PAMETNO želi GMO, porez na nekretnine, privatizaciju i naseljavanje izbjeglica u Hrvatsku!

Već smo pisali o tome kako je Pametno, neoliberalna, stranka koja štiti interese krupnog kapitala i stranih banaka, a jedan od donatora im je bio i Velimir Šonje, bankarski lobist (uplatio im je 10 tisuća kuna).

Marijana Puljak frontmanica stranke Pametno je djelatnica Splitske banke i naravno da bi bila u sukobu interesa kad bi išta govorila protiv banaka, lihvarskih kamata i kredita s valutnom klauzulom. Jedan od razloga zašto u programu stranke Pametno nema ništa o monetarnoj reformi.

Veći problem od svega ovoga je njihov program koji nitko od njihovih potencijalnih glasača nije pročitao jer su Hrvati poznati po tome da nemaju vremena za čitanje. Pametno se zalaže za potpisivanje TTIP sporazuma, za NATO, useljavanje izbjeglica u Hrvatsku, GMO, uvođenje poreza na nekretnine i privatizaciju!

PAMETNO – porez na nekretnine:

“Jedan od ciljeva uvođenja poreza na nekretnine je staviti u funkciju nekretnine koje se ne koriste, u svrhu gospodarskog razvitka. Za građane bi taj porez bio zamjena postojećeg sustava komunalnih naknada i ne bi trebao predstavljati nikakav dodatan trošak. Stav stranke Pametno je da treba najprije raditi na uređenju pravnih preduvjeta za uvođenje ovog poreza….”

NARAVNO DA TO NIJE ISTINA JER JEDNOM KAD SE POREZ UVEDE, VI VIŠE NISTE VLASNIK NEKRETNINE, NEGO PODSTANAR, A POREZ KOJI SE UVEDE MOŽE SAMO RASTI, A NIKAKO PADATI!

Pametno – TTIP (GMO):

“Partnerstvom za transatlantsku trgovinu i ulaganja (Transatlantic Trade and Investment Partnership) EU i SAD žele olakšati međusobnu trgovinu i ulaganja.

SAD i EU stvaraju polovicu gospodarske vrijednosti svijeta, skoro toliko u trgovini uslugama te trećinu svjetske trgovine robama. Sporazum predviđa ukidanje carinskih i necarinskih prepreka, administrativnih postupaka i procedura; jednostavnije, jeftinije i brže postupke izdavanja dozvola, usklađivanje regulative te međusobno priznavanje certifikata i normi akreditacijskih i regulatornih tijela….”

NARAVNO DA TO NIJE ISTINA. TTIP STAVLJA MEĐUNARDONE KORPORACIJE U POVLAŠTEN POLOŽAJ I OMOGUĆUJE IM NESMETANO PLASIRANJE GMO PROIZVODA U HRVATSKU I OSTALE ZEMLJE EU-A. MEĐUNARODNE KORPORACIJE MOGU TUŽITI SVAKU DRŽAVU ČLANICU KOJA IM STANE NA PUT I TAJ SPOR DOBITI.

Pametno – NATO:

“NATO vidimo kao strateški vojni i politički savez za očuvanje mira, stabilnosti, gospodarstva i individualne slobode u Europi i na američkom kontinentu. Te dobrobiti bitne su za nesmetan razvoj hrvatskog gospodarstva, pogotovo turizma. Većina građana Hrvatske se nedvosmisleno zalagala za transatlantsku integraciju u okviru NATO-a. Domaća vojna industrija već ima koristi od članstva u NATO-u, što je jedan od gospodarskih prioriteta. Vojni klaster se razvija, a vojnom diplomacijom treba povećati udio opremanja NATO snaga proizvodima hrvatske vojne industrije…”

NATO SAVEZ JE UZ SAD NAJVEĆI KRIVAC ZA TERORIZAM U SVIJETU. ZAJEDNO SU UNIŠTILI LIBIJU, SIRIJU, IRAK I OSTALE ZEMLJE I TAKO STVORILI VAL IZBJEGLICA KOJE SU PREPLAVILE EUROPU, A MEĐU KOJIMA SE NALAZE I BROJNI TERORISTI. TE IZBJEGLICE DOLAZE SADA I U HRVATSKU KOJA ĆE IH MORATI FINANCIJSKI I STAMBENO ZBRINUTI I AKO SE NE MOŽE POBRNUTI NITI ZA SVOJE GRAĐANE.

