenu došlo je do velike eksplozije, javlja BBC.

Agencije Tass i Interfax pišu da je do eksplozije došlo na stanici metroa Semnaja Ploshchad u centru grada, a ruski mediji, među njima i službena državna agencija TASS, tvrde da ima barem desetak mrtvih i oko 50 ozlijeđenih. Iste brojke potvrdio i vladin glasnogovornik. Navodno među stradalima ima i djece.

– Eksplozija je odjeknula na postaji Semnaja i ima ranjenih – rekao je policijski izvor ruskoj agenciji, dodajući da je postaja puna dima. Izvan postaje nalazi se najmanje osam kola hitne pomoći, piše Reuters.

Druga ruska agencija, RIA Novosti, u jednom je trenutku javila da su bile dvije eksplozije, jedna na ranije spomenutoj stanici Semnaja i jedna na sljedećoj postaji na istoj liniji metroa. U isto vrijeme Reuters je izvijestio kako su im hitne službe potvrdile da se radi o jednoj eksploziji koja se dogodila između dvije stanice.

https://youtu.be/3uRfd1aRk5M

Portal Life News prikazao je snimke vlaka kojemu su raznesena vrata i vide se mrtve osobe na platformi prekrivenoj krvlju. Svjedoci tvrde kako su u napravu koja je eksplodirala u centru grada bili postavljeni i šrapneli, pa je i to razlog tako velikom broju žrtava.

– Ljudi su krvarili, kosa im je gorjela. Rečeno nam je da se uputimo prema izlazu. Moja djevojka je bila u drugom vagonu, kazala je kako se i on zatresao. Kad je izašla, vidjela je osakaćene ljude – kazao je jedan svjedok za ruski Life News.

Policija je evakuirala najmanje sedam stanica metroa, a improvizirana eksplozivna naprava bila je navodno unutar vagona.

U Sankt Peterburgu se danas nalazi i ruski predsjednik Vladimir Putin koji je obaviješten o eksplozijama. Putin je izrazio sućut obiteljima žrtava prije planiranog sastanka s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom.

Rekao je da se razmataju svi mogući uzroci eksplozije u podzemnoj željeznici u Sankt Peterburgu, a među njima i terorizam, javljaju ruski mediji.

– Uzroci eksplozije nisu poznati, zato je o tome još prerano govoriti, istraga će pokazati – izjavio je Putin.

– Ja sam već razgovarao s čelnicima specijalnih službi, s direktorom FSB-a. Službe sigurnosti i specijalne službe rade i učinit će sve kako bi utvrdile uzroke incidenta i dale punu procjenu toga što se dogodilo – rekao je Putin na sastanku s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom.

Vlasti Sankt Peterburga, a u slučaju potrebe i savezne vlasti, pružit će svu potrebnu pomoć obiteljima poginulih i ranjenih u eksploziji u metrou, dodao je Putin.

Inače, Semnaja Ploščad je jedna od glavnih stanica metroa gdje se spajaju tri podzemne linije. Nalazi se ispod velikog trgovačkog centra kao i ispod ureda Gazprombanke, treće najveće banke u Rusiji.

Izvor: jutarnji.hr

Odgovori

Skip to content