Hoće li Stanković odgovarati za lažne optužbe na račun Milana Kovača?

Nakon što je Rajko Dondur, bivši zaposlenik tvrtke Vindija, u emisiji Nedjeljom u 2 govorio o navodnim nezakonitostima u poslovanju tog poduzeća 1990-ih godina, oglasili su se i prozvani Milan Kovač, nekadašnji zamjenik Fonda za privatizaciju, i sama Vindija.

Dondur je rekao je da je 1994. predsjedniku Fonda za privatizaciju Milanu Kovaču donio ‘plavu kuvertu’ s 20.000 njemačkih maraka kako vi Vindija kupila tvrtku Koka te da je Vindija muljajući s računima državni proračun na konto PDV-a oštetila za 80 milijuna kuna u četiri godine.

Milan Kovač odgovara na optužbe iznesene u Stankovićevoj emisiji

Kovač demantira Dondurove tvrdnje o mitu i kaže da ga se želi iskompromitirati uoči svjedočenja protiv Stipe Mesića. U vrijeme koje spominje Dondur, nije bio predsjednik Fonda za privatizaciju. “Na čelo fonda došao sam 8 mjeseci kasnije, gospodina Dondura nikada nisam vidio ni upoznao”, rekao je Kovač.

Prilaže i dokaze.

IMG_5731-1

IMG_5732-1

U Vindiji sve optužbe negiraju i kažu da ih je Dondur s tim optužbama u više navrata ucjenjivao. Goran Vučetić, opunomoćenik Vindije, najavio je već sutra podnošenje kaznene prijave protiv Dondura.

“Prije svega treba jasno reći da se ovdje radi o izjavama čovjeka za kojeg imamo čvrste materijalne dokaze da je iznošenjem raznih neutemeljenih tvrdnji ucjenjivao i iznuđivao Poslovni sustav Vindija zbog čega ćemo protiv istog već sutra biti primorani podnijeti kaznenu prijavu. Vjerujemo da ove informacije gospodin Dondur u pripremi razgovora nije podijelio s novinarima HRT-a, za razliku od podataka o svojim kaznenim postupcima i presudama o kojima je govorio. Poslovni sustav Vindija u ovom je trenutku prvenstveno usmjeren na pronalaženje rješenja problema između dobavljača i Agrokora i očuvanje radnih mjesta”, poručili su iz Vindije i zaključili: “Indikativan je trenutak u kojem se javljaju ove klevete, no spremni smo nositi se i s ovakvim podmetanjima.”

Tužbu je najavio i prozvani Milan Kovač. “To što se radi je monstruozno. Tužit ću Rajka Dondura, tog gospodina nikada u životu nisam ni čuo ni vidio. Osim toga, malo su se i preračunali jer ja 1994. nisam bio na čelu Fonda. Predsjednik Fonda postao sam u svibnju 1995. godine”, izjavio je Milan Kovač za Jutarnji list.

Hoće li Stanković odgovarati za lažne optužbe koje su iznesene u njegovoj emisiji?

Podsjetimo, Dondur je u emisiji govorio o pretvorbi tj. o načinu na koji je Vindija kupila Koku. Rekao je da je Vindija pobijedila na natječaju za kupnju Koke 1994. nakon što je on u Fond za privatizaciju dostavio kuvertu s 20 tisuća maraka, u vrijeme dok je ravnatelj Fonda za privatizaciju bio Milan Kovač.

Dondur tvrdi da se varalo i u reviziji pretvorbe i privatizacije. Vindija je predstavljana kao model najbolje pretvorbe i privatizacije. Dondur je bio voditelj tima koji je surađivao s revizorima. Generalni direktor im je, po Dondurovim riječima, kazao da određene dokumente koji bi mogli biti komprimitirajući ne prikažu. Neke dokumente smo preko noći ispravljali i prilagođavali. Dokumenti štedno-kreditne zadruge su svi uništeni, rekao je Dondur.

Sve to prijavio je USKOK-u još 2014. Dao je iskaz u pisanom obliku na sedam stranica. Rečeno mu je da će s njim kontaktirati. No, iz policije su ga, kaže, zvali tek prije tjedan dana.

Izvor: narod.hr/slobodnadalmacija.hr/radio1.hr

1 comment

  1. Ivan Cubela

    Po svemu sudeći peta kolona vozi punom parom. Nazalost, podpomognuta sa vana i dobro financirana, a nitko ništa ili skoro ništa ne poduzima protiv ouih zahora.

Odgovori

Skip to content