Udar na kardinala

Foto Ranko Suvar/Hanza Media

U nizu osvrta na Deklaraciju o zajedničkom jeziku pojavio se i jedan koji po kritičnosti iskače iznad svih. I to u Novom listu gdje se to i nije baš moglo očekivati. Autor teksta je književnik Davor Velnić koji je u formi dijatribe osuo paljbu po potpisnicima deklaracije nazivajući ih olinjalom jugoslavenskom nejači, četničkim zlom, apatridima, jugonacionalistima, petokolonašima, orjunašima, agitpropovcima i proračunskim parazitima koji se nisu pomirili s postojanjem samostalne i suverene države.

Obrana deklaracije

Što jest jest, autor polemike nije birao riječi, ali glavnu tezu kako se, metaforički rečeno, radi o preambuli za treću Jugoslaviju teško je osporiti. No, od samog teksta zanimljivija je reakcija redakcije NL, koju prenosi i Hrvatsko novinarsko društvo, koja je bez presedana u novijoj medijskoj praksi, barem zadnjih sedamnaest godina od kada je jedna druga redakcija stala u obranu Stjepana Mesića, a protiv glavnog urednika.

Redakcijsko je vijeće jednoglasno, pozivajući se na vladavinu prava, ljudsko dostojanstvo i na poštivanje pojedinca osudilo Velnićev tekst nazvavši ga huškačkim i šovinističkim pamfletom te zamjerajući glavnom uredniku i uredništvu što se nije konzultiralo s redakcijom i nakladnikom. Ova je reakcija neodoljivo podsjetila na rad davnih ideoloških komisija i partijskih ćelija koje su s istih pozicija budno nadzirale svaku napisanu i izgovorenu javnu riječ.

Nije teško zaključiti kako su v.d. glavnog urednika Robertu Franku, koji je tu dužnost preuzeo prije nekoliko mjeseci, dani već sada odbrojeni.

Jasno, ovdje se uopće ne radi o obrani nečijeg dostojanstva, već o obrani same deklaracije. Jedan od agilnijih članova Vijeća i potpisnik deklaracije u svojoj se kolumni obrušio na kardinala Bozanića koji se „pridružio diviziji zapjenjenih“. Bozanić je, naime, u svojoj uskrsnoj poruci ocijenio sporni dokument kao udar na kulturu i jezik i kao predigru nekih novih osvajanja.

Račvasti jezik

Za autore deklaracije kolumnist će s velikom hvalom reći kako se radi o par desetaka najutjecajnijih, neovisnih i slobodnih ljudi koji se usuđuju misliti onako kako ne misle hrvatski nacionalisti. Tako su još jednom, pedeset godina poslije svi koji se zalažu za identitet i posebnost hrvatskog jezika obilježeni kao nacionalisti, čitaj ustaše. Bozanić ima račvasti jezik, kaže kolumnist, njegove su riječi ispunjene mržnjom i hajkom, poziv su na kamenovanje. Ovaj komentar o kardinalovu račvastom jeziku redakcijsko vijeće, kao ni HND, neće osuditi u ime ljudskog dostojanstva, vladavine prava i poštivanja pojedinca. A zmijski jezici plaze sa svih strana.

Autor: Josip Jović / slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Skip to content