OKIDAČ ZA RAT POVUČEN? Lošo: Ma kakva Rusija, SAD je napadom na Siriju poslao poruku drugoj sili!

Napadom na zračnu bazu u Siriji krstarećim raketama kao odgovor na kemijski napad na pobunjenički grad, SAD je praktički započeo rat. Žestoka Putinova reakcija upućena Donaldu Trumpu s porukom kako je ovim potezom ozbiljno naštetio američko-ruskim odnosima, svakako izaziva veliku zabrinutost.

Što se sada može očekivati? Je li idući potez na ruskom predsjedniku? Je li ovo ishitrena odluka Trumpa ili se tako nešto moglo očekivati? Odgovore na ova pitanja u razgovoru za Direktno.hr dao je admiral Davor Domazet Lošo.

“Napad Amerike nije iznenađenje, bilo bi iznenađenje da se nije dogodio. Neće eskalacija sukoba u Siriji ići tako brzo, kako se to sada čini. Rusija je tamo prejaka i svaki mali korak koji bi doveo do incidenta mogao bi biti ozbiljniji oblik rata. Moram naglasiti, SAD nikada ne ulazi u veliki rat, a da prije ne pusti svoje igrače da iskrvare godinu, dvije. Sjetimo se kad su se Amerikanci upleli u vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata. Koliko im je trebalo da se upletu u vrijeme našeg Domovinskog rata?”, tvrdi Lošo.

Prema njemu, iznimno je znakovit trenutak u kojem se dogodio napad SAD-a. U tome se treba iščitati, kako kaže, poruka Kini.

“Zanimljivo je da se to dogodilo u vrijeme posjeta kineskog predsjednika Xija Trumpu. Ako bude rata, dogodit će se između Amerike i Kine. Trump želi impresionirati kineskog predsjednika demontrirajući silu. Sada je novo preslagivanje snaga i Trump pokazuje snagu i traži slabost u protivniku”, pojašnjava admiral.

Kako onda treba tumačiti Putinovu reakciju na Trumpov napad?

Ma nikako. Nemojte zaboraviti da je Amerika upozorila Rusiju da će lansirati rakete. Nije ovaj raketni napad iznenađenje Putinu.

Može li se očekivati novi napad SAD-a?

Ne bi trebalo biti novih udara. Uništio je bazu koju je htio, demonstrirao silu i sada je to za njega gotovo. Trumpu je to bila rutinska operacija. Najbitnije je shvatiti njegov motiv napada. On ima velikih problema unutar vlastite kuće i unutar vlastite stranke. Ovo je čisti kaubojski način djelovanja. Poantu treba tražiti u Trumpovom karakteru, koji pod svaku cijenu želi biti prvi.

Kakva je sada pozicija sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, je li moguće da je uistinu on napao kemijskim oružjem vlastiti narod?

Malo vjerojatno. Nema koristi u tome. Jedino ako nije potpuno ‘pobenavio’.

Najizglednijim smatra scenarij u kojem će Sirija postati Trumpov i Putinov poligon za odmjeravanja snaga.

“Po uzoru na klasične vesterne – kauboj i indijanac, svatko sa svojim oružjem, demonstrirat će svoju moć. Ovdje je u igri – poličika moć. Imam informaciju da Rusija raspolaže s novim modelom robota, bitno naprednijeg od lutke robota već ranije testiranoga u Siriji. Amerikanci pak mašu s raketama ogromnog dometa”, slikovito za Direktno.hr poručuje Davor Domazet Lošo.

 

1 comment

Odgovori

Skip to content