OTVORENO Analitičari predviđaju rezultate izbora: Bit će zanimljivo u Zagrebu i Splitu

Hoće li i zašto ovo biti jedni od najneizvjesnijih lokalnih izbora do sada? Kako će se njihov rezultat odraziti na cjelokupnu domaću političku scenu? Gdje će biti velika borba između HDZ-a i MOST-a, a što može očekivati oporba? O lokalnim izborima večeras su u “Otvorenom” urednika i voditelja Domagoja Novokmeta govorili prof. dr. sc Ivan Rimac s Pravnog fakulteta u Zagrebu, novinar Dražen Ćurić, novinar “Novog lista” Jasmin Klarić i politički analitičar Davor Gjenero, piše HRT.

Lokalni izbori su velika prilika za stranke da dobiju iduće parlamentarne izbore, rekao je na početku emisije prof. dr. sc Ivan Rimac s Pravnog fakulteta. Oni su na kraju krajeva za gradonačelnike koji drže velike gradove jedna velika prilika da svojoj stranci osiguraju i parlamentarne izbore. Da bi ovi lokalni izbori mogli biti prekretnica smatra novinar Dražen Ćurić. Po prvi puta će gradonačelnici Obersnel i Bandić će možda napustiti politiku i otići u oporbu. Mogli bi obilježiti i dva povratnika Čehok i Kerum. Na pitanje po čemu se ovi lokalni izbori razlikuju od prethodnik politički analitičar Davor Gjenero odgovorio je da su kompetetivniji od svih izbora od 2000. do danas. Imaju i drugačiju političku funkciju. Nakon 2000. izbori za lokalnu i regionalnu samoupravu bili su midterm elections na polovini mandata na nacionalnoj razini i bili su ispit buduće vlasti, ovaj puta to nisu. Mi sa Agrokorom izlazimo iz medenog mjeseca vlasti i javnosti. Da su ovi izbori specifični smatra i novinar “Novog lista” Jasmin Klaić. Najzanimljiviji će izbor biti onaj za 4. mjesto u Zagrebu hoće li to biti Esih ili Prgomet. On će utjecati na omjer snaga u središnjem HDZ-u.

Novinar Dražen Ćurić smatra da bi HDZ njegovo desno krilo moglo stajati pojedinih mjesta na izborima. HDZ-ovo biračko tijelo je uvijek imalo problem s vodstvom HDZ-a. Uvijek je to desno krilo nije bilo u Vladi. Proći će kada će to birači koji glasaju za to krilo glasovati i za HDZ. Oni će naći svoje kandidate. Politički analitičar Gjenero pak ne smatra da Plenković previše riskira što je u nekim većim sredinama poput Zadra i Osijeka maknuo prepoznatljive HDZ-ovce i postavio nova lica. Njegova pozicija u općoj javnosti se učvrstila, a unutar HDZ-a ne postoji alternativni akter. Što se pak tiče Mosta, Ćurić smatra da uz Metković i svoje prepoznatljive tabore najviše šanse imaju u Osijeku. Istaknulo se, kaže, nekoliko kandidata. Bulj pogađa dobro svoje biračko tijelo. Ževrnji će biti ozbiljan kandidat. I Grmoju isto ne bi podcjenjivao. Na to je Rimac dodao kako Mostu ovi izbori nisu presudni. Oni su pametno kandidirali neke kandidate kao župane, ali nemaju kadrova kojima bi popunili Zagreb, Rijeku, Split ili Osijek. Klarić pak dodaje kako će Most koji možda neće osvojiti puno gradonačelničkih i županovih fotelja ipak dobiti svoja mjesta u skupštinama i tako odigrati ulogu po kojoj su i najprepoznatljiviji. Oni će biti king makeri u skupštini, svojim mandatima će o lokalnim koalicijama. Što se tiče oporbe, gosti su se složili kako su ovi izbori za novo vodstvo SDP-a došli prerano. Profesor Rimac istaknuo je kako u ovom postmilanovićevom razdoblju stranka još traži identitet i nema autoritet. Ipak, spašava ih suradnja s HNS-om. Došli smo do inverzije da HNS sada drži na životu SDP pogotovo u Zagrebu dajući svježinu toj opciji. No SDP ima puno kandidata u malim mjestima. Klarić je upozorio kako je HDZ na proteklim izborima dobio 3 župana i 3 gradonačelnika. SDP-ov rezultat je bio tek malo bolji – 3 župana i 6 gradonačelnika. HNS nije toliko slab na lokalnoj razini koliko se to čini iz ukupnih brojki na cijeloj državi.

