Odnosi Makedonije i Albanije na rubu!

Makedonija je u utorak ponovno osudila “otvoreno miješanje” Albanije u pitanje albanske manjine u toj krhkoj zemlji na Balkanu. Albanski veleposlanik pozvan je u ponedjeljak u makedonsko ministarstvo vanjskih poslova. Skopje optužuje svojeg susjeda da želi “promijeniti ustavni poredak u Makedoniji”, “otvoreno se miješa u njezine unutarnje poslove”, piše u priopćenju ministarstva.

Stavovi Tirane “utječu na dobrosusjedske odnose koje želimo zadržati”, nastavlja Skopje.

Nakon nekoliko sastanaka u Tirani, posebice pod pokroviteljstvom premijera Edija Rame, glavne političke stranke koje zastupaju albansku manjinu u Makedoniji koja čini 20 do 25 posto od 2,1 milijuna stanovnika, složile su se oko zajedničkih zahtjeva, tražeći veća prava.

Dali su podršku svojih dvadeset zastupnika šefu socijaldemokratske oporbe Zoranu Zaevu što mu je, kako se čini, otvorilo put vlasti, nakon više od desetljeća vladavine desnog VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog kojega oporba optužuje za korupciju.

No, predsjednik Đorge Ivanov, blizak Nikoli Gruevskom, odbija dati mandat socijaldemokratima za formiranje vlade što izaziva institucionalnu paralizu zemlje nakon što je Zaev dogovorio koaliciju s albanskim strankama obećanjem da će albanski jezik postati drugi službeni jezik u Makedoniji. Ivanov je odbio takvu mogućnost i optužio Zaeva da potkopava makedonski suverenitet izjednačujući albansku manjinu s većinskim narodom.

Svake večeri desnica izlazi na ulice makedonskih gradova pružajući mu podršku.

Albanski ministar vanjskih poslova Ditmir Bushati osudio je u ponedjeljak “pokušaj Gruevskog i njegove političke skupine da demokratsku krizu pretvori u etničku”.

Izvor: jutarnji.hr

Odgovori

Skip to content