ZLATKO SE MORA ODREDITI!

Pod utjecajem „slučaja Agrokor“ koji će se neminovno preliti na ovu predizbornu kampanju, a u konačnici slomiti preko leđa HDZ-a, jučerašnja sjednica predsjedništva i nacionalnog vijeća HDZ-a, kako doznajemo, protekla je prilično burno što je svakako razumljivo.

„Slučaj Agrokor“ bez sumnje će imati svoje reperkusije na izbornu utrku za Zagreb, a kakvo je raspoloženje u elektoratu, za očekivati je da će gorke plodove ubrati upravo Drago Prgomet jedini kandidat HDZ-a. S toga ne čude Plenkovićeve autoritarne reakcije, jer možebitni loš rezultat Prgometa, bio bi loš rezultat poglavito za Plenkovića i poremetio bi mu planove o mogućoj suradnji s Mrak Taritaš ili s Bandićem, što je u konačnici sasvim svejedno. Odjednom je Plenković osjetio potrebu zatražiti ili zapovjediti pomoć HDZ-ovog desnog krila u liku Zlatka Hasanbegovića svom kandidatu Prgometu, istom onom kandidatu koji je zbog Karamarkovih i Hasanbegovićevih „ultradesnih“, „pogubnih“ politika napustio HDZ i žestoko agitirao protiv svoje današnje stranke veličajući Tita i antifašizam. Plenković poziva Hasanbegovića na zajedničku tiskovnu konferenciju s Prgometom!? Dakle Plenković zapravo priznaje da je bez desnice izgubljen, a istovremeno je tu desnicu potpuno marginalizirao i obezvrijedio. Iz toga proizlaze ovakve izjave, prijetnje i ucjene.

– U Zagrebu je na djelu sabotaža, jer se ne daje dovoljna podrška našem kandidatu Prgometu – navodno je izjavio Plenković, te dodao kako će se sve to provjeriti i vidjeti na dan izbora kad se budu znali rezultati za gradonačelnika i Skupštinu.

Sramna izjava Drage Prgometa kako je Hasanbegović za vrijeme Domovinskog rata posuđivao „neke kape“, a mislio je na ustaške kape samo što to nije izrekao, dok se on borio kao dragovoljac, na tragu je onih izjava Stazića, Pupovca i kompletne mentalno komunističke bulumente iz vremena kada su žestoko gazili ministra Hasanbegovića i mi sada imamo situaciju da se zdravo razumskim bićima zapovijeda glasovati za Prgometa koji se slaže s tom istom mentalno-komunističkom bulumentom. Zapravo je pitanje, kako bi Prgomet uopće imao hrabrosti i morala prihvatiti bilo kakvu, pa makar i simbiličnu potporu Zlatka Hasanbegovića, kada ga je u zajedništvu s jugonostalgičarima nemilosrdno cipelario. Nije li to bijeda da ne može biti veća?
Pažljivom analitičaru još jedna Plenkovićeva izjava zaparala je uši u jučerašnjem osvajačkom pohodu na sve tv kuče u Hrvatskoj.

Ja kao predsjednik Vlade, ni na koji način ne ću dopustiti korištenja represivnog aparata u političke svrhe u predizbornoj kampanji.

Ovo je eklatantan primjer prijetnje Mostu koji je već podnio neke kaznene prijave u „slučaju Agrokor“, a namjerava i nadalje nastaviti podnositi iste, jer postoji bezbroj indikacija u opravdanost kriminalističkih istraga. Još je opasnija ova izjava koja šalje izravnu poruku Dinku Cvitanu šta treba učiniti s mogućim kaznenim prijavama. Naravno, treba ih pospremiti na dno ladice. Ako Plenković ne će dozvoliti korištenja represivnog aparata za rješavanje kriminala, to znači da su Dinko Cvitan i represivni aparat pod njegovom punom kontrolom
U demokraciji populizam nije zabranjen, no ovdje se ne radi o populizmu niti korištenju represivnog aparata u predizbornoj kampanji. Ovdje se radi o dva različita pogleda na razrješavanja Agrokorovog gordijskog čvora. Ako je legitimno da Plenković misli kako je jedini put osvjetljavanja „slučaja Agrokor“ „lex Agrokor“, isto tako legitimno je Mostu misliti kako je konačno došlo vrijeme za osvjetljavanje kriminalne privatizacijske hobotnice. Ako ovaj slučaj gledamo iz perspektive predizborne kampanje onda možemo primijetiti da ta predizborna kampanja traje već 25 godina, jer u tih 25 godina nikada nije bilo vrijeme za riješiti pitanje kriminala i korupcije. Potpuno je razvidno, bez rješavanja tog ključnog problema nikada se ne će riješiti ni kriza Agrokora ni kriza ukupnog hrvatskog gospodarstva koje leži na temeljima kriminala, korupcije, hedonizma, gramzljivosti, a sve bi mogli staviti pod jedan nazivnik. Veleizdaja! Kad tad to će Hrvatskoj doći na naplatu!

Ministar Lovro Kuščević, nasljednik Anke Mrak Taritaš u svojim ladicama čuva opširnu dokumentaciju i dokaze o pljački državnog proračuna, a da sramota bude još veća, ta pljačka se dogodila usred elementarne prirodne tragedije, usred poplave u Gunji kada bi osjećaj za poštenja, senzibilitet i empatija za žrtvu trebali biti na visokoj moralnoj razini. Inače, u kaznenom zakonu, osobito teškim se smatraju ona kaznena djela koja su nastala u vrijeme elementarnih nepogoda, potresa ili poplava. Bi li i takva moguća kriminalistička istraga bila korištenje represivnog aparata u političke svrhe. Ili se represivni aparat nečinjenjem zapravo koristi u političke svrhe, kako se ne bi naštetilo Anki Mrak Taritaš, Vrdoljaku i HNS-u kao mogućim budućim koalicijskim partnerima, koji bi trebali zamijeniti Most ako se rasklima!?

Usporedno s ovim procesima ministrica Obuljen nemilosrdno i protuzakonito mijenja ljude u svom ministarstvu koje je imenovao Zlatko Hasanbegović. Nije li i to predizborna poruka mogućim novim partnerima HDZ-a?

Konačno, ima li Zlatko Hasanbegović još uvijek svoje mjesto o ovakvom HDZ-u ili pragmatično čeka da ga Plenković izbaci iz stranke? Ili se možda iza svega krije neki novi koncept „uskrsnuća Hrvatske“ kojega domoljubi željno isčekuju? Možda ipak dolazi vrijeme jasnog određenja Zlatka Hasanbegovića, iako mi znamo koji su temelji njegovih politika.

Kazimir Mikašek-Kazo/Kamenjar.com

 

1 comment

Odgovori

Skip to content