PISMO INTENDANTU HNK U SPLITU: Gospodine Golovko, zar ste spremni obeščastiti ovogodišnji Festival drame u Splitu i njegovog Naslovnika?

U cijelosti objavljujemo pismo koje je prof. Margita Vučetić, članica Nadzornog odbora Hrvatske udruge Benedikt, uputila intendantu HNK u Splitu, gospodinu Goranu Golovku, povodom uvrštavanja predstave ‘Naše nasilje i vaše nasilje’ u program 27. Marulićevih dana:

Zar ste spremni obeščastiti ovogodišnji Festival drame u Splitu i njegovog Naslovnika?

Poštovani g. intendante Gorane Golovko,

zar tako malo poštujete ovaj Grad i njegove stanovnike, vjerne ljubitelje kazališne umjetnosti? Zar ste spremni tako omalovažiti velikana nacije i cijele Europe – Marka Marulića čije ime nosi ova tradicionlana manifestacija u našem gradu? Zar ste spremni nemilo gaziti i poniziti vjerske osjećaje, ljudsko dostojanstvo i nacionalni ponos svojih sugrađana i cijele nam Domovine? Zar ste spremni kao odgovorna osoba, prvi čovjek Hrama kulture u ovom gradu postaviti na scenu predstavu “Naše nasilje i vaše nasilje” promašenog redatelja Olivera Frljića, koji je doživio debakl u inozemstvu?

Spašavate li to utopljenka Frljića ili nam želite dokazati da Europljani nisu dobro razumjeli sotonsku poruku njegove predstave? Zar ste toliko poremetili vrijednosni sustav dramskog djela i umjetnosti koja treba odgajati, mijenjati ljude na bolje, hraniti ih dobrim vibracijama tolerancije i ljubavi za život i suživot na ovom planetu? Gdje je nestao cilj i svrha ovog Festivala drame u Splitu – poticanje i istraživanje kazališnog izričaja hrvatske dramske književnosti u hrvatskim kazalištima i  u kazalištima drugih zemalja u kojima se izvode djela hrvatskih autora?

Možda se ipak skrivate iza izbornika ovogodišnjeg programa 27. Marulićevih dana s obzirom da pamtim Vašu izjavu s početka Vašeg mandata, kada ste kao ravnatelj Splitskog ljeta razmišljali o Frljiću i njegovim predstavama. Koliko mi je znano, podršku ovogodišnjeg programa Marulićevih dana niste dobili od predstavnika Ministarstva kulture, Splitsko – dalmatinske županije i jednog člana Vijeća. I tu ste činjenicu bezobzirno zanemarili.

Gospodine Golovko, lijepo Vas molim da razmislite i zaustavite poniženja i vrijeđanja svake vrste koja ova predstava nemilo baca u obraze Vaših sugrađana. Nemojte zaboraviti da je “njen rug i Vaš rug”.

Margita Vučetić / Hvatska udruga Benedikt

1 comment

  1. Korneli Split

    Slušam na radiju reakciju Vlade. Kao, oni su za umjetničke slobode, pa da se vodi računa o osjećajima vjernika, ali na kraju svu krivnju prebacuju upravo na g. Golovka ističući da je on intendant HNK Split, ali i odgovorna osoba “Marulićevih dana”. Pa i neka su, iako to ne oslobađa krivnje ministricu i Vladu RH.
    Eto, i po tome se vidi koliko je ovo pismo, pisano prije reakcije Vlade, pogodilo “U SRIDU”. Svaka čast.

Odgovori

Skip to content