Na VIDIK festu u Splitu prikazan film ‘Majka Terezija’

Majka Tereza

U sklopu V. hrvatskoga aktivističkog festivala VIDIK fest 25. travnja u dvorani „Vinko Draganja OP” dominikanskoga samostana u Splitu održana je projekcija dokumentarnog filma (80 min.) „Majka Terezija” (1986.) redateljica Ann i Jeanette Petrie.

Sveta Majka Terezija (Skoplje, 26. kolovoza 1910. – Kolkata 5. rujna 1997.), katolička je svetica i redovnica albanskoga podrijetla. Utemeljila je redovničku zajednicu Misionarke ljubavi u Kolkati 1950. godine. Više od 45 godina služila je siromašnima, bolesnima i umirućima. Misionarke ljubavi danas imaju pet tisuća redovnica i oko 600 misija, škola i skloništa u više od 120 država svijeta. Majka Terezija dobitnica je Nobelove nagrade za mir 1979. i mnogih drugih međunarodnih nagrada. Papa Ivan Pavao II. proglasio ju je blaženom 19. listopada 2003. godine, a 4. rujna 2016. papa Franjo proglasio ju je svetom.

Prikazani film „Majka Terezija” opisuje život sv. Majke Terezije u opasnim pustolovinama od rata u Beirutu do Gvatemale, od devastiranih dijelova Kolkate do Bronxa, te vjerno opisuje zbog čega je osvojila srca i divljenje svijeta, a njezina ljubav i nesebično služenje potvrđuju veličinu i dostojanstvo svake ljudske osobe koja nadilazi razlike među ljudima. To je razlog zašto je bila prihvaćena diljem svijeta od ljudi svih vjera i različitih svjetonazora.

MISIJA / IKA

Odgovori

Skip to content