PADA LI VLADA?

Premijer Andrej Plenković na današnjoj sjednici Vlade sasvim je nenadano zatražio razrješenje tri Mostova ministra. Ministri Orepić, Dobrović i Šprlje nisu se složili s njegovim stavom kako ministar Zdravko Marić nema nikakvu odgovornost za navodne malverzacije u Agrokoru te su, odlukom premijera, ostali bez fotelja, piše Slobodna Dalmacija.

Glavno pitanje nakon naprasne Plenkovićeve odluke je – znači li ovo pad i druge Mostove i HDZ-ove Vlade? Nedvosmislen odgovor na ovo pitanje za sada nije moguće dati, a ključeve vlasti sada vjerojatno drži saborska oporba.

Naime, premijer Plenković umjesto Mostovih ministara sada ima pravo imenovati nove ljude, ali oni ne mogu zasjesti u ministarske fotolje bez da ih podrži saborska većina.

Budući da je sasvim jasno kako Mostovi zastupnici neće stati uz Plenkovića, glavno je pitanje hoće li premijer imati dovoljno ruku za nezapamćenu rošadu u vrhu vlasti.

Ako ruku bude dovoljno, Plenković ostaje premijer. Ako ih, pak, ne bude, Hrvatsku čekaju novi prijevremeni izbori.

Kako Plenković može do većine?

Kao zamjena za ruke mostovaca u kuloarima se posljednjih dana sve češće spominje Vrdoljakov HNS, no HDZ većinu može održati i bez njihovih ruku.

Naime, za saborsku većinu potrebno je 76 ruku, a HDZ trenutno ima 61 zastupnika. Uz podršku HNS-ovaca stigli bi na 70 ruku, te bi im trebala podrška najmanje šest od ukupno osam zastupnika manjina kako bi formirali mršavu većinu.

No, čak i bez HNS-ovih ruku, HDZ vjerojatno može računati na pojedine, ako ne sve, zastupnike manjina, a prostora za ‘trgovinu’ sasvim sigurno ima među dvojicom ‘bandićevaca’, zastupnicima Živog zida, Branimirom Glavašem te nezavisnim Željkom Glasnovićem.

Svi navedeni zajedno drže 12 mjesta u Saboru, a HDZ-u će, ako pridobiju manjine, trebati tek 7 ‘prebjega’.

Situaciju, jasno, dodatno kompliciraju i lokalni izbori koji su pred vratima, a jedna stvar je prilično sigurna – Plenković je krenuo u napad i zaigrao vrlo opasnu igru. Osim, naravno, ako podjela novih fotelja nije bila dogovorena prije eksplozivne sjednice Vlade, piše Slobodna Dalmacija.

 

Odgovori

Skip to content