RUSIJA JE NAORUŽAVALA HRVATSKU: Srušen još jedan srpski mit!

Sustav S-300 odigrao je važnu psihološku ulogu u neravnopravnom ratu u kojemu je Budimir Lončar ishodio embargo ta naoružanje i tako Srbiji s JNA dao ogromnu prednost, rekao nam je Andrija Hebrang, donosi Večernji list.

Nakon što su se u Srbiji oglasili i Aleksandar Vučić i Aleksandar Vulin tvrdeći da nemaju nikakvih spoznaja o Hrvatskoj i sustavu S-300 te da se cijela priča sada povlači u Srbiji zato da bi se samo narušilo odnose Srbije i Rusije, pitali smo za komentar bivšeg predsjednika Hrvatske Ivu Josipovića i bivšeg ministra obrane Andriju Hebranga.

Ivo Josipović nam je još jednom rekao kako je nedvojbeno je da je Hrvatskoj isporučen sustav S-300 te da su ga svi mogli vidjeti i na TV.

– U Srbiji se politika uznemirila jer ta činjenica ruši mit o tome da je Rusija ekskluzivni prijatelj Srbije. Da, Rusija je za vrijeme rata pomagala Hrvatskoj, ne samo oružjem, nego i politički. Ne vjerujem da u Srbiji za to ne znaju. Prije bih rekao da je riječ o predstavi za domaću javnost da se sačuva mit o kojemu sam govorio, kaže Josipović.

I s Rusijom treba graditi dobre odnose

Bivši predsjednik upozorava da bi Hrvatska politika, polazeći od svoje EU i NATO pozicije, trebala pripaziti da taj mit ne postane stvarnost.

– I s Rusijom treba graditi dobre odnose. A u vrijeme kada su odnosi Hrvatske i Srbije ponovo loši, kad obje zemlje nabavljaju nova oružja, a jedna u drugoj vide prijetnju, vodeći političari u obje zemlje bi se trebali sjetiti one stare mudrosti o zidu i susjedu. Više vrijedi dobar susjed, nego najviši zid. Prevedeno na današnji rječnik, za sigurnost države više vrijede dobri odnosi s drugim državama, posebno susjedima, nego najsofisticiranija oružja, rekao nam je Josipović.

Hebrang: Naša pamet i snalažljivost bili su jači od srpskog oružja

Andrija Hebrang, prvi ministar obrane nakon što je umro Gojko Šušak, kaže nam da S-300 nije nikada bio kompletirani sustav niti spreman za upotrebu, ali da je i takav imao veliku ulogu u Domovinskom ratu.

– Sustav S-300 odigrao je važnu psihološku ulogu u neravnopravnom ratu u kojemu je Budimir Lončar ishodio embargo ta naoružanje i tako Srbiji s JNA dao ogromnu prednost pa su nam pobili 8000 civila! Morali smo biti snalažljivi. U takvoj situaciji naša pamet i snalažljivost bili su jači od srpskog oružja, poručio je Hebrang, prenosi Večernji.

Odgovori

Skip to content