‘UJEDINIT ĆEMO HRVATSKU’: Neviđen interes za alku u Gradu heroju

Prvi put nakon 1946. godine Sinjska alka održat će se izvan Sinja. Prema odluci skupštine Viteškog alkarskog društva čast organizacije alke u 2017. godini pripala je Vukovaru, gradu heroju. “Za manifestaciju svečane Sinjske alke koja će se u Vukovaru održati 6. svibnja očekivali smo da će biti interesa, ali ne i da će se već 5. travnja prodati sve karte u nekoliko sati”, istaknuo je u razgovoru za portal Direktno vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Prema statutu Viteškog alkarskog društva Alka se mora održati u Sinju i upravo u Ulici alkarskog trkališta. Međutim, kroz povijest su u posebnim prigodama zabilježene iznimke. Vukovarska alka je četvrta takva. Kako je dokumentirano, alka se u povijesti tri puta održala van Sinja, i to 1832. u Splitu. 1922. u Beogradu i 1946. u Zagrebu. No, to je bilo iz političkih razloga, a u Vukovar Sinjska alka dolazi po odluci samih građana.

“Velika mi je čast i zadovoljstvo kao gradonačelnik sudjelovati u ostvarenju ovog iznimnog događaja koji sa sobom nosi težak organizacijski zadatak, ali veliki značaj za čitavu Hrvatsku. Još jednom će Sinj i Vukovar ujediniti cijelu domovinu i dijasporu te je upravo to poruka koju želimo poslati održavanjem ove svečanosti”, istaknuo je gradonačelnik Penava naglašavajući kako je riječ o spektaklu te da sudjelovanjem u tome svaki čovjek ugrađuje mali dio sebe u hrvatsku povijest.

“Trčanje svečane Sinjske alke u Vukovaru dar je Viteškog alkarskog društva Sinj, ne samo Vukovarcima nego i svim domoljubima. Stoga će alka u Vukovaru biti posvećena upravo svim hrvatskim braniteljima”, naglasio je Ivan Penava.

Pročelnica Sekulić: Vukovar će oživjeti

Prema riječima vukovarske pročelnice Upravnog odjela za kulturu i turizam Marine Sekulić, u Vukovaru su velike pripreme oko predstojeće Sinjske alke, kao i za primitak 30.000 mladih koji dolaze na Susret hrvatske katoličke mladeži 29. i 30. travnja 2017.

“Vukovar će kroz desetak dana oživjeti na zadovoljstvo svih sugrađana. Tako će Vukovar na dva velika događaja u deset dana okupiti cijelu Hrvatsku i dijasporu. Drago nam je biti dio te povijesti”, nadodala je Sekulić.

Kako je dodala, u utorak 18. travnja kreće i internetska prodaja karata na platformi Discover Vukovar po cijeni od 100 kuna.

Sve informacije o prodaji ulaznica bit će dostupne na službenim internetskim stranicama Grada Vukovara, a sav prihod od ulaznica bit će doniran Centru za odgoj i obrazovanje djece s poteškoćama u razvoju “Juraj Bonacci” Split, podružnica Sinj.

Po smještaj u Vinkovce, Osijek, Slavonski Brod…

Gradonačelnik je najavio kako se, prema procjenama policije, na sam dan održavanja svečane Sinjske alke u Vukovaru očekuje 20.000 posjetitelja tako da su trenutno svi smještajni i ugostiteljski kapaciteti popunjeni. Mnogi će morati otići do Vinkovaca, Osijeka i Slavonskog Broda kako bi pronašli smještaj.

Iako će na tribinama biti 4047 sjedećih mjesta, na Trgu Republike Hrvatske bit će postavljen LED ekran preko kojega će svi zainteresirani moći pratiti direktan prijenos.

“Pozivam sve domoljube i ljubitelje hrvatske kulture i tradicije da nam se pridruže u ovome povijesnome trenutku te s nama još jednom proslave hrvatsko zajedništvo. Izražavamo dobrodošlicu svima koji žele posjetiti Vukovar u ovoj povijesnoj prigodi te vjerujemo kako će biti iznimno zadovoljni vukovarskom gostoljubivošću”, poručio je gradonačelnik Penava.

Slavodobitnik Svečane Sinjske alke i njegov alkarski momak primit će priznanje i dar pokroviteljice predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, a iz ruku gradonačelnika Vukovara primit će prepoznatljiv statusni simbol slavonske tradicije i čuvar kulturne baštine – dukat načinjen posebno za ovu priliku.

Izvor: direktno.hr

 

Odgovori

Skip to content