Kako odvratiti djecu od materijalizma?

Foto: Thinkstock

Većina 5-godišnjaka pristupa materijalnom svijetu s osnovnim instinktima: pohlepom i jednostavnim osjećajem pravednosti. Vole lijepe predmete i zanimljive igračke pa ih žele za sebe. A ako najbolja prijateljica Vaše kćeri ima 3 barbike, ne čini se poštenim da ona ima samo jednu.

Naravno, djeca svih dobi imaju vrlo različite osjećaje prema stjecanju, ovisno o tome koliko je materijalizam naglašen u njihovom domu, bilo kroz izloženost televiziji ili kroz stariju braću i sestre ili same roditelje. Ali, općenito govoreći, to je dob kada djeca počnu željeti stvari jednostavno zato što ih druga djeca imaju.

Ponekad se čini da se dijete koje posjeduje najviše toga najbolje zabavlja. A osjetljiva 5-godišnjakinja mogla bi se suočiti s prvim osjećajima srama kada je njezine prijateljice zadirkuju jer u vrtiću nosi ruksak od prošle godine.

Što možete učiniti

Budite dobar primjer. Vi ste najbolji uzor koji će Vašem djetetu pomoći da se nosi s našim kompliciranim materijalnim svijetom. Ako želite odvratiti svoje dijete od toga da razvije neutaživu glad za materijalnim stvarima, dajte joj primjer suzdržanosti i mudrog ponašanja. Povedite je k postolaru i objasnite joj zašto se isplati promijeniti pete na Vašim omiljenim cipelama umjesto da kupite nove (uštedite novac, a osim toga, stare su cipele tako udobne). Nemojte svo svoje vrijeme za čitanje posvetiti katalozima i komentirajte pred djetetom da, iako Vam se sviđa novi spravicama opskrbljen terenac njezine tete, Vaš 6-godišnji karavan još uvijek vozi sasvim dobro. Uživajte u gledanju izloga sa svojim djetetom, a da ništa ne kupite kako biste pokazali da, iako je zabavno gledati izloge dućana i prikupljati ideje za darove i druge kupnje, ne morate kupiti nešto svaki put kada odete u dućan. Nekoliko usputnih komentara o Vašim stavovima prenijet će djetetu poruku.

Ugasite televizor. Od kutija sa žitnim pahuljicama do crtića nedjeljom ujutro, u našoj su kulturi reklame posvuda. Ali televizija ima vjerojatno najveći utjecaj na djecu, koja gledaju reklame s jednakim žarom kao i programe. Vlasnici tvrtki koje proizvode igračke to znaju i zato neumorno puštaju reklame za vrijeme dječjih programa. Ograničite izloženost svog djeteta televizijskim reklamama pa će biti mnogo manje vjerojatno da razvije poduži popis želja. Javna dječja televizija, iako nije posve lišena reklamiranja, nudi kvalitetne programe uz mnogo manje reklama.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Odgovori

Skip to content