OTKRIVEN IDENTITET OSUMNJIČENOG ZA NAPAD NA NOGOMETAŠE Kako je moguće da je zapovjednik jedinice ISIS-a bez problema ušao u Njemačku?

Foto: Reuters

Njemačko tužiteljstvo izdalo je nalog za uhićenje 26-godišnjeg iračkog državljanina kojeg je policija zadržala u pritvoru nakon napada na autobus Borussije Dortmund uoči utakmice s Monacom. Zanimljivo, tužitelj je priznao da još nema nikakve dokaze da je Abdul Beset A. izveo napad u kojem je ozlijeđen nogometaš Marc Bartra, ali je jasno da je osumnjičenik bio član ISIS-a, piše Reuters.

Ono što je nevjerojatno u cijeloj priči je činjenica da je Abdul bio zapovjednik posebne jedinici u Iraku koja je bila zadužena za krijumčarenje, otmice, ucjenjivanje i ubijanje. Bio je nadređen desetak posebno obučenih militanata ISIS-a. Ono što je najskandaloznije u cijeloj priči jest da je Iračanin ušao u Njemačku tek prošle godine i to preko Turske!

Osumnjičenik će uskoro izaći ispred suca koji će odlučiti hoće li aktivirati uhidbeni nalog ili pustiti ga na slobodu.

– Istražitelji u ovom trenutku još nemaju dokaza koji bi povezali Abdula s napadom na nogometaše – rekao je tužitelj u priopćenju.

Njemački Bild u četvrtak piše da je napadač pomoću mobilnih telefona aktivirao eksplozivne naprave koje je smjestio na ruti na kojoj je prolazio autobus. Poslije je policija na istome mjesto pronašla pismo sljedećeg sadržaja:

– U ime Alaha tražimo da se njemačke zrakoplovne postrojbe povuku iz Sirije i da Njemačka zatvori američku vojnu bazu u Ramsteinu. Od sada pa nadalje, svi nevjernici koji su glumci, pjevači, sportaši i ostale javne osobe su na listi za odstrel Islamske države…

Bild također navodi da su u istrazi ispitana još dva osumnjičenika – jedan od njih je simpatizer radikalne neonacističke skupine, a drugi radikalni ljevičar.

Izvor: jutarnji.hr

Odgovori

Skip to content