SKANDALOZNI MARULIĆEVI DANI Splitski HSP: Frljić je jugoprovokator!

Predstava Olivera Frljića ‘Naše nasilje i Vaše nasilje’ koja bi se trebala održati 24. travnja u splitskom HNK-a, u sklopu ‘Marulićevih dana’, diže sve veću buru. Nakon što se oko izvedbe pobunila stranka Hrast, koja je predstavu nazvala ‘Frljićevim orgijanjem’, a istaknuti propovjednik i duhovnik fra Nikola Mate Roščić iz Splita podnio je prijavu Splitsko-dalmatinskoj policijskoj upravi protiv redatelja, priopćenjem se oglasio i HSP te županije, prenosi Direktno.hr.

”Hrvatska stranka prava Splitsko-dalmatinske županije najoštrije osuđuje i samu najavu postavljanja kazališne predstave Olivera Frljića ‘Naše nasilje i Vaše nasilje’ koja bi se navodno trebala uprizoriti 24. travnja 2017. godine u splitskom HNK-a na 27. Marulićevim danima”, stoji u priopćenju.

Kako navode, duboko ih zabrinjava i vrijeđa da se “jedna takva predstava našla na repertoaru Marulićevih dana, a još više da ju financira Ministarstvo kulture na čelu s Ninom Obuljen”.

“Imajući u vidu da je javnosti poznato kakav je karakter te predstave, da ista duboko vrijeđa vjerske osjećaja svih kršćana i svih muslimana stava smo da i ministrica kulture Obuljen i HNK Split i Oliver Frljić ‘vuku vraga za rep’ i nepotrebno provociraju hrvatsku javnost.

Budući je ovo postala javna stvar i da nepotrebno izazivaju reakcije nekih skupina kojima se neće svidjeti u kojem kontekstu se prikazuju useljenici arapskog podrijetla isti se mogu odlučiti na reakcije negdje na hrvatskom Jadranu, što bi moglo ugroziti jedinu profitabilnu gospodarsku granu u Hrvatskoj – turizam.

Smatramo da je ova provokacija (jer Frljića ne smatramo ni redateljem ni umjetnikom već jugoprovokatorom) direktno usmjerena protiv svih pozitivnih vrijednosti koji su primjereni gradu Splitu i Republici Hrvatskoj. Ova nacionalna sramota može završiti jedino ostavkom ministrice kulture Nine Obuljen, ostavkom intedanta HNK Split, a jugoprovokator Frljić može završiti u Travniku.

Posljednji puta tražimo da se ova predstava skine s repertoara 27. Marulićevih dana, a svima odgovornima poručujemo da se ova predstava neće održati u gradu Splitu”, napisali su u priopćenju.

Kako smo ranije pisali, donosi Direktno.hr, u medijima je nazamijećeno prošlo priopćenje Ministarstva kulture, objavljeno na webu 17. veljače 2017. godine o tome kako je tada održana sjednica Vijeća Festivala hrvatske drame ‘Marulićevi dani’.

”Predstavnici Ministarstva kulture, Splitsko-dalmatinske županije i jedan član Vijeća nisu podržali program, uz obrazloženje da odabir predstava u kojem prevladavaju autorski projekti nad predstavama hrvatskih dramskih pisaca nije u skladu s koncepcijom Festivala, ne ulazeći pritom u estetske kriterije izbornikova odabira”, stajalo je, među ostalim, u priopćenju.

Tražili smo od Ministarstva kulture da nam omogući pojašnjenje ministrice Obuljen o tome kakav je stav ministrice o ovom dijelu programa Marulićevih dana, što ministrica misli o ovom autorskom projektu Olivera Frljića i je li takav program primjeren manifestaciji poput Marulićevih dana te koji to predstavnici Ministarstva, županije i Vijeća nisu u veljači podržali program i koliko je novca Ministarstvo kulture dodijelilo Marulićevim danima u 2016., a koliko u 2017. godini.

Ministrica nije otkrila svoj stav, ali se iz odgovora Ministarstva, koji donosimo u cijelosti, jasno vidi da je Ministarstvo i u njenom i u mandatu njenog prethodnika Hasanbegovića Marulićevim danima dalo isti novčani iznos te da njihova pomoćnica zadužena za dramu nije podržala ovogodišnji program.

”Nastavno na vaš upit povodom događanja vezanih za Festival hrvatske drame ‘Marulićevi dani’, obavještavamo da je na održanoj sjednici Vijeća 17. veljače 2017., godine u Ministarstvu kulture, izbornik Igor Ružić predstavio program predstojećeg Festivala hrvatske drame ‘Marulićevi dani’, koji je prihvaćen većinom glasova članova Vijeća.

Nositelj Festivala ‘Marulićevi dani’ je Hrvatsko narodno kazalište Split, a intendant Goran Golovko, ujedno je i ravnatelj Festivala.

Program nisu podržali Ministarstvo kulture i Splitsko-dalmatinska županija, preko svojih predstavnika pomoćnice ministrice dr. sc. Ive Hraste Sočo i Tomislava Đonlića te v.d. ravnatelja Drame HNK Split, Trpimir Jurkić.

Ministarstvo kulture financiralo je Festival hrvatske drame ‘Marulićevi dani’ u 2016. i 2017. godini sa istim iznosom od 370.000 kuna”, poručili su iz Ministarstva kulture.

Ostaje nejasno kako je moguće da Ministarstvo kulture financira program koji istovremeno ne podržava, zaključuje Direktno.hr.

 

Odgovori

Skip to content