Moćni američki senator nahvalio Hrvatsku

Twitter / John McCain

Utjecajni američki senator John McCain objavio je u ponedjeljak priopćenje nakon što je dan ranije posjetio Hrvatsku te se u Opatiji susreo s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, a u Dubrovniku s premijerom Andrejem Plenkovićem i suradnicima.

– Dok slavimo 25. godišnjicu američkog priznanja hrvatske neovisnosti, zahvalan sam na prilici da posjetim Hrvatsku i posvjedočim njezinoj nevjerojatnoj transformaciji u modernu demokratsku državu, predanu članicu euroatlantske zajednice i simbol napretka koji je moguć u jugoistočnoj Europi. Nadam se da će Hrvatska nastaviti igrati vodeću ulogu u promicanju regionalnog pomirenja i daljnjeg napretka prema euroatlantskim integracijama, napisao je McCain.

– Predanost Sjedinjenih Država NATO-u i viziji Europe kao cjeline, slobodne i mirne je i dalje čvrsta. Moja država može biti sretna što Hrvatsku ubraja među svoje najsposobnije i najodanije strateške partnere. U svojim sastancima s predsjednicom Grabar Kitarović i premijerom Plenkovićem izrazio sam zahvalnost za snažan hrvatski doprinos NATO savezu i doprinos našoj zajedničkoj sigurnosti, od Kosova preko Afganistana pa do borbe s Islamskom državom. Štoviše, pohvalio sam premijera Plenkovića što je preokrenuo pad proračunske potrošnje za obranu i što ostvaruje napredak prema ispunjavanju hrvatskog cilja kao članice NATO-a. Nadam se da će hrvatska ulaganja u obranu ubuduće dodatno unaprijediti NATO-ovu interoperabilnost i jačanje potrebnih sposobnosti, primjerice razvoj rotacijskih dizalica, naveo je McCain.

– Predsjednici i premijeru sam također izrazio zahvalnost zbog zalaganja za teritorijalni integritet Ukrajine koja je suočena s ruskom agresijom. Obećanje hrvatske Vlade da će poslati vojnu jedinicu u Litvu 2018. godine kao dio NATO-ovih snaga šalje snažan signal da NATO i dalje ostaje savez za obranu naše zajedničke sigurnosti i naših zajedničkih vrijednosti, napisao je McCain.

– Duboko sam zahvalan predsjednici, premijeru i hrvatskom narodu na njihovu gostoprimstvu tijekom mog posjeta. Radujem se budućim razgovorima o jačanju naše zajedničke sigurnosti, prosperiteta i vrijednosti, zaključio je McCain.

Senator je, inače, na svojem Twitter profilu podijelio i nekoliko fotografija sa svojih susreta, a među njima se našla i jedna na kojoj, kako piše, ‘upoznaje nove prijatelje na ulici’. Naime, riječ je o prizoru na kojem u Dubrovniku u društvu Andreja Plenkovića na ruci drži papigu, a jedna mu pritom stoji na ramenu. Papigu je na ruci držao i Plenković.

Izvor: jutarnji.hr

Odgovori

Skip to content