Roman Leljak: Karamarko nije bio suradnik Udbe!

Na ročištu na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu gdje Karamarko tuži Manolića za klevetu zbog tvrdnji da je bio “suradnik Udbe” Ante Barišić (nekadašnji šef odjela za kler Službe državne bezbednosti, svjedok Josipa Manolića, političara i šefa bjelovarske Ozne, bivšeg predsjednika Vlade RH, poznatog i po tome što je zatvorio kardinala Alojzija Stepinca, kojeg je Tomislav Karamarko tužio zbog klevete), je kazao da ima neposredna saznanja o sadržaju Manolićevih tvrdnji jer je “kao operativni radnik SDS-a bio neposredno uključen u postupanju u okviru grupne operativne obrade naziva ‘Trs’, a koja se u kontinuitetu odvijala od 1981. do 1990.”

Prema njegovim riječima, nositelji te obrade bili su centri SDS-a Zagreb i Split, a svrha operativne grupne obrade ‘Trs’ bila je kontroliranje žarišta tzv. neprijateljske djelatnosti “koja se manifestirala u vidu aktivnosti određenih vjerskih zajednica” i u “svrhu identifikacije nositelja tih djelatnosti”.

Istaknuo je i da su pojedini ljudi koji su bili obuhvaćeni tom obradom kasnije bili pripremani za suradnju sa Službom državne sigurnosti.

“U dokumentaciji o grupnoj obradi nema direktne tvrdnje da je privatni tužitelj (Tomislav Karamarko) doušnik Udbe, odnosno u okviru naše Službe, ali to se može iščitati iz sadržaja dokumentacije koja se nalazi u arhivima. Dokumentaciju sam ja osobno pisao i potpisao pa bi uvid u dosje operativne grupne obrade ‘Trs’ dao odgovor na sva pitanje. Ne smijem reći u kojem je svojstvu bio privatni tužitelj naveden u toj dokumentaciji jer se to sve može utvrditi uvidom u tu dokumentaciju”, kazao je Barišić.

No, danas je Barišićeve tvrdnje opovrgao Roman Leljak, napisavši: Karamarko nije bio suradnik Udbe. Pregledao sam akciji Trs, to nije istina… napisao je Leljak

lejk
Karamarkova obrana je na jučerašnjem ročištu također kazala: da Barišić za svoje tvrdnje nije ponudio ni jedan dokaz.

Izvor: kamenjar.com

Odgovori

Skip to content