Sveti Mihael de Sanctis

Današnji sveti zaštitnik je Mihael de Sanctis (Miguel de los Santos), katalonski bosonogi trinitarac. Rodio se kao Miguel Argemir 29. rujna 1591. u katalonskom gradu Vicu (kotar Osona).

Ostao je u 11. godini bez oca i od rane mladosti želio postati redovnik, ali njegova rodbina je to priječila. Napokon je 1603. primljen u samostan trinitaraca u Barceloni, a nakon položenih zavjeta u samostanu svetog Lamberta u Zaragozi, 1607, stupio je u Madridu u strožu granu istoga reda, bosonoge trinitarce. Studirao je na slavnim andaluzijskim sveučilištima u Sevilli i Salamanki, položio svečane zavjete u gradu Alcalá de Henares i postao svećenikom.

Potpuno posvećen molitvama i pokori, bio je obdaren mističnim darovima i često je za vrijeme mise padao u zanos. Njegovi poglavari smatrali su da njegovi nadnaravni darovi trebaju služiti i drugima te da ga treba poslati u vanjski apostolat. Doista, njegove nadahnute propovijedi i mistični zanosi obratili su veliki broj grešnika. Mnogi pokajnici dolazili su mu plačući na ispovijedi. Neko vrijeme obavljao je dužnost zamjenika poglavara u Baezi, a zatim je 1622. izabran za poglavara samostana trinitaraca u Valladolidu, gdje se tada nalazio španjolski kraljevski dvor. Kralj Filip III. pitao ga je u mnogim duhovnim stvarima za savjet. Napisao je zapaženu raspravu “O miru duše” te ispjevao kantik o putu sjedinjenja s Bogom. Preminuo je na današnji dan, 10. travnja 1625. u Valladolidu (Castilla y León). Blaženim ga je 1779. proglasio papa Pio VI, a svetim 1862. papa Pio IX. Zaštitnik je osoba koje boluju od raka, rodnog grada Vica te brojnih naselja, župa i crkava diljem svijeta.

Izvor: zupajastrebarsko.hr

Odgovori

Skip to content