NOVA ODBIJENICA: Konačan krah ambicija Vesne Pusić u UN-u?

Foto: Fah

Novi glavni tajnik UN-a Antonio Guterres imenovao je u petak slovačku diplomatkinju Olgu Algayerovu na čelo Ekonomske komisije za Europu (UNECE), široj javnosti slabo poznatog UN-ova tijela sa sjedištem u Ženevi, na čije se čelo, kako neslužbeno doznaje Večernji list od upućenog izvora, na­dala biti imenovana Vesna Pusić, počasna predsjednica Hrvatske narodne stranke (HNS) i saborska zastupnica.

Nakon neuspjeha u utrci za novu glavnu tajnicu UN-a, V. Pusić po­lagala je nade u mogućnost da bude imenovana na neku od drugih vi­sokih dužnosti u UN-u koje se popunjavaju po dolasku Portu­galca A. Guterresa na mjesto glavnog tajnika, no čini da se da je možda i posljednja pri­lika za takvo što propuštena u petak, kada je Guterres umjesto Vesne Pusić odabrao Slovakinju za izvršnu tajnicu UNECE-a, javlja Večernji list u utorak.

UNECE je, inače, UN-ovo tijelo na čijem je čelu od 1960. do 1967. bio prvi Titov diplomat Vladimir Velebit (iz UNECE-a je otišao u mirovinu), a od 1968. do 1982. još jedan predstavnik SFRJ – Slovenac Janez Stanovnik.

Ti­jelo je osnovano 1947., a danas broji 56 članica. Izvor upućen u imenovanja u UN-u otkrio nam je kako je Guterres proteklih mjeseci iskazivao namjeru da na čelo UNECE-a imenuje neku že­nu iz istočne Europe, te da je Vesna Pusić bila ozbiljno razmatrana kao kandidatkinja.

Prema drugom upućenom izvoru, Guterres je u siječnju pozvao Pusić u New York i rekao joj da je želi imenovati u UNECE, ali da bi bi­lo dobro da ima podršku Vlade RH.

Drugi izvor tvrdi da na kraju ne samo da hrvatska Vlada nije dala podršku kandidaturi Vesne Pusić za UNECE, nego ni misija RH pri UN-u u New Yorku, koju vodi Vladimir Drobnjak, nije ni formalno proslijedila prijavu Vesne Pusić, što bi prijavi dalo veću uvjerljivost. Nakon što je u petak popunjeno ovo mjesto u UNECE-u, upućeni izvori pro­cjenjuju da su male, praktički ni­kakve šanse da Vesna Pusić dobi­je ikakvu drugu funciju u Guterresovom UN-u ističe Večernji list u tiskanom izdanju.

Vesna Pusić bila je zadnja među kandidatima

Podsjetimo, SDP-ovac Zoran Milanović u posljednjim danima svog premijerskog mandata službeno je nominirao potpredsjednicu Kukuriku Vlade HNS-ovku Vesnu Pusić kao kandidatkinju za mjesto idućeg glavnog tajnika UN-a.

Bivša hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić bila je zadnja među kandidatima, s jedanaest obeshrabrujućih glasova, najviše od dvanaest kandidata, što ju je, kako god se opravdavala drugačije, očito potaknulo da odustane od utrke za mjesto glavne tajnice UN-a.

S takvim poraznim rezultatima, dokazalo se mnogi glasovi iz domovine – koji su se dizali protiv kandidature Pusić, bili u pravu kad su tvrdili da ona nije prava kandidatkinja za taj položaj.

Na internetskoj stranici Vesne Pusić, tada kao službene kandidatkinje za UN na hrvatskom i engleskom jeziku, mogao se naći tekst koji je Vesna Pusić napisala o sebi, lažno predstavljajući sebe kao osobu kojoj se zbog “društvenog aktivizma”, odnosno feminizma, 1979. godine u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji “prijetilo formalnim progonom” te je bila izložena “političkom pritisku i napadima”.

Istina je – potpuno drugačija. O čemu više možete pročitati OVDJE.

Prisjetimo se tko je Vesna Pusić, hrvatska političarka koja je htjela biti glavna tajnica UN-a.

