‘SLUČAJ PLANINSKA’: Sanader osuđen na 4 godine i 6 mjeseci, ali ne mora u zatvor

Sanader je osuđen na 4 godine i šest mjeseci, Fiolić na jednu godinu koja se zamjenjuje radom za opće dobro, kao i Mlinarević. Budući da je kazna manja od 5 godina, Sanader će pravomoćnu presudu čekati na slobodi. Sanader mora vratiti 17 milijuna kuna, a mesnice Fiolić i Centar za reprodukciju u stočarstvu kažnjeni su s 50 i 70 tisuća kuna, piše Jutarnji list.

Je li bivši premijer Ivo Sanader 2009. godine zloupotrijebio svoj položaj “pomogavši” tadašnjem saborskom zastupniku HDZ-a Stjepanu Fioliću da po prenapuhanoj cijeni proda zgradu u Planinskoj ulici u Zagrebu Ministarstvu regionalnog razvoja, na čijem je čelu bio ministar Petar Čobanković?

Je li Sanader za tu “uslugu” od Fiolića dobio gotovinsku proviziju, odnosno mito u iznosu od deset milijuna kuna i milijun eura?

Pitanja su to na koja bi danas odgovore trebalo dati sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod predsjedanjem sutkinje Jasne Smiljanić. Ako ne dođe do nepredviđenog razvoja događaja, kao u travnju prošle godine, kada je umjesto objave presude rasprava u zadnji čas preotvorena, danas bi trebali doznati nepravomoćnu sudsku odluku u aferi Planinska. Sanaderu prijeti kazna zatvora do deset godina, a bude li proglašen krivim i osuđen na pet ili više godina zatvora, odmah bi završio u Remetincu. Ako bi kazna bila manja, gotovo je sigurno da bi pravomoćnost čekao na slobodi.

Optužbe

Prema optužnici USKOK-a, Sanader je svojim postupcima doveo u zabludu članove Vlade prezentirajući im na sjednici užeg kabineta postojanje opravdanog interesa za kupnju te zgrade. Temelj za određivanje cijene bio je elaborat koji je izradio Inženjerski biro, a prema kojem je vrijednost nekretnine procijenjena na oko 60 milijuna kuna. Tako je na koncu, uz suglasnost Vlade RH, spomenuto ministarstvo putem financijskog leasinga kupilo zgradu od Fiolića, odnosno njegovih tvrtki, kojima je uplaćen iznos od 56,7 milijuna kuna.

USKOK tvrdi da je Ministarstvo zbog Sanaderovih i Čobankovićevih protuzakonitih postupaka platilo zgradu dvostruko više od njezine stvarne vrijednosti. Inkriminiran je iznos štete veći od 30 milijuna kuna, koji se odnosi na razliku u cijeni i s time povezane troškove leasinga. Građevinski vještak kojega je USKOK angažirao u fazi istrage zgradu je procijenio na samo 30-ak milijuna kuna, a u spisu se nalaze i elaborati koje su prije prodaje za Fiolića napravile dvije banke.

I te se procjene “vrte” se oko 30 milijuna kuna. Tijekom postupka provedeno je novo građevinsko vještačenje i niz dopuna, koje je izradio IGH. Prema posljednjoj verziji, nekretnina je procijenjena na 41,7 milijuna kuna, što i dalje predstavlja razliku od oko 15 milijuna kuna u odnosu na kupoprodajnu cijenu.

Osim Sanadera, optužen je i direktor Inženjerskog biroa Mladena Mlinarević, koji, kao i Sanader, poriče počinjenje bilo kakvog kaznenog djela, te Stjepan Fiolić. Upravo je Fiolić iznio detaljno priznanje koje je ponovio u više navrata tijekom postupka.

Provizija

Fiolić je ispričao da je Sanader od njega unaprijed tražio proviziju od prodaje zgrade. Nakon zaključenja posla Fiolić je Sanaderu, tvrdi, u svibnju 2009. u gotovini predao 17,5 milijuna kuna. Novac mu je odnio u njegovu kuću u Kozarčevoj ulici. Usto je Fiolić iznio detalje i o tome kako je, prema Sanaderovoj zamolbi, na svojem imanju pohranio određen broj njegovih umjetničkih slika te skupa odijela. Fiolić je istražitelje i odveo do spomenutih umjetnina te su one izuzete.

Svoj udio u zloporabi položaja priznao je i bivši ministar Čobanković, koji je pritom izravno teretio i Sanadera. Čobanković se ranije nagodio s USKOK-om te je osuđen na godinu dana zatvora, koji mu je zamijenjen radom za opće dobro. Čobanković je to odradio u Pučkoj kuhinji u Osijeku.

Tužiteljstvo je predložilo da se Sanadera proglasi krivim i osudi, dok je obrana zatražila donošenje oslobađajuće presude.

Najnovija vijest je da je Sanader osuđen na 4 godine i šest mjeseci, Fiolić na jednu godinu koja se zamjenjuje radom za opće dobro, kao i Mlinarević. Budući da je kazna manja od 5 godina, Sanader će pravomoćnu presudu čekati na slobodi. Sanader mora vratiti 17 milijuna kuna, a mesnice Fiolić i Centar za reprodukciju u stočarstvu kažnjeni su s 50 i 70 tisuća kuna, donosi Jutarnji list.

 

Odgovori

Skip to content