Sorosevo sveučilište stiže u Rijeku?

Bivši ministar financija i bivši SDP-ovac, Slavko Linić, je u Hrvata poznat kao najbogatiji podstanar u Europi; siromah, ne posjeduje ni automobil, no zato njegova supruga, djeca, prijatelji, kumovi i ina rodbina imaju više nekretnina no što iznosi minimalna hrvatska plaća.

Hrvatske institucije pokazuju svoje veliko srce i razumijevanje za domaće ljude, bez obzira na porijeklo i način stjecanja njihove imovine – zašto ih gnjaviti – ta ionako su sirote… No, hrvatsko je srce naraslo i sad se spremaju, ovi u SDP-u i njima bliske strukture, prihvatiti još jedno “siroče”. Radi se o mizantropu Georgu Sorosu, koga je, zapravo njegovo sveučilište, iz susjedne nam Mađarske, izbacio “fašist” Viktor Orban.

Ako postoji utjelovljenje ovozemaljskog zla, onda je to Sorosev Central European University, njegovi djelatnici i polaznici; naravno, u svjetonazorskom, političkom smislu. Zanimljiva je povijest tog “sveučilišta”, naime, ono se razvilo iz “Međunarodnog sveučilišnog centra u Dubrovniku” (Inter-University in Dubrovnik). Ta jugoslavenska nebuloza, smještena (a gdje drugdje?) nego u “srpskom” Dubrovniku, je 2012. obilježila 40 godišnjicu djelovanja. To je, pak, nastalo, nakon što je KPJ rastjerao neradnike i probisvijete koji su se okupljali na Korčuli, gdje su uz škampe, jastoge te ostalu vrhunsku ribu i vrhunska vina, baljezgali o “modernizaciji marksističke ideje”. Kangrga, Vranicki, Grlić i ostali su se brzo snašli, i u suradnji s internacionalom i proleterima svih zemalja, zaputili k Dubrovniku, gdje su nastavili s radikalnim marksizmom koji se danas krije iza pojma “liberalizam” i “politička korektnost”.

Sorosevo je “sveučilište” osnovano 1991. kao “reakcija na pad istočnog bloka”. Također, prvobitno se nalazilo u Pragu, no ondašnji češki predsjednik vlade Vaclav Klaus je to brzo rastjerao, stoga su soroševci morali prebjeći u Budimpeštu. Kako li je teška njihova sudbina – vječni izbjeglice, zbog čega valjda toliko suosjećaju s terorističkom hordom koja zadnjih nekoliko godina dolazi u Europu – prvo su potjerani s Korčule, pa iz Dubrovnika, potom iz Praga, a ovih dana iz Budimpešte.

Ipak, to može imati teške posljedice po Hrvate i njihov ionako poljuljan i podijeljen svjetonazor, identitet i druge vrijednosti koje baštine. Kako sada ispada, čini se da je Orbanovo izbacivanje Sorosa iz Mađarske predviđeno prije nekoliko godina; ukoliko se sjetimo natjecanja za Europsku prijestolnicu kulture 2020., a pobjedu odnio grad Rijeka, potpuno ruševan grad u kojem i dalje živi “Jugoslavija u malom”, gdje je na vlasti jugopartija na vlasti od 1945., gdje glavnu riječ u kulturi vode Oliver Frljić i Marin Blažević, gdje je na mjesto rektora došla Soroševa učenica i beogradska studentica Snežana Prijić-Samardžija, uz čiju se potporu (financijsku i političku) osniva II. korčulanska škola u otetoj vili u gradu Cresu, gdje se zapošljava mladi doktor marksizma Ozren Pupovac na čelu katedre za srpsku (?!) dijasporu… onda je sve jasno. Rijeka je osvojila titulu prijestolnice kulture upravo Sorosevim lobiranjem, što je poptuno razvidno ukoliko se pogleda tko je sve sjedio u komisiji za odabir.

Nadalje, nedavno su zastupnici SDP-a pokrenuli peticiju za prihvat “izbačenog” Sorosevog sveučilišta. Ipak, na njih se ne treba ljutiti, jer u svojim financijskim izvješćima ne skrivaju da ih financira Soros, kao što financira GONG, Documentu, Centar za mirovne studije, Babe… No, i Živi zid je otkrio svoje pravo lice potpisujući tu peticiju – time su “urbi et orbi” dali do znanja tko stoji iza njih (iako smo mogli nagađati).

Dolazak Sorosevog sveučilišta u Hrvatsku, odnosno Rijeku, značio bi potpuni poraz i krah hrvatskog nacionalnog tkiva te “konačno rješenje” za samobitnost hrvatskoga puka i identiteta. Najviše brine činjenica, što su svi “europejci”, od Merkel do Junckera, također na platnom Sorosevom popisu, stoga je upitno kako će se spram toga postaviti predsejdnik vlade Andrej Plenković, zakleti europejac i “demokršćanin”.

Stav ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek već znamo, kao i stav ministra obrazovanja Pave Barišića – oni već, kako se može u kuloarima čuti, spremaju domjenak dobrodošlice za Georga Sorosa i njegovo sveučilište. I onda kažu da su Hrvati ustašoidni, fašistoidni i dalje redom – a imamo tako tolerantne i gostoljubive dužnosnike, ministre i političare koji, doduše, nisu za dom, ali za prihvat izbjeglica, muslimanskih i soroševskih, kao i za dalje rastakanje hrvatskog nacionalnog bića, jesu – spremni.

Josip Gajski/hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content