Andro Krstulović Opara posljednji križonoša ‘Od Gospe do Gospe’

Križni put grada Splita, ‘Od Gospe do Gospe’, tradicionalna je korizmena pobožnost koja se 25. godinu za redom održala u petak poslijepodne, dva dana prije Cvjetnice, nedjelje Muke Gospodnje. Ova stoljetna pobožnost obnovljena je 1992. godine, kada je Križni put u petak 10. travnja predvodio tada pomoćni biskup Petar Šolić, koji je koncem te iste godine smrtno stradao u prometnoj nesreći.

Nekoliko stotina građana krenulo je od Svetog Frane na dnu Rive, preko Šperuna do Vidilice, obilazeći marjanske crkvice, pa sve do Gospe od sedam Žalosti na Kašjunima, gdje je po završetku Križnog puta slavljena sveta misa.

Fra Žarko Relota, župnik i gvardijan samostana Sv. Frane, smatra kako ova lijepa tradicija može poslužiti kao ozbiljna priprema uoči najvažnijeg katoličkog blagdana.

– Tu se zaista ne dolazi zbog šetnje po Marjanu, jer mogu posvjedočiti da u ovih sedam godina koliko sam tu naši vjernici sve pobožnije sudjeluju i sve osjećajnije doživljavaju ovaj Križni put – kazuje nam fra Žarko, otkrivši kako su molitve ove godine izričito vezane za očinstvo i majčinstvo.

– Pomozi, Bože, roditeljima otkriti njihovo uzvišeno poslanje, da po tvojoj svetoj muci steknu nepropadljivo imanje. Rastresi srca očevima i osvijesti im ulogu hranitelja i poglavara obitelji. Svrni pogled na sve majke, učini ih bedemima ljubavi i života u hodu za tobom – riječi su kojima je višesatni “Križni put oca i majke”, nastao po tekstu vjeroučiteljice Marine Šimić, započeo mons. Miroslav Vidović, generalni vikar, koji je i nosio križ od samostana do prve postaje.

Iz Nadbiskupije su angažirali župnike da im za svaku od 15 postaja Križnog puta pronađu po jednu obitelj, gdje bi otac nosio križ, a majka čitala molitvu.

– Ovo je jedna lijepa tradicija i zadovoljstvo nam je što kao mlada obitelj imamo priliku biti dio ove pobožnosti. Štujemo Križni put, jer to je najbolji način da iskustimo djeličak Isusove patnje, i kako bi dodano cijenili ono što je on za nas napravio – smatraju Nikolina i Ante Bekavac s Meja, kojima su se, preuzimajući križ na posljednjoj postaji, pridružili i susjedi, Andro Krstulović Opara sa suprugom Danijelom, koja je i čitala prigodnu 15. meditaciju.

krizni put

Jednu od dionica ‘rezervirali’ su Ivanka i Željko Dabro s Kocunara, roditelji triju bioloških sinova i još dvojice udomljenih sinova i jedne kćeri.

– Želimo ih svojim primjerom motivirati da sudjeluju u životu Crkve, te da tu stvorenu naviku kasnije prenesu na svoju djecu. Plodovi se već vide, jer naša djeca izrastaju u pozitivne i nadahnute ljude, koji to šire i na svoje okruženje – kazali su nam Ivanka i Željko.

PIŠE IVAN KAŠTELAN / MISIJA

Odgovori

Skip to content