Pametno – Izbjeglice:

“Potrebno je zaustavljanje sukoba u Siriji, Iraku i drugim kriznim žarištima, kroz zajedničko diplomatsko rješenje SAD-a, EU-a, Rusije, Turske, Irana i drugih zemalja. Zalažemo se za registraciju izbjeglica, pri ulasku u Schengenski prostor. Hrvatska treba biti otvorena zemlja za izbjeglice, bez zidova, pružiti im svu pomoć koja im bude potrebna u skrbi, ponuditi kvalitetnu integraciju, a istovremeno realno sagledavati svoje kapacitete i mogućnosti….”

PAMETNO S JEDNE STRANE PODRŽAVA SAD, EU I NATO SAVEZ KOJI SU IZVRŠILI AGRESIJU NA SIRIJU, IRAK I LIBIJI I TAKO STVORILI IZBJEGLICE, A ONDA OČEKUJE OD TVORACA TERORIZMA DA SPRIJEČE TAJ ISTI TERORIZAM? TIPIČNO NEOLIBERALNO LICEMJERJE. UMJESTO DA KAŽU SAD-U: VI STE KRIVCI ZA IZBJEGLICE, PA IH SAD PREUZMITE, PAMETNO IH ŽELI NASELITI U HRVATSKOJ!

Pametno – Privatizacija

“Država treba zadržati vlasništvo nad infrastrukturom (vodovodi, šume, željezničke pruge, naftovodi, plinovodi, telekomunikacijski kanali, električna mreža), ali ne postoji racionalan razlog da se usluga, koja se obavlja na toj infrastrukturi, ne otvori i ostalim sudionicima na tržištu. Tvrtke koje pružaju uslugu na javnoj infrastrukturi, kao i tvrtke za koje postoji ekonomski i javni interes da se natječu na tržištu, treba privatizirati. Zadržavanje državnih tvrtki u konkurentnim sektorima stvara oportunitetne troškove, odnosno troškove propuštenih prilika, koje bi privatni sektor uspješnije realizirao i ponudio kvalitetniji proizvod ili uslugu po povoljnijoj cijeni na tržištu. Sam proces donošenja odluke o privatizaciji mora biti proveden prema jasnim i transparentnim kriterijima, oslobođen svakog političkog i partikularnog stranačkog interesa jer državno vlasništvo nije plijen vladajućih stranaka, nego je vlasništvo svih hrvatskih građana…”

SVAKA NEOLIBERALNA STRANKA SE ZALAŽE ZA PRIVATIZACIJU PA TAKO I PAMETNO. UVJERAVAJU LJUDE DA ĆE TAKO IMATI BOLJU USLUGU I JEFTINIJE CIJENE, ALI TO NIJE ISTINA. VIDIMO IZ SLUČAJA PRIVATIZACIJE TELEKOMA DA SU NAM CIJENE POSKUPILE ISTOG TRENA ZA 500%, A I DAN DANAS IMAMO JEDAN OD NAJSPORIJIH INTERNETA U EUROPI.

Pametno – koalicija sa HDZ-om ili SDP-om.

“HDZ i Most su nam proteklih mjeseci pokazali koliko nisko naša zemlja može pasti u nepoštivanju ljudskih prava, zakona, demokratskih procedura… i oni, ni s tim, ni svjetonazorski nikako ne mogu biti naš izbor. Što se tiče lijeve koalicije, i njihovo koketiranje s opravdanjima ratnih zločina u posljednje vrijeme je vrlo zabrinjavajuće. Svojim nečinjenjem su i oni pomogli razvoju netrpeljivosti u društvu, ali i neradom u mnogim drugim područjima. Tako da bi i suradnja s njima ovisila o brojnim promjenama u njihovom dosadašnjem ponašanju, za koje trenutačno nismo sigurni da su ih u stanju provesti. Kod lijeve koalicije vladaju isti politički modeli u upravljanju državom, kao i u HDZ-ovoj. Kada vidimo da to nastoje promijeniti, da su ljudi koje predlažu za upravljanje državom dokazano vjerodostojni, odgovorni, bez mrlja iz prošlosti i sudjelovanja u političkim trgovinama, korupciji, klijentelizmu i sličnom, onda možemo razgovarati.”

PAMETNO JE SPREMAN KOALIRATI SA SDP-OM JER SU PRATKIČKI NJIHOV SATELIT. REALNO: AKO 25 GODINA NISU BILI SPOSOBNI, ŠTO BI TO SAD MOGLI PROMIJENITI DA POSTANU SPOSOBNI?

Glas za Pametno je glas za korporacije i banke!

Autor: Josip Novosel/flash.hr/croative.net

Odgovori

Skip to content