Gosti su se složili kako će se najuzbudljivija bitka voditi u glavnom gradu. Teško je predvidjeti tko će u drugi krug. Birači će pozornost obratiti i na neke stvari koje do sad možda nisu. Do sad nacionalne teme nisu utjecale na lokalne izbore, ali Agrokor je jedna nacionalna, međunarodna čak i geopolitička tema, i zato će imati izuzetan utjecaj na lokalne izbore. Treba u Zagrebu mijenjati odnos Bandića i Agrokora, kazo je Ćurić. Što se pak tiče kandidata desnice, kazao je kako Plenković nije imao puno izbora. Mikulić nije mogao biti kandidat HDZ-a. Plenković iz nekih razloga nije htio podržati Brunu Esih, čini mi se da ne želi tom desnom biračkom tijelu, na osnovu kojeg je dobio izbore,d ati određni udio u vlasti. Profesor Rimac spušta loptu. Nije još sigurno hoće li Bruna Esih dobiti toliko glasova u Zagrebu koliko je dobila negdje drugdje. U ovom trenutku mu je Hasanbegović netko tko mu smeta, ali ulazak u igru u Zagrebu sa kontrakandidatom koji traži svoji afirmaciju i reakreditiranju HDZ-a je riskantan potez. Novinar „Novog lista“ Jasmin Klarić uvjeren je da će Bandić biti u drugom krugu. Ankete u drugom krugu daju više šanse Sandri Švaljek jer ona može prodati priču da je nezavisan kandidat za razliku od Anke Mrak Taritaš, ali kako sad stvari izgledaju ne treba ga otpisivati. Milan Bandić ima tisuću života, zaključio je.

Analizirali su gosti i druge veće gradove Split, Rijeku, Osijek, Zadar i Dubrovnik. Posebno će zanimljivo biti u Splitu. U seriji velikih gradova najveće stranke nemaju snažne kandidate. To je posljedica negativne selekcije, autoritarizma unutar stranaka i nerada. Tko god da dobije poziciju u Splitu imat će neriješenu situaciju u Gradskoj skupštini, kazao je Gjenero. Gosti za sad ne otpisuju povratnika Keruma. Dok Klarić u šali tvrdi kako je Split lud grad, drugi smatraju da s Kerumom građani znaju na čemu su dok su ostali kandidati relativno novi. Klarić ipak u drugom krugu vidi Andra Krstulovića Oparu i Marijanu Puljak. Rijeka bi pak po prvi puta ozbiljno mogla dobiti novog gradonačelnika. Burić je solidan kandidat, ali njegov uspjeh u Rijeci više govori koliko su nezadovoljni Obersnelom nego tome što je došao novi mladi i kandidat sa kvalitetnim programom, kazao je Ćurić. Što se tiče Osijeka, neki misle da bi Mosta tamo mogao ostvariti zapažen rezultat, dok drugi još uvijek ne bi otpisali HDZ. Pod povećalom će biti i Zadar gdje Božidar Kalmeta više nije HDZ-ov kandidat za gradonačelnika. Zadar je jako bitan Plenkoviću jer Kalmeta se nije kandidirao na njegov pritisak. Poraz HDZ-a u Zadru je osobni poraz Plenkovića, smatra Klarić.

Na kraju emisije, gosti su odgovorili na pitanje što bi za njih bilo iznenađenje ovih lokalnih izbora. Za Ćurića bi to bilo da Bandić ne uđe u drugi krug. Profesor Rimac odgovorio je kako iznenađenja neće biti, a Klarić kako bi se iznenadio da HDZ osvoji manji broj županija nego li na prošlim izborima dok je Gjenero kazao kako ga u njegovim godinama više ništa ne može iznenaditi.

Izvor: HRT

Odgovori

Skip to content