Biskup Petanjak: Čovjek je sagriješio i okrenuo se od Boga

Biskup Ivica Petanjak – blagoslov grančica na Cvjetnicu

Proslava Cvjetnice u Krku počela je 9. travnja okupljanjem vjernika na trgu ispred samostana franjevaca trećoredaca gdje je biskup Ivica Petanjak, uz sudjelovanje krčkih svećenika i redovnika, predvodio obred blagoslova maslinovih grančica.

Nakon blagoslova, svi su se, u svečanom ophodu gradskim ulicama, uputili u katedralu. Uslijedilo je svečano koncelebrirano misno slavlje koje je predvodio krčki biskup. Nakon pjevane Muke po Mateju, biskup se okupljenima obratio i prigodnom homilijom.

Pozvao je vjernike da pronađu vrijeme i zastanu, otvore svoju nutrinu, svoje srce i zagledaju se u križ Isusa Krista kako bi zaista doživjeli i razumjeli otajstva našega otkupljenja koja nam donosi Veliki tjedan koji je pred nama. Zagledani u križ, ostajemo potreseni mukom, patnjom i bolnom i sramotnom smrću koju je Isus podnesao za nas pa postavljamo pitanje: Je li naše spasenje moralo biti toliko mučno, krvavo?

Čovjek je, pojašnjava biskup Petanjak, sagriješio i okrenuo se od Boga, ali vratiti se Bogu, sebe iz zla izvući, otkupiti se i spasiti se, nadilazi čovjeka. To je mogao samo utjelovljeni Sin Božji. No Bog ne traži njegovu krv i njegova muka i smrt nije Božja volja. Isus je došao pozvati čovjeka na obraćenje; on mu otkriva zakon ljubavi kao jedini put kojim čovjek dolazi k Ocu.

No čovjek i to odbacuje i osuđuje Spasitelja na smrt na križu – znak prokletstva i potpune odbačenosti. Prihvativši križ i ostajući i na križu vjeran ljubavi prema Ocu i prema ljudima, Isus ovaj znak prokletstva pretvara u sredstvo spasenja. Zagledati se u križ, zagrliti ga, prihvatiti i zamoliti Isusa da osmisli naš život, preduvjet je da i u nama zažive i postanu vidljivi Isusovi osjećaji. Tek ako u sebi utjelovimo Isusovu muku, u našem će životu biti vidljivi i prepoznatljivi njezini plodovi, istaknuo je krčki biskup.

Nakon mise, započelo je klanjanje pred Presvetim koje će se odvijati i tijekom Velikog ponedjeljka te biti zaključeno tog dana zajedničkim satom klanjanja od 19 do 20 sati.

MISIJA / IKA

Odgovori

Skip to content