ISPLIVALI NOVI DOKAZI PROTIV MRAK-TARITAŠ? Ministarstvo plaćalo tvrtke ITVZ i IGH da štede materijal!

Neslužbeno se govori o desecima milijuna kuna, a u Ministarstvu graditeljstva kažu da još uvijek ne znaju koliko će iznositi trošak nadzora radova

Agencija za pravni promet i poslovanje nekretninama ne želi objaviti podatke o ugovorima s tvrtkama zaduženima za nadzor i koordinaciju radova, a ni tvrtke ne žele otkriti koliko su točno zaradile. Neslužbeno doznajemo, radi se ukupno o najmanje tridesetak milijuna kuna.

Mještani Gunje i okolnih mjesta i podizvođači koji su radili na obnovi kuća za nepravilnosti s plaćanjem, dvostrukim troškovnicima, uporabu jeftinijih i lošijih materijala, te različitu kvalitetu gradnje pojedinih objekata odgovornost uglavnom pripisuju tvrtkama koje su dobile posao obnove poplavljenih područja u Vukovarsko-srijemskoj županiji temeljem javnog poziva o čemu je Direktno nedavno pisao.

No glavna odgovornost ipak leži na Ministarstvu graditeljstva kojem je tada na čelu bila Anka Mrak-Taritaš, Agenciji za pravni promet i poslovanje nekretninama (APN), te tvrtkama zaduženima za nadzor prilikom sanacije/izgradnje objekata. Radi se o 22 tvrtke, od kojih su dvije bile zadužene za koordinaciju svih radova.

Kako saznajemo u Ministarstvu graditeljstva, koordinatori su bili ITVZ d.o.o. (za područje same Gunje) i IGH (za ostala poplavljena područja u Vukovarsko-srijemskoj županiji).

Prema podacima Ministarstva graditeljstva, na poslovima nadzora bile su angažirane sljedeće tvrtke: Gradir, S biro, Jam-ing, MHM inženjering, Institut IGH, Ivanšić-Projekt, Brod Projekt, Dom na kvadrat, PO-Mark, SO-RA Ing, Arhitektur design horizont, Projekti, Arhing, Projektni studio, Daing, Hevisto, Projektni ured Debeljak, Centrum construct, Doming projekt i 3 M projekt.

Glasnogovornica Ministarstva Željka Perić potvrdila nam je “kako su za izvršenje usluga stručnog nadzora na izgradnji, obnovi i sanaciji posljedica katastrofe na području Vukovarsko-srijemske županije postojećih stambenih i gospodarskih zgrada koje čine funkcionalnu i gospodarsku cjelinu sklopljeni ugovori s 22 ponuditelja”.

Istaknula je kako “dok se ne završe svi radovi na obnovi i dok se ne dostavi svi okončani obračuni po sklopljenim ugovorima o obavljanju poslova stručnog nadzora, APN ne može dati podatak ni pojedinačno niti ukupno isplaćenom iznosu pojedinoj tvrtki za navedene usluge”.

Kako prema neslužbenim informacijama, iznosi isplaćeni pojedinim tvrtkama angažiranima za nadzor i koordinaciju premašuju ugovorene iznose s pojedinim tvrtkama za obnovu i izgradnju, odnosno ukupni trošak nadzora i koordinacije radova dosad, navodno, premašuje tridesetak milijuna kuna, zatražili smo odgovore u samim tvrtkama koordinatorima i APN-u.

Na naš upit oglušili su se u APN-u i IGH-u, dok je predsjednik uprave zagrebačkog ITVZ-a Marijan Župan tek kratko odgovorio da se “za sve podatke i informacije za proces obnove u poplavljenim područjima, trebamo obratiti isključivo nadležnim službama Ministarstva graditeljstva ili Agencije za pravni promet i poslovanje nekretninama”.

Inače, načelnik Gunje Hrvoje Lucić upravo Marijana Župana i ITVZ krivi za brojne nepravilnosti u Gunji. Prema njegovim riječima, upravo su koordinatori, dakle ITVZ i IGH, krivi za ugradnju jeftinijeg materijala. Kako je kazao, “Marijan Župan ponašao se kao bog i batina, prema mještanima su se odnosili kao prema stoci, a uskratili su i ugradnju dizala u kuću teškog invalida Dina Lučića, inače sina hrvatskog branitelja Željka Lučića”.

Kako ističu pojedini izvođači radova, standardni trošak nadzora kreće se od jedan do dva posto investicije, no u slučaju poplavljenih područja u Vukovarsko-srijemskoj županij u priču su uključeni i koordinatori, kojima je isplaćen najveći dio sredstava namijenjenih nadzoru obnove, a navodno se radi o milijunima kuna.

Njihov posao bio je, kako pojašnjavaju u Ministarstvu graditeljstva, među ostalim povezivanje svih uključenih u obnovu, od projektanata do izvoditelja radova te tvrtki zaduženih za nadzor, uvođenje u posao i kontrola izvršenja ugovornih obveza tvrtki i nadzor svih provedenih radova, određivanje eventualnih dodatnih radova, pregled građevina nakon dovršetka radova, kontrola izvještaja, praćenje plana provedbe Programa obnove, zaključivanje zapisnika s vlasnicima objekata nakon dovršetka radova, rješavanje prigovora i žalbi korisnika obnove, te sudjeluje u primopredaji izgrađenih i obnovljenih objekata vlasnicima.

Dakle, upravo su koordinatori krivi i za slučajeve gdje je nekome uskraćeno pravo na obnovu, jer su upravo oni, dakle, u praksi određivali tempo radova, te procjenjivali tko nema do kraja jasnu vlasničku situaciju te su usporavali radove i prije nego je o tome donesen sudski pravorijek.

Izvor: direktno.hr

5 comments

  1. Pavao

    Gdje je kraj malverzacija hrvatskim narodom. Dragi moji puno zagrepčanci ovo vam je preporuka. da ju birate za svoju gradonačelnicu . Ona će za sve Vas sa manje sredstva napraviti puno više nekvalitetnog. To Vam je lijepa, pametna i nekvalitetna osoba a o poštenju i domoljubnosti nije potrebno govoriti

  2. Maine Coone

    Prvo je.Milanović srušio nasip i spasio kolegu Vučića i Obrenovac da prekodrinska braća imaju struju a onda je krenula pljačka za vrijeme tzv.obnove koje nije ni trebalo biti!

  3. Vadlja Branko

    Ako se je obnova vodila kako je opisano u članku, onda je to vrhunac nestručnosti ,a ujedno vrhunac planirane malverzacije
    Prije dobivanja građevne dozvole, svaki projekt ide na reviziju. U projektu, odnosno u troškovniku, je opis radova,sa propisanom kvalitetom materijala. Nadzorni organ mora kontrolirati, odnosno nadzirati, da se radovi, i to kvalitetom, rade prema troškovniku,
    Nekakove naknadne uštede , ne samo na materijalu, već i njegovoj kvaliteti, su zapravo protuzakonite, odnosno to je stručna malverzacija, jer se svi ovakovi radovi praktično obračunavaju po višoj cijeni, od one u ugovoru.
    Dakle sa tim navodnim uštedama, planirani je kriminal.
    Da li još u Hrvatskoj postoje građevinski stručnjaci, koji poznaju građevinske zakone.

    Može se reći, da prema sadašnjim građevinskim zakonima, više ne postoje građevinski stručnjaci, koji poznaju osnove građevinske .i pravne regulative..

Odgovori

Skip to content