NIJE U ŠOLDIMA SVE: ‘Odrekao sam se 67 milijardi dolara, ali nikad nisam zažalio’

Ronald G. Wayne pomogao je Steveu Jobsu i Steveu Wozniaku da osnuju Apple. Imao je 10 posto udjela u kompaniji, ali napustio ju je nakon samo 12 dana s 800 dolara odštete…

Zašto nisam ostao u Appleu? Svi mi govore kako bih bio jako bogat. Vjerojatno bih bio najbogatiji čovjek – ali na groblju, sa smiješkom govori Ronald G. Wayne (82), čovjek koji je zajedno sa Steveom Jobsom i Steveom Wozniakom osnovao Apple 1976. godine.
– Sjeo sam za pisaću mašinu i natipkao ugovor u tri primjerka, koje smo potpisali nas trojica. Sutradan, tvrtka je bila registrirana. Ali 12 dana kasnije, raskinuo sam ugovor – ispričao je Wayne za Business Insider.

1d27ed3f0af01b11b348

Jobs u mladim danima

Wayne je Jobsa upoznao dok su zajedno radili u Atariju. Jobs je ondje radio kao savjetnik na izradi video igara.
– Sprijateljili smo se, iako sam bio 20-ak godina stariji. Imao sam više iskustva od njega u računalnim poslovima i mislim da me zato cijenio. Jednog dana je pokucao na vrata mog ureda i rekao kako bi htio osnovati računalnu tvrtku, ali da se Wozniak tome protivi. Molio me da razgovaram s njim i nakon razgovora, Wozniak se predomislio. Pozvali su me da im budem partner i dogovorili smo se. Njih dvojica su imali po 45% udjela u tvrtki, a ja 10 %. Izradio sam prvi logotip Applea i priručnik za Apple I – kaže Wayne.
Jobs se odmah bacio na posao i trgovini The Byte Shop ponudio računala. Prihvatili su i dogovorili su se sa Steveom da će im isporučiti 100 računala. U tom trenutku mi nismo imali ni jedno računalo. Zatim je posudio 15.000 dolara i kupio dijelove da bi uopće mogli sastaviti računala. Ali isto tako smo znali da The Byte Shop nije baš redovni platiša. Dakle, budući da Jobs i Wozniak nisu imali nikakvu imovinu ni ušteđevinu, sav rizik posla bi spao na mene. Imao sam kuću, automobil, ušteđevinu. To je jedan od razloga zašto sam povukao potpis s ugovora i napustio Apple – priča Wayne, ali dodaje da to nije bio glavni okidač.

3a99d3ee7930e6671ebb
Prvi logo Applea koji je izradio Wayne (Wikipedia)

– Znao sam da stojim u sjeni divova, već tad se vidjelo da će njih dvojica biti uspješni. A ja bih, u najboljem slučaju, radio za njih u administraciji i nikad ne bih mogao realizirati nijedan svoj projekt. Nisam htio tako živjeti 20 godina – kaže Wayne i tvrdi da nikad nije požalio zbog tog poteza.
Tada je povukao svoj ulog od 800 dolara. Da je ostao suvlasnik, danas bi njegovih 10 posto Applea vrijedilo 67 milijardi dolara.
– Iskreno, uvijek sam se borio da preživim. Nikad nisam bio bogat, ali nisam bio ni gladan. Smatram se sretnim čovjekom. Evo, živim u Nevadi i imam 82 godine, a mnogi bi mi dali mnogo manje godina – u šali je zaključio Wayne.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content