U SUSJEDSTVU RH KUJE SE PLAN KOJI ĆE RAZBJESNITI PUTINA Kreće gradnja najvećeg svjetskog podmorskog plinovoda, ruski plin više neće biti potreban

Italija, Izrael, Grčka i Cipar objavili su u ponedjeljak da su spremni graditi najveći podmorski plinovod u svijetu koji bi uz podršku Europske unije povezao istočni Mediteran i južnu Europu.

Plinovod vrijedan 6,2 milijarde dolara transportirao bi plin iz nedavno otkrivenih nalazišta u teritorijalnim vodama Izraela i Cipra u Europu i potencijalno bi smanjio europsku ovisnost o ruskom plinu, koja postaje osjetljivo pitanje u kontekstu političkih napetosti.

Na zajedničkoj konferenciji za novinstvo u Tel Avivu ministri energetike četiri zemlje i povjerenik Europske unije za zaštitu klime i energiju Miguel Arias Canete iskazali su podršku projektu.

Studije izvedivosti već su dovršene, naglasili su dužnosnici, izražavajući nadu da će kompletan razvojni plan biti dovršen do kraja godine.

Gradnja cjevovoda počela bi tek za nekoliko godina a prve pošiljke plina krenule bi vjerojatno tek od 2025. godine, dodali su.

“Bit će to najdulji podmorski plinovod na svijetu, instaliran na najvećoj dubini”, naglasio je izraelski ministar energetike Yuval Steinitz.

U razgovoru za AFP Elio Ruggeri, čelnik IGI Posejdona, kompanije koja sudjeluje u razvoju projekta, upozorava da cijene plina u posljednje vrijeme padaju a financijska izvedivost plinovoda bazira se na njihovom pretpostavljenom rastu.

Proteklih su godina Izrael i Cipar već počeli vaditi plin iz polja u Sredozemlju a u budućnosti se očekuju i znatno krupniji projekti.

Dužnosnici pokušavaju uvjeriti Europu da taj plin predstavlja alternativu ovisnosti o ruskom uvozu.

Povjerenik EU složio se da bi projekt ublažio ovisnost o cjevovodu Sjeverni tok koji po njegovim riječima “ne poboljšava sigurnost opskrbe”.

“Cipar i Izrael jako su pouzdani partneri”, kazao je Canete.

“Jako cijenimo opskrbu plinom iz te regije kao ključan izvor naše opskrbe koji može dati vrijedan doprinos našoj strategiji diversifikacije izvora, ruta i dobavljača”, naglasio je.

“Posrijedi je cjevovod koji ujedinjuje i imat će punu podršku svih članica Europske unije”, dodao je europski povjerenik.

Četiri ministra dogovorila su da će se idućih godina sastajati svakih šest mjeseci.

Čelnik izraelske konzultantske kompanije EcoEnergy Amit Mor konstatira da je spremnost ministara da grade plinovod dobra stvar ali da ne jamči realizaciju projekta.

“U ovoj je fazi plinovod samo lijepa vizija i važno je imati na umu da razvoj međunarodnih trgovinskih projekata katkad traje desetljećima”, kazao je on za AFP.

“Nijedan plinovod nije se dosada gradio na dubini od tri kilometra”, istaknuo je Mor, napominjući da bi visoki infrastrukturni troškovi značili da bi proizvodnja plina po konkurentskoj cijeni u odnosu na onu rusku bila “veliki izazov”.

Izvor: jutarnji.hr

Odgovori

Skip to content