ŽILE KUCAVICE HRVATSKE SU U OPASNOSTI: Nijedna zemlja u Europi nema takve rijeke, očuvajmo ih za našu djecu i buduće generacije!

Iako su najvećim djelom očuvane, rijeke u Hrvatskoj su pod konstantnom prijetnjom regulacija i uništavanja.

Goran Šafarek, hrvatski znanstvenik, fotograf i filmaš pokrenuo je crowdfunding kampanju za svoj novi film o rijekama Hrvatske, još jednom izuzetno vrijednom projektu koji za cilj ima zaštitu i promociju hrvatskih rijeka. Goran ih već godinama promovira u svijetu, a u Hrvatskoj se glasno i jasno zalaže za njihovu zaštitu od ljudskog uništavanja; pitanje je kako bi izgledale hrvatske rijeke da ne postoje ljudi poput Gorana.

Goran radi na rijekama već više od 10 godina. Biolog po struci, okrenuo se medijima kao moćnom alatu za promociju prirodnih ljepota, ali i upozorenju na prijetnje. Napisao je monografiju ‘Rijeke Hrvatske’, desetke članaka u prestižnim časopisima poput National Geographic i GEO. Također je i autor nekoliko kratkometražnih dokumentarnih filmova te knjige ‘Drava-koprivnička Podravina’ (koju možete dobiti za sudjelovanje u kampanji). Snimio je i film o Dravi kao jednoj od najočuvanijih nizinskih rijeka Europe. Njegove fotografije i video uratke možete vidjeti OVDJE.

Sada je vrijeme za novi veliki projekt – dokumentarni film ‘Rijeke Hrvatske’. Njegov cilj je promovirati svijetom rijeke, te linije života našeg planeta.

17990880_1397468593633134_980140262674848587_n

Iako su najvećim djelom očuvane, rijeke u Hrvatskoj su pod konstantnom prijetnjom regulacija i uništavanja. Pomažući u projektu ‘Rijeke Hrvatske’ pomoći ćete otkriti priču koja se rijetko čuje, drugu stranu koju pričaju same rijeke. To je priča o njihovim tajnama,skrivenoj ljepoti, misterioznim procesima, ali i problemima s kojima se rijeke suočavaju svakodnevno kao i recept za skladan suživot rijeka s ljudima.

‘Ono što smo mi naučili je da ne možemo živjeti bez naših rijeka, naših oaza života. Ali i još važnije: rijeke su bile ovdje davno prije ljudskih bića, a u ovom kratkom vremenu od kada dijelimo Zemlju s rijekama uspjeli smo ih gotovo potpuno uništiti. A sada je vrijeme da preuzmemo odgovornost, da zaštitimo taj mali dio očuvanih rijeka koji je još opstao i sačuvamo ih za budućnost, kada nas više ne bude, ali te linije života će nastavljati teći, u vječnost’, kaže Šafarek.

Dio filma ‘Rijeke Hrvatske’ je već snimljen, no dio tek treba biti snimljen. Obzirom da područje pokriva cijelu Hrvatsku financijski i logistički je vrlo zahtjevan. Njegov cilj je prikupiti 15.000$ potrebnih za pokrivanje dijela troškova još potrebnog snimanja i prijevoza do lokacija koje su raspršene po cijeloj Hrvatskoj. U filmu će osim promocije prirodnih ljepota Hrvatske biti objašnjeni razni procesi, ali i kompleksnost tog vodenog sustava koji je mnogo više od samo vode koja teče između lijeve i desne obale.

Više o kampanji pročitajte OVDJE.

 

Izvor: croexpress.eu

Odgovori

Skip to content