Kandidati za tu funkciju trebale bi biti „ugledne osobe visokih postignuća“.

Svoju vlastitu državu Hrvatsku optužila je da je vodila „agresorski rat u BiH”.

Premijer Milanović isticao je da je Pusić „posebno fokusirana na unaprjeđivanje položaja žena i djevojčica“, međutim Vesni Pusić žene, žrtve silovanja nisu vrijedne toliko da bi razgovarala s njima, već ih umjesto toga šalje na LGBT povorke.

Uoči referenduma za ulazak Hrvatske u Europsku uniju uputila je ucjenu umirovljenicima da neće dobiti mirovinu ako na referemu ne zaokruže “za” EU.

Uoči održavanja prvog građanskog referenduma o braku u 2013. izjavila je: “Neobično je važno da svi građani, bez obzira što mislile o ovoj konkretnoj temi, izađu na referendum i glasaju protiv.”

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) na čijem je čelu bila Vesna Pusić za njezina mandata u četiri godine dodijelilo je novce Documenti, u kojoj je predsjednik upravnog odbora njezin brat, Zoran Pusić. Za što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa krajem 2016. ocijenilo da Vesna Pusić nije postupila u skladu s “načelima djelovanja”.

Ministarstvo s V. Pusić na čelu također je financiralo i projekte drugih ‘nevladinih udruga’ poput Centra za mirovne studije, GONG-a, B.A.B.E-a.

Rusiji je slala nediplomatske poruke, početkom 2015. godine kada je potvrdila da ima hrvatskih državljana koji se bore u Ukrajini.

Kada se Hrvatska našla u vrtlogu migrantske krize, ministrica je za to vrijeme letila državnim zrakoplovom s kraja na kraj svijeta odrađujući svoju privatnu kampanju za glavnu tajnicu.

Iznimno važnu komunikaciju sa susjedima u tom prvom razdoblju migranske krize prepustila je SDP-ovcima, premijeru Milanoviću i ministru Ostojiću koji su kroz svađalački i vulgarni nastup s Mađarskom, Srbijom i Slovenijom doveli diplomatske odnose sa susjedima na najnižu razinu.

Umjesto da se MVP snažno uključilo u pregovore sa susjedima trebalo je i snažno lobirati prema europskim institucijama kako bi se Hrvatskoj pomoglo na svaki mogući način, a prvenstveno onim najpotrebnijim – novcem.

No, Hrvatska do danas od EU traži mrvice, ali zato izdašno iscrpljuje domaći proračun.

O obrazovanju, obiteljskoj prošlosti i drugim političkim aktivnostima Vesne Pusić možete pročitati ovdje.

Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa odlučilo je sredinom veljače pokrenuti postupak i protiv zastupnice u Saboru Vesne Pusić koja je sudjelovanje u razgovorima s kandidatima za suce ustavnog suda. Tada je iskoristila priliku da jednog od kandidata Željka Olujića pita zbog čega je lagao da ona nije završila gimnaziju.

Povjerenstvo je sredinom travnja utvrdilo da je kao zastupnica u Hrvatskom saboru povrijedila načelo djelovanja jer je načinom ispitivanja jednog od kandidata za suca Ustavnog suda Željka Olujića propustila očuvati vlastitu nepristranost, ali za tu povredu nije predviđena sankcija, međutim Željko Olujić glede ovog slučaja najavio je kaznenu prijavu protiv Vesne Pusić.

Video izjave Vesne Pusić:

Izvor: narod.hr/vecernji.hr

2 comments

  1. ivan

    Jedina referenca koju g. P. Ima je anti Hrvatski rad (agresija na bih itd.) to ocito nije dovoljno svijetskim organizacijama nevole oni izdajice i drukere svog naroda.

  2. Mladen Markic

    SADA OSTAJE SAMO DA TVRDI KAKO SU SRBI UGROŽENI U EUROPI I DA ONA PROTESTIRA !!!
    ZATO SE VRACA U SVOJU DOMOVINU HRVATSKU GDJE NIJE ” UGROŽENA ” .

Odgovori

Skip to content