Zašto nas Slovenci sustavno maltretiraju?

Siječnja og. slovenski ministar vanjskih poslova, Karl Erjavec otvoreno je zaprijetio Hrvatskoj:

Slovenija će sabotirati turističku sezonu ako Hrvatska ne prihvati odluku (‘našeg’…,nap. a.) arbitražnog suda o Piranskom zaljevu-Savudrijskoj vali!? „Ako to pitanje još bude otvoreno i ako arbitražna odluka ne bude implementirana, bit će teškoća“, rekao je Erjavec

Dakle, Karl Erjavec, slovenski ministar vanjskih poslova, u emisiji Slovenske televizije Studio City rekao je da bi Slovenija mogla sabotirati(?) hrvatsku turističku sezonu u slučaju da Hrvatska odbije implementaciju odluke arbitražnog suda o Piranskom zaljevu; otvorena ucjena!

Tu, kompromitiranu i kontaminiranu odluku arbitražnog suda Hrvatska je sasvim opravdano ignorirala te istovremeno istupila iz takve sramotne arbitraže zbog zlonamjerne pristranosti slovenskog člana arbitražnog suda o čemu postoje i neoborivi dokazi audio-zapisa!

Međutim, na pitanje novinara što će se dogoditi u slučaju da odluka arbitražnog suda stigne uoči turističke sezone i navale Slovenaca na hrvatsku obalu, Erjavec je rekao kako će biti određenih teškoća.

„To će sigurno više naškoditi Hrvatskoj. Mislim na one koji će iz Austrije i Njemačke preko Slovenije putovati u Hrvatsku. Ako to pitanje još bude otvoreno i ako arbitražna odluka ne bude implementirana, bit će teškoća i već sam rekao da se ta stvar neće lako riješiti“, zaprijetio je Erjavec.

Ali, nije trebalo dugo čekati da se obistine najavljene prijetnje Karla Erjaveca i to, probno, za Uskršnje blagdane. Dakle, prometne gužve su ‘sustavno’ tempirane baš u vrijeme kad Hrvatska ne samo da očekuje turiste iz Zapadnih zemalja nego i u vrijeme kad brojni djelatnici iz tih zemalja dolaze na blagdane svojim obiteljima….ali ne samo u Hrvatsku nego i u susjedne nam zemlje.

Uistinu žalosno, podlo i bezobrazno… nimalo dobrosusjedski, i za svaku moralnu osudu!

Rezultat:

– Zbog sustavnih kontrola (maltretiranja sa slovenske strane, nap. a.) od četvrtka (danas!) ujutro nastajale su kolone vozila na izlasku iz Slovenije na većim graničnim prijelazima prema Hrvatskoj (?) te su osobna vozila na graničnom prijelazu Obrežje (Bregana) čekala tri i pol sata (čak i četiri), a autobusi dva i pol sata, javljaju slovenski prometni servisi; prometne gužve gore nego u ‘špici’ sezone!?.

Razlog:

guzv

SLOVENIJA UOČI SEZONE UVODI RIGOROZNE KONTROLE NA GRANICI S HRVATSKOM!, jer, vjerovali ili ne: ‘Nećemo dopustiti da zbog gužvi na granicama (dali Hrvatskoj?, nap. a.) povećamo rizik od terorizma’!!!

Prema izlazu na Bregani na slovenskoj je strani ujutro nastala kolona vozila duga pet kilometara, ali je poslije smanjena na tri kilometra, a smanjuje se i vrijeme čekanja, javlja slovenski Prometno-informacijski centar (PIC).

Međutim, slovensko ‘Delo’ tvrdi da su nova schengenska pravila o sustavnom nadzoru granice i putnika radi veće sigurnosti prilično ‘nejasna’ i da su mnogi njima ‘zbunjeni’, no da je još ‘dugi put’ do eventualne promjene donesenih pravila o sustavnoj kontroli… ili, tko je lud a tko zbunjen?

Vjerojatno taj ‘dugi put’ će trajati sve dotle dok Hrvatska ne prihvati meritum kompromitiranog Arbitražnog sudišta!?

Kad razuman čovjek u novinama pročita ovu frišku vijest prvo će pomisliti da su novinari pijani ili je nadobudni Karl Erjavec sasvim prolupao, jer, kolona na najvećem cestovnom prijelazu kod Bregane nije nastala na ulasku u Sloveniju nego na izlasku iz Slovenije….i to, ni manje ni više nego….’zbog povećanog rizika od terorizma’???

Prema tome naši ‘dobri susjedi’ se boje da kod nastalih prometnih gužvi netko opak ne bi unio oružje/eksploziv iz Slovenije u Hrvatsku odnosno tobož’ štite našu zemlju od upada slovenskih ‘mudžahedina s Pohorja’ ili love ISIL-ovce koji se iz Europe vraćaju na bojište u Siriju, Irak…

Da nije žalosno bilo bi smiješno!?

Hrvatskoj ne preostaje ništa drugo doli odlučiti o tome hoćemo li prihvatiti – po Sloveniji – kontaminiranu Arbitražu o Savudrijskoj vali ili ćemo se pomiriti sa sustavnim ‘nadzornim’ maltretiranjem koje nam je Karl Erjavec čvrsto i nedvosmisleno ‘obećao’ još u siječnju ove godine!?

I što će naše vlasti učiniti, oštar prosvjed rezolutnog zastavnika O-repića, možda pismenu žalbu anemičnog Davora Ive Stiera naslovljenu na EK, ili ćemo pak ‘naše drage susjede’ pohvaliti što se brižno skrbe za sigurnost Hrvatske od opakog, prekograničnog terorizma?

Bilo kako bilo, ova ‘uskršnja proba’ Karla Erjavca pokazala je ako ništa drugo onda barem to da nama, Hrvatima, upravo sa slovenske strane prijete posebne vrste ‘sustavnih terorizama’, počevši od žilet-žice pa sve do ovog posljednjeg oblika, blagdansko-turističke provenijencije, sic!

Damir Kalafatić / dragovoljac.com

3 comments

  1. Mate Srsen

    I ne samo kontrolirati, nego po potrebi i blokirati, vodene i ostale komunikacije prema / iz Slovenije, nego im nametnuti POREZE/TROSARINE/DRAZBINE bilo koje vrste na KUCE/STANOVE/VIKENDICE koje imaju u RH. Pa da vidis kako ce se opametiti kad ih se opali po dzepu.

  2. Dobar ali srdit

    I njima treba sankciju uvesti, svako vozilo i gradjanin Slovenije ne moze uci u Hrvatsku. Pa ljudi to je kaznjivo sto oni cine, to je za mene ucjena i ona je kaznjiva. A na Jadranu sve uvesti da njihovi brodovi i te kako to osjete.

  3. Sharp Shooter

    Hrvatska kao odgovor mora blokirati ulaz u slovensku luku Koper i sve brodove koji plove prema toj luci preusmjeriti u neku od naših luka. S tom gamadi nema više na finjaka..

Odgovori

Skip to content