TwitterFacebookPinterestGoogle+

SLOVENSKI ŠEF DIPLOMACIJE NAPAO GRABAR-KITAROVIĆ

 • Written by:

Karl Erjavec                                                                 Foto: Laurent Dubrule / REUTERS

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je poslala pismo predsjednicima Europskog vijeća, Europskog parlamenta i Europske komisije Donaldu Tusku, Antoniju Tajaniju i Jean-Claudeu Junckeru u kojem je upozorila europske čelnike da je Slovenija načinom primjene strožih kontrola na vanjskim granicama EU-a uzrokovala višesatne zastoje na graničnim prijelazima i pozvala ih da se na granicama Hrvatske i drugih država članica hitno omogući nesmetan protok ljudi i roba, kao i dosad.

Predsjednica je dodala da je takvo postupanje Slovenije “u hrvatskoj javnosti stvorilo dojam ostvarenja neodgovornih najava nekih slovenskih političara kako Slovenija može prema Hrvatskoj poduzeti određene mjere i onemogućiti dolazak turista kao odgovor, svojevrsno sredstvo prisile ili retorzije, na stajalište Hrvatske u vezi arbitražnog postupka koji Hrvatska smatra nepovratno kompromitiranim i iza nas”.

Iz Europske komisije su kratko odgovorili “da nemaju posebni komentar u vezi s pismom” i da će na njega odgovoriti. No, zato je žustro reagirao slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec koji smatra da je u pismu predsjednice RH izrečeno mnogo neistina. Erjavec je odbacio odgovornost Slovenije za gužve na granici riječima da oni naprosto provode Uredbu EU o jačanju kontrola na granicama Schengena, piše 24ur.

Erjavec je također naveo da gužve na granicama nemaju nikakve veze s arbitražnim postupkom u vezi razgraničenja u Piranskom zaljevu:

– Čudim se da predsjednica jedne od država članica EU govori o tome da neće poštivati arbitražni sporazum. Taj sporazum vrijedi jer je arbitražni sud odlučio da nastavlja postupak i njezino je ponašanje je stoga vrlo neeuropsko – rekao je Erjavec koji također smatra da Hrvatska na svojim vanjskim granicama EU ne provodi kontrole u skladu sa schengenskim režimom.

Erjavec je također rekao da ove gužve nisu ostvaraje njegovih prijetnji o blokadi turista na ulasku u RH zbog arbitražnog postupka:

– Nikada nisam izrekao takvu prijetnju, tada su zlorabili moju izjavu, što se često događa u Hrvatskoj. Još jednom ponavljam, ovo nema nikakve veze s arbitražnim postupkom. Radi se o tome da Slovenija kao dio Schengena mora poštivati uredbu EU. Ako to ne bismo radili, Schengenska zona bi se prebacila na naše sjeverne granice i tada bi mi trebali čekati na ulazak u Austriju, Italiju… U našem je vitalnom interesu da Slovenija ostane dio Schengena – rekao je Erjavec.

Izvor: jutarnji.hr

 

Komentari

2 comments

 1. Ivan Juroš

  Predlažem ministarstvu turizma,
  da dade međunarodnu objavu turistima

  Da zbog bojazni od slovenskog ometanja provoza turista, dolete u Hrvatsku, zbog čega će Hrvatska povoljnije iznajmljivati rent a car vozila za potrebe interhrvatskog prijevoza…, odnosno, prevozit će povoljno bukirane turiste od sletišta do odredišne destinacije…

  Sama takva objava će uzbuditi EU duhove (nadam se), koji će shvatiti tko su zapravo Slovenci, pa im očitati bukvicu, a nama ne bi posve propala turistička sezona…

 2. Zdravko Marzic

  hrvatska ce povoljnije iznajmljivati rent a-car,??mi bi boga opljackali,danad se trazi za biciklu 200 kn,dnevno,