Hrvatska udruga Benedikt: „Nasilje i govor mržnje su nedopustivi, pogotovo financirani javnim novcem“

Priopćenje Hrvatske udruge Benedikt na temu prosvjednog skupa povodom održavanja predstave „Naše nasilje i vaše nasilje“ u sklopu 27. Marulićevih dana.

Danas smo se okupili kako bismo dostojanstveno izrazili svoje nezadovoljstvo s programom 27. Marulićevih dana (festival hrvatske drame). Na programu Marulićevih dana danas je autorski uradak Olivera Frlića „Naše nasilje i vaše nasilje“. Ta predstava nema nikakve umjetničke vrijednosti, radi se o političkoj provokaciji, radi se o vrijeđanju ljudskog dostojanstva, vrijeđanju domoljublja, vrijeđanju vjernika (kako kršćana tako i muslimana).

Program 27. Marulićevih dana je usvojen sredinom veljače ove godine u Ministarstvu kulture. Program je usvojen preglasavanjem, a ne dogovorom. Selektor Marulićevih dana je odabrao problematičnu predstava „Naše nasilje i vaše nasilje“ iako je ta predstava ocjenjena, u inozemstvu, kao neprihvatljiva. Budući da je predstava već bila izvođena izvan Hrvatske i da je ocjenjena kao prizemna politička provokacija bez umjetničke vrijednosti pitanje je zašto ju je selektor odabrao? Nameće se zaključak kako se radi o planiranoj provokaciji u sklopu specijalnog rata koji se vodi protiv Republike Hrvatske.

Ministarstvo kulture financira kulturnu manifestaciju Marulićevi dani i snosi odgovornost jer financira predstavu koja širi nekulturu, govor mržnje, nasilje i koja vrijeđa ljudsko dostojanstvo i vjerske osjećaje građana te se izruguje s nacionalnim simbolima.

Ravnatelj Marulićevih dana je intendant Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu gospodin Goran Golovko i on je najodgovorniji za ovu nacionalnu sramotu. Autorski uradak „Naše nasilje i vaše nasilje“ nema nikakve poveznice s Markom Marulićem, s hrvatskom dramom i kulturom pa nije jasno zašto se ta predstava našla na programu Marulićevih dana. Intendant splitskog HNK treba dati ostavku zbog programskih propusta. Pozornica Hrvatskog narodnog kazališta nije privatna pozornica da bi se na njoj izvodili kojekakvi privatni uratci.

Selektor i ravnatelj Marulićevih dana govore o umjetničkom djelu, ali niti jednom riječju to nisu obrazložili. Jasno treba kazati kako se ne radi o umjetnosti. To je prizemna politička provokacija koja širi netoleranciju, pravi razdor u društvu, vrijeđa domoljube i vjernike. Koja je poruka te predstave? Poruka je pornografija, hladnokrvna ubojstva (pucanje i klanje), deranje, vrijeđanje kršćana i muslimana pa se ne može smatrati umjetnošću.

Nismo tražili zabranu predstave već smo tražili da se skine s programa Marulićevih dana jer ne zadovoljava niti jedan kriterij koji bi trebala imati. Nisu nam potrebne predstave na Marulićevim danima koje šire mržnju, vrijeđaju ljudske vrijednosti, vrijeđaju domoljublje i vjerske osjećaje građana.

Zašto gospoda ne osnuju svoje kazalište sa svojim novcem? U svom kazalištu, sa svojim sredstvima, bi mogli prikazivati svoje dobre i loše uratke. Treba napomenuti da ni tada ne smiju širiti mržnju, netoleranciju i ne smiju vrijeđati građane.

Povodom najavljenog građanskog prosvjeda Ministarstvo kulture je istaknulo:

“Poštujući umjetničke slobode i estetska mjerila svakog umjetnika, mišljenja smo kako je potrebno pri stvaranju i izvedbama umjetničkih djela imati na umu vjerske i nacionalne osjećaje, kao i osnovna ljudska prava svakog pojedinca i društvene skupine”.

Ova izjava iz Ministarstva kulture je sramotna jer umjesto da predstavu koja vrijeđa skinu s programa daju jednu uopćenu izjavu koja ničemu ne služi. Ovom neodgovornom izjavom ministarstvo pokazuje svoje suučesništvo u ovoj provokaciji.

Ravnatelj splitskog HNK-a Goran Golovko izjavio je kako bi u ovoj situaciji bilo „najgore da se predstava ne održi“. Zašto bi bilo „najgore da se predstava ne održi“? Iz ovoga možemo isčitati stav: samo vi pričajte, mi ćemo vas i dalje vrijeđati a vi ćete to vrijeđanje plaćati! Sramota!

Pitanje za gospodina Golovka, Ministricu kulture, selektore, itd.: „Do kada će nas Oliver Frljić vrijeđati svojim uratcima, jer ovo nije prvi put? Do kada ćete našim novcem plaćati predstave koje nas sramote, koje nas vrijeđaju i izazivaju?“

Zbog ove nacionalne sramote tražimo odgovornost i ostavke.

Želimo da Marulićevi dani budu festival hrvatske kulture, hrvatske drame, humanog izričaja gdje se u umjetničkim djelima poštuje ljudsko dostojanstvo, djela u kojima se promiče suživot, ljubav, dobrota, domoljublje i prirodni zakoni.

Hrvatska udruga Benedikt

2 comments

  1. Marijo Jakovčić

    Taj kvazi umjetnik i nije važan, on se već “dokazao”, ti njegovi uratci su plod bolesnog uma, posebno bolesne ima gledatelje, dokaz su da nam je društvo u ponoru, ne samo zbog političkih struktura.
    A umjetnost, ta divna riječ i njen sadržaj, zar se i ona sad ne stidi, stidi pred ljudima i Bogom /Bogom u kojeg dio svijeta vjeruje/.
    Kako da osobno vjerujem u UMJETNOST, dok se ova predstava naziva UMJETNIČKIM DJELOM i dok je kreira ovaj UMJETNIK.
    Pa zar ja s ovoliko godina /65/ stvarno ništa ne znam o umjetnosti, iskreno mislio sam da i nešto i znam. Pa u ovoj svetoj kazališnoj kući sam odgledao stotinjak razno raznih predstava.
    Kome i kojoj umjetnosti ostavljamo mladost i nerođene.
    Stidim se ovih ljudskih spodoba.

  2. gordana raos

    Gnjusni Frljićev uradak je mizerni neumjetnički i bolesni ispljuvak ,proizvod sotonine zavjere koja je opasno zakoračila u naš prostor,a još je opasnije licemjerstvo i emocionalno siromaštvo onih odgovornih koji su dopustili ulazak ovog zloduha u HNK.

Odgovori

Skip to content