JOŠKO MARUŠIĆ: Što se dogodi kad abortirana djeca dođu kod svoje obitelji na ručak?

Foto Paun Paunović / HANZA MEDIA

– Što kada bi jedne bezbrižne nedjelje, na samo nekoliko sati, u grad došli neočekivani gosti. Unijeli radost, pokazali svu raskoš svojih talenata i vrlina, pozdravili roditelje, braću i sestre, a onda ih morali trajno napustiti? – stvarnost je to koja se svakodnevno događa, smatra Joško Marušić, autor animiranog filma “Zašto su došli vlakom” (2015.), čija je projekcija održana u srijedu navečer u Splitu u sklopu Dana kršćanske kulture, piše slobodnadalmacija.hr.

Publicist i karikaturist, višestruko nagrađivani autor animiranih filmova, progovorio je o teškoj temi pobačaja i napravio zanimljivu kritiku civilizacije smrti, prema sudu publike, uistinu bez moraliziranja i plitke patetike.

– Došli smo se igrati, s našom braćom i sestrama – abortirana djeca, glavni junaci filma jednostavno su članovima obitelji opisali svoj dolazak.

– Nisam htio napraviti film o tome je li abortus ubojstvo ili ne, niti iznositi svoje mišljenje. Htio sam gledatelje dovesti u virtualnu stvarnost i pitati ih što bi bilo kada bi im njihova abortirana djeca jedne nedjelje došla na ručak. Samo to – pojasnio je Marušić već u prvoj minuti susreta.

Živjeti zajedno

– Možda je realan, možda je presmion. Ne volim objašnjavati filmove, no ovo je nova faza moje karijere. To znači da ću od sada raditi filmove isključivo s rizičnim temama. Ovaj uradak omogućio je razmjenu mnogih mišljenja, do mene je došlo čak 90 posto pozitivnih. Zadovoljan sam jer sam uspio pomaknuti granice u razmišljanjima mojih neistomišljenika – kazao je autor.

Inspiraciju je dobio prije dvije godine, kada se suočio s, tvrdi, nevjerojatnim podacima. U Hrvatskoj je te godine rođeno 40 tisuća djece, a napravljeno je tri puta više abortusa.

– Ako baš želite znati, protiv abortusa sam, ali sam i protiv zabrane! Neki će reći da je to proturječno, ali meni nije. Više istina može živjeti zajedno. Ipak, podržavam priziv savjesti – priznao je Marušić.

Zbog tematike, smatra, ovaj uradak je bio ignoriran u festivalskim krugovima, no izazvao je veliku pažnju javnosti nakon što ga je objavio jedan vjerski portal.

– Ne vjerujem u teorije zavjere, ali znao sam što očekivati od filmske kritike i festivala. Obitelj, nacija i vjera tamo nisu dobrodošli, no to su zadnji bastioni istinske slobode. Kada se to uništi, put novom ropstvu je otvoren. Neću odustati, eutanazija će biti moja iduća tema – najavio je.

– Film na inteligentan i dubok način progovara o ovom problemu. Znali smo da javnost moramo upoznati s filmom, pa smo predložili da ga emitiramo na našem portalu, u dva mjeseca pogledalo ga je više od 70 tisuća ljudi. Izazvao je brojne reakcije u gotovo svim medijima, prikazan je u Europskom parlamentu, javna televizija osvrtala se više puta na njega – pojasnio je Goran Andrijanić, zamjenik glavnog urednika portala Bitno.net, koji je prvi objavio film.

Sadifa

Cijela tribina nakon projekcije prošla je u Marušićevu stilu, veselo, glasno i s puno smijeha.

– Kako se zove djevojka iz Bosne koja studira DIF? Sadifa – u kratkim pauzama nasmijavao je publiku.

Slijepa uvjerenja

– Kršćani su bojažljivi, prema neprijateljima obazrivi, a ponekad misle da su više Božji odvjetnici od drugih ljudi, pa se drže slijepo svojih uvjerenja, smatraju da su korak ispred ostalih, no nesavršeni su jer su i oni samo ljudi. Znate, kod Isusa mi je najdraže što je bio čovjek – zaključio je Marušić.

Piše Tihana Marović / slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Skip to content