PRAVO LICE MARŠA Što je iduće? Oduzimanje diploma svim vjernicima?

Takozvani ‘Marš za znanost’ u Hrvatskoj vrlo je brzo pokazao pravo lice i prave namjere. Stvari su jednostavne, ovaj marš je samo još jedan pokušaj militantnih sekularista, odnosno radikalnih ljevičara, da otmu znanost i koriste ju za promociju svoje agende.

Pozivalo se na nepristranost, ali cijeli pokret ‘Marša za znanost’ od početka je ‘debelo’ u taboru lijevih liberala. Krenuli su kao reakcija na američkog predsjednika Donalda Trumpa i neka njegova propitivanja vezano uz (navodne) klimatske promjene, a ta početna motivacija za stvaranje ovakvog marša je dvojbena i nepobitno pokazuje politički karakter pokreta.

Iako u znanstvenoj zajednici u Hrvatskoj postoje itekako legitimni zahtjevi, koji su se mogli i moraju čuti, u ovom slučaju marša i svega vezanoga uz taj ‘event’ – ti parcijalni zahtjevi služili su kao ‘dimna bomba’ za radikalizaciju i pokušaj preuzimanja, odnosno povezivanja širokog spektra znanstvenih poduhvata s vrlo uskim političkim pokretom. Još više zabrinjava pokušaj stvaranje poveznice između znanstvene metode i kontraverznog pojma, teorije ‘intersekcionalnost’ (koja sagledava povezan sustav ‘tlačenja’ žena, ne-bijelaca, LGBT-ovaca i svih skupina na svijetu osim bijelih muškaraca na Zapadu).

Na ovaj način ozbiljna i zajednička podrška promišljanju o važnosti znanosti nestaje i ostaje samo mala radikalna klika sa svojim dnevno-političkim redom. Mnogi znanstvenici u Americi koji bi možda i podržali ‘marš’ – nisu to učinili radi povezanosti s ovom čudnom teorijom.

Sam pogled na ‘poznatije’ sudionike i pobornike marša otkriva pravu sliku o namjerama; Vlatko Silobrčić, Mirela Holy, Aleksandar Štulhofer, Marko Torjanac, Ivica i Marijana Puljak, Rada Borić, Nenad Zakošek, Boris Jokić… Iako nisu službeni organizatori marša u Hrvatskoj, oni su siva eminencija koja vuče poteze iza scene i stvara intelektualnu ljevičarsku i ‘intersekcionalnu’ platformu u Hrvatskoj. I to nije problem jer živimo u slobodnoj zemlji gdje građani imaju pravo udruživati se i promovirati što žele. Problem je kada se inicijativa kao ovaj marš predstavlja kao nešto nepristrano i iznad politike, a zapravo nije. Vrlo je isključiva.

Službeni organizatori neka su studentska udruga sociologije zvana ‘Anomija’. Samo ime vrlo je znakovito jer riječ ‘anomija’ (anomie) označava složen sociološki pojam koji, u najjednostavnijem prijevodu, znači stanje u kojem dolazi do destabilizacije starih normi i pravila, osobito u ‘modernim društvima’ gdje ljudima nedostaje zajedničkih vrednota koje su religije davale. Ova skupina imala je vrlo jasne zahtjeve koja je ‘trebala’ promovirati putem marša.

Komentirao bih samo nekolicinu njihovih zahtjeva koji pokazuju ljevičarsku političku agendu:

“Bez miješanja politike i političara u slobodu znanstvenog rada”

Kako bi to bilo (i gdje toga ima u svijetu) da politika i političari ne prate kako će se i za kakve projekte novac poreznih obveznika (poznat pod krivim pojmom ‘javni’ novac). Političari su, prema političkim programima po kojima su izabrani, odgovorni prvenstveno poreznim obveznicima. Ako ‘znanstvenici’ stvarno žele biti ‘potpuno slobodni i nevezani’, neka ‘stvore’ vlastiti novac – neka odu na tržište i onda rade što žele.

“…da se stotine milijuna kuna predviđenih za ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka i militarizaciju društva prenamijene za razvoj znanosti i obrazovanja”

Ljevičarske fore – ‘militarizacija društva’. Svaka istinski napredna država pazit će na sigurnost svojih građana. Bez sigurnosti nema ni mirnog okruženja za znanost. Ne smijemo nikada više dopustiti ponavljanje 1991. gdje smo ‘ostali goloruki’ pred agresorom.

«…da se Cjelovita kurikularna reforma i implementacija Strategije znanosti, obrazovanja i tehnologije nastave s točke i s ljudima koji su ju vodili do 2016. godine»

U ovoj točki vidi se potpuna politička ‘nepristranost’!!! ‘Vrati se, Borise!’ – prava konzervativna Vlada bi u što kraćem roku postavila ekipu koja će kroz školski kurikulum, osim znanja, poticati patriotizam, tradiciju, obiteljske vrijednosti i značenje kršćanstva u razvitku civilizacije i posebno Hrvatske.

«Žurno uvođenje zdravstvenog i građanskog odgoja utemeljenih na najnovijim znanstvenim spoznajama u nastavne kurikulume, oslobađanje nastave povijesti od nametnutih dogmi i ideologija te uklanjanje utjecaja retrogradnih i dogmatskih udruga i stranaka na rad Agencije za odgoj i obrazovanje”

Pretpostavljam da ‘najnovije znanstvne spoznaje’, osobito za zdravstveni (spolni) odgoj, dolaze od američkog pseudoznanstvenika i pedofila Alfreda Kinseya i njegovog instituta. Lijepo je bilo vidjeti polaznika toga instituta Aleksandra Štulhofera na maršu. Dečko očito čeka svoju novu priliku. A te ‘retrogradne’ i ‘dogmatske’ udruge ne samo što neće nestati, nego će konzervativni i tradicionalni ustanak protiv antifalibana i leftarda u Hrvatskoj postajati sve veći i jači. Svakako nećemo dopustiti da nam se djeca indoktriniraju s nakaradnim idejama…

«Vraćanje vjeronauka iz škola u crkve»

Kakve točne veze ovaj zahtjev ima s ‘promocijom znanosti’ u Hrvatskoj? Ova ‘mala točka’ otkriva svu nesnošljivost i pravo lice organizatora. Ili su to možda kompleksi studenata sociologije koji su bili ‘prisiljeni’ pohađati izborni predmet? Možda bi mogli tražiti i ‘čišćenje’ svih vjernika iz znanstvenih institucija i oduzimanje diploma svima koji kažu da su vjera i razum komplimentarni i da su stvorili zapadnu civilizaciju i znanstveni napredak?

Znanost treba poticati. Ljudska znatiželja pomogla je stvoriti napredak i civilizaciju. Ipak, ne smijemo dopustiti da nam znanost otme jedna mala, ali vokalno jaka skupina.

Autor: Vice Batarelo/direktno.hr

Odgovori

Skip to content