NEVJEROJATNO JE DOKLE SEŽU PETOKOLONAŠKI PIPCI? Reporteri bez granica brane ‘Novosti’?!

Reporteri bez granica (RSF) osudili su kampanju podizanja tužbi i verbalnih napada koje, kako navode, hrvatske nacionalističke skupine provode protiv Novosti, lista srpske manjine u Hrvatskoj.

RSF podsjeća da je skupina hrvatskih ratnih veterana u Splitu pokrenula tužbu protiv novinara toga tjednika Borisa Dežulovića, Viktora Ivančića i Milorada Krstulovića nakon niza članaka objavljenih u Novostima prošle godine.

U kaznenoj prijavi terete ih za poticanje na mržnju i posebice za “netrpeljivost prema hrvatskom narodu i hrvatskoj državi”, navodi RSF i dodaje da su veterani također pozvali vladu da tjedniku Novosti uskrati financiranje, što bi dovelo do gašenja tjednika.

RSF dalje navodi kako je u veljači “ultrakonzervativna nacionalistička udruga ‘U ime obitelji’ održala tiskovnu konferenciju ispred Sabora na kojoj je optužila Novosti za poticanje na netoleranciju protiv hrvatskog naroda i pozvala je Savjet za nacionalne manjine da mu uskrate financiranje i time ga prisile na gašenje. Također je pokrenula peticiju za zatvaranje Novosti.

Udruga U ime obitelji ustvrdila je na toj tiskovnoj konferenciji da tjednik Novosti “zloupotrebljava proračunski novac namijenjen srpskoj nacionalnoj manjini” i zatražila da se listu zbog poticanja na netoleranciju prema većinskom narodu “prestanu isplaćivati sredstva iz proračuna RH te da im se zabrani javljanje na natječaje sljedeće 3 godine”.

RSF navodi da su Novosti tjednik poznat po profesionalnom izvještavanju i da pridonosi medijskom pluralizmu.

Druge organizacije, navodi dalje RSF, izrazile su potporu Novostima i osudile su stigmatizaciju tog lista kao “neprijatelja države”.

“Članci tih novinara ne predstavljaju prijetnju hrvatskoj naciji, u što nas žele uvjeriti te skupine”, izjavila je Pauline Ades-Mevel, čelnica RSF-ovog deska EU-Balkan.

“Baš naprotiv, upravo kampanja za ušutkavanje novinara ugrožava demokraciju u Hrvatskoj. Ova kampanja zastrašivanja i stigmatizacije nanosi veliku štetu slobodi informiranja i medijskom pluralizmu”, istaknula je.

“Otkako je koalicija na čelu s HDZ-om preuzela vlast u Hrvatskoj, novinarske udruge izražavaju zabrinutost zbog stanja slobode medija u zemlji i pozivaju na okončanje pokušaja gušenja medija”, navodi RSF.

Prema Reporterima bez granica, prošle godine je zabilježen porast nasilja protiv pripadnika srpske manjine u Hrvatskoj, koja je 63. od 180 zemalja prema RSF-ovom Indeksu slobode medija u svijetu 2016.

Izvor: ovdje

1 comment

  1. Mario Milovčić

    Ta Pauline koja vodi RSF za Balkan mora znati da Hrvatska nije Balkan i nikad nije bila, ni geografski ni politički ni kulturno. Bolje neka gleda stanje ljudskih i manjinskih prava, medijskih sloboda u Srbiji i u BiH, jer tamo je stanje puno gore i mračnije. Baš me zanima koja joj se faca iz Hrvatske potužila na “ultrakonzervativne nacionalističke udruge”, bit će Pupavac ili nezakonita mu žena Lukićka ili sin Ozren, mladi marksist ili nevjesta Vesna, velika pevaljka koje sve treba odmah uhljebiti u crvenom bastionu i dati im velike plaće “ustaških kuna” te i dalje uporno lajati okolo da su ugroženi. A zapravo ti “ugroženi” su psi medijskoga rata protiv RH, i nisu nimalo profesionalni ni dobronamjerni niti potiču slobodu informiranja i medijski pluralizam. Sve je upravo obrnuto. Dakle, spin do spina, laž do laži, mržnja do mržnje, mit do mita, mito i korupcija velikog etno-nacionalista, velikosrbina i u biti neočetničkog ideologa! Sic!!!

Odgovori

Skip to content