Tajna služba Sjeverne Koreje iz Beograda koordinirala terorističke akcije

Prema spoznajama japanskih i južnokorejskih istražitelja upravo je bivša Jugoslavija bila jedan od glavnih centara iz kojih je sjevernokorejska tajna služba planirala i izvodila svoje akcije, tvrdi newsweek.rs.

Naime, 29. studenog 1987. godine iznad Burme se događala prava drama. Zrakoplov južnokorejske aviokompanije KAL na liniji broj 858 iz Abu Dabija za Seul, sa 115 putnika i članova posade, survao se u more nakon eksplozije.

Istragom je kasnije utvrđeno da je eksplozivna naprava bila napravljena u Beogradu, odakle je do mjesta polaska zrakoplova transferirana od strane dvojice agenta sjevernokorejske tajne službe.

Za terosristički čin obaranja zrakoplova KAL 858 vanjska obavještajna služba Sjeverne Koreje odabrala je je dvoje agenata – sedamdesetogodišnjeg Kim Sung Ila i dvadesetogodišnju djevojku Kim Hjunhi, tvrdi newsweek.rs.

Nakon što su završili višemjesečnu izobrazbu u Pjongjangu, glavnom gradu Sjeverne Koreje, spomenuti se dvojac uputio prema Europi s lažnim dokumentima u kojima je stajalo da su zapravo otac i kćerka iz Japana. U Europu su došli preko Moskve, a prvo neugodno iznenađenje imali su na uzletištu u Budimpešti, gdje su ustanovili da ih nije sačekao agent iz tamošnjeg veleposlanstva. Automobilom su otputovali u Beč, gdje su nekoliko dana proveli u kupovini. Tu im dostavljena karta za let Beograd-Bagdad.

U Beogradu vrijeme su provodili u hotelu „Metropol“. Obavještajne službe Japana i Južne Koreje u posjedu su fotografija, navodi newsweek.rs, za koje tvrde da su snimljene tijekom šetnje Kim Sung Ila po parku kod beogradskog hotela. Kobnog dana dvoje sjevernokorejskih agenata na beogradskom uzletištu Surčin ukrcalo se u zrakoplov iračke zrakoplovne kompanije za Bagdad, gdje su ušli u avion KAL 858 za Seul.

Prema spoznajama južnokorejske obavještajne službe, dan ranije u Beogradu su se susreli s izvjesnim gospodinom Coijem, koji je bio šef obavještajne službe Sjeverne Koreje za Europu. On im je, prema istom izvoru, dao eksploziv koji je bio postavljen u mali „Panasonicov“ tranzistor.

Međutim, za ovo dvoje putnika Seul nije bio konačna destinacija. Pošto se radilo o letu koji je imao dva slijetanja (Abu Dabi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bangkok u Tajlandu), da zrakoplov uzme gorivo i nove putnike, Sung Il i Hjunhi napustili su zrakoplov u Abu Dabiju, prethodno ostavivši eksploziv skriven. Nekoliko sati kasnije zrakoplov je eksplodirao tijekom leta.

Dvoje agenata planiralo je, preko obližnjeg Bahreina, otputovati u Rim, a nakon toga u Sjevernu Koreju, ali su im planovi bili onemogućeni pošto su zrakoplovi za Rim bili prebukirani. Zbog toga su dva dana prisilno proveli u Bahreinu. Za to vrijeme južnokorejske vlasti, uz pomoć obavještajnih službi zemalja Bliskog istoka, vodile su obimnu istragu čiji je trag vodio prema agentima prisilno zadržanim u Bahreinu.

Prilikom ulaska u zrakoplov na letu za Rim, Sung Il i Hjunhi su uhićeni. Jedno i drugo su pokušali izvršiti samoubojstvo tabletama cijanida koje su bile skrivene među cigaretama, ali je to uspelo samo iskusnom Sung Ilu, dok je Hjunhi brzom intervencijom liječnika uspjela preživjeti.

Obitelji putnika stradalih u ovom terorističkom činu poslale su svoja pitanja nadležnima na uzletištu Beograd. Između ostaloga, obitelji je zanimalo pod kojim su imenima agenti putovali, kako je moguće da su prokrijumčarili eksploziv u zrakoplov, jesu li imali pomagače u Beogradu i slično.

Rušenje ovog zrakoplova nije bila jedina akcija sjevernokorejske tajne službe koja je koordinirana iz nekadašnje Jugoslavije. Prava specijalnost sjevernokorejskih agenata bilo je otimanje mladih Japanki po Europi. Jedna od njihovih najpoznatijih žrtava bila je dvadesettrogodišnja Japanka Keiko Arimoto, tvrdi newsweek.rs.

Ona je u to vrijeme studirala u Londonu i posljednji trag koji je ostavila datira iz srpnja 1983. godine, kad je otputovala u Kopenhagen, gdje je trebala pregovarati o poslu. Pokazalo se da se radilo o varci. Umjesto da dobije posao, Arimoto je prebačena u Zagreb, gdje se srela sa Kim Ju Colom, tadašnjim vicekonzulom sjevernokorejskog veleposlanstva i jednim od vodećih agenata. Djevojka je potom bila tajno prebačena u Sjevernu Koreju.

Izvor: hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content