Hodak o Sauchi: Oporba tone iz dana u dan, nema ih nigdje…

DORH je zatražio dodatno skidanje imuniteta Tomislavu Sauchi, što je MIP i potvrdio, ali nisu svi bili za, što je suprotno uobičajenoj praksi

Mandatno-imunitetno povjerenstvo u četvrtak je na sjednici većinom glasova donijelo odluku da se saborskom zastupniku Tomislavu Sauchi još jednom skine imunitet. Uobičajena praksa bila je da se takve odluke donose jednoglasno, no u ovom slučaju oporba se usprotivila, a takav njihov potez ugledni je odvjetnik Zvonimir Hodak, u razgovoru za Direktno.hr, nazvao ‘skupljanjem poena’.

Kada je riječ o kaznenom djelu koje se ‘goni’ po službenoj dužnosti – u pravilu se uvijek skida imunitet, naglašava Hodak.

‘Oporba kao mala djeca’

“Bila su protiv skidanja imuniteta Sauchi jer oporba nema danas što raditi nego skupljati poene na ovakvim sitnim stvarima. Nema ih u Agrokoru ni INA-i, bilo gdje, oni su faktički marginalizirani, tonu iz dana u dan pa sada kao mala, uređena djeca ponavljaju ‘Mi smo protiv toga!'”, rekao je Hodak.

Razloge koje je oporba navela smatra smiješnima.

“Objašnjenje je da je Sauchi već jednom skinut imunitet. Istraga se proširila na nova kaznena djela i logično je da mu opet, ako mora ići na saslušanje, skinemo kazneno-pravni imunitet. Tako kaže zakon!”, napominje odvjetnik.

‘Jedna pravila za SDP i HNS, a druga za sve ostale’

Drugim riječima, objašnjava nam Hodak, “ako se istraga proširi, a oporba smatra mu se ne treba skinuti imunitet pa se, recimo, izglasa da mu se ne skine imunitet – onda imamo dvije vrste ljudi: jedni koji moraju odgovarati za određena kaznena djela koja im se stavljaju na teret i drugi koji ne moraju”.

“Ti koji ‘ne moraju’ obično su iz SDP-a i HNS-a, ovi koji su ‘čestiti’, koji nikada ne dolaze pod udar zakona”, zaključio je ironični Zvonimir Hodak u razgovoru za Direktno.

Podsjetimo, DORH je, nakon što je Tomislavu Sauchi u veljači skinut imunitet, zatražio novo skidanje imuniteta jer sumnjaju da je predstojnik ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića, osim ranijih sumnji, odgovoran za još dva slučaja zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene isprave u kojima mu je pomagala ili ga je na njih poticala bivša administrativna tajnica u uredu premijera Sandra Zeljko, donosi Direktno.hr.

 

Odgovori

Skip to content