UGROZIO ŽIVOT TRI PILOTA I ČETIRI LIJEČNIKA: “Gubim izbore, helikopter mora u Tuzlu!”

Unatoč procjeni liječnika i meteorologa Josipović je zapovjedio da helikopter HRZ leti u Tuzlu da bi dobio predizborne poene. Dijete je preminulo, zbog olujnog nevremena ugrozio je život tri člana posade i četiri liječnika. Stradao motor helikoptera – šteta oko 200 tisuća eura

Dana 8. prosinca 2014. vojni helikopter HRZ-a nekoliko je puta polijetao i slijetao. Zadaća je bila prevesti pacijenta iz Tuzle u Zagreb, ali pokazalo se da je pacijent, kad je helikopter sletio u Tuzlu, umro.

Poziv za let došao je od hrvatskog konzula u Tuzli, kontroveznog i više puta javno prozivanog Ivana Bandića. Bilo je predizborno vrijeme, Bandić je nazvao Ured predsjednika vjerujući da će humana gesta pomoći u kampanji Ive Josipovića. Josipović je, kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga, zapovijed proslijedio načelniku Glavnog stožera HV-a generalu Dragi Lovrić, a ovaj izdao zapovijed šefu HRZ-a da pripreme let za Tuzlu.

Misija je bila prevesti teško bolesno dijete iz tuzlanske bolnice na liječenje u Zagreb. Po dolasku u Tuzlu, hrvatski tim obaviješten je da je dijete preminulo u tuzlanskoj bolnici nakon čega se helikopter vratio u Hrvatsku.

Liječnici iz Tuzle i Zagreba nisu bili za ovakav prijevoz, a meteorolozi su predviđali olujno nevrijeme, helikopter je pretrpio ozbiljna oštećenja, a članovi posade i liječnici spašeni samo zahvaljujući uvježbanim i prisebnim pilotima. Ministar obrane Ante Kotromanović zatražio istragu.

Nije beznačajno da je ministar Kotromanović odluku o istrazi donio tek nakon što je Ivo Josipović izgubio izbore.

Brzo je utvrđeno da je ova letjelica HRZ-a pretrpjela oštećenja zbog iznimno loših meteoroloških okolnosti i da je posada s liječničkom ekipom bila izložena velikom riziku s obzirom da su meteorološke prognoze upozorile nadležne u HRZ-u na teške vremenske prilike toga dana, posebice na području BiH, odnosno ponad Tuzle, no i s obzirom da su liječnici u tuzlanskoj, ali i oni u zagrebačkoj bolnici Sestara milosrdnica bili informirani da pacijent nije u takvome stanju da može podnijeti zračni helikopterski prijevoz.

Unatoč svim tim činjenicama, netko je uporno inzistirao da se pokrene helikopter pod svaku cijenu, dakle unatoč nepostojanju objektivne potrebe i unatoč silnome riziku za posadu. Prvi put helikopter HRZ-a poletio je poslije 14 sati, ali vratio se nakon što je posada informirana da nisu „pokupili“ liječničku ekipu iz Sestara milosrdnica, o čemu posadu nitko nije ni izvijestio. Nakon toga, helikopter pokreću opet jer je dojavljeno da liječnici samo što nisu pristigli na letjelište Lučko. To se, međutim, pokazalo kao obična dezinformacija.

Iz bolnice Sestara milosrdnica javili su da liječnici nisu ni krenuli. Tek nakon 16 sati, po dolaska liječnika, helikopter polijeće za Tuzlu. Bila je to jedna nepripremljena i neodgovorna avantura, u kojoj su zahvaljujući samo stjecaju sretnih okolnosti članovi posade izbjegli teže posljedice, dovršena je sretno na kraju toga dana, 8. prosinca oko 22 sata.

Povratak nakon 15 minuta

U Zapisniku o ispitivanju svih važnih osoba uključenih u zadaću, zapovjednik EVH, bojnik Saša Crnec, dao je izjavu u kojoj navodi da ga je 8. prosinca brigadni general Brajković, koji se nalazio kod zapovjednika HRZ-a i PZO generala Dražena Šćurija, nazvao i rekao kako se mora obaviti žurni medicinski let u Tuzlu i da se provjeri meteorološka situacija. Nakon provjere, bojnik Crnec odlučuje da se let može provesti te da postoji mogućnost ulaska u IFR uvjete na području oko zračne luke Tuzla. To su uvjeti u kojima posada upravlja letjelicom samo na temelju instrumenata i podataka zračne kontrole letenja, dakle bez vizualne orijentacije.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

1 comment

  1. Marijan Trninic

    Hijo de puta, prevedeno na Hrvatski “kurvin sin” veleizdajnik Bledi nikada nije odgovarao za ništa. Pet se godina šepuirio i naslikavao da dejanom Jovićem i drugim kurvinim sinom Budimirom Lončarom. Kada razmislim, dobro da Hrvatska, ovakova kakova je, razjebana, opljačkana i rasprodana, dobro je da još postoji. Ali eto Bog dragi nam je poslao superjunačinu Dinka Cvitana koji je već učinio ništa. Zatrlo vam se sjeme svima skupa

Odgovori

Skip to content