POČINJE PRIKUPLJANJE POTPISA: Tko će biti novi predsjednik Sabora?

Na pitanje ostaje li Božo Petrov na mjestu predsjednika Sabora Plenković je odgovorio: “To ćemo vidjeti vrlo skoro”

Ovo je situacija u kojoj HDZ mora pokazati i koheziju i lojalnost i odgovornost, očekujem to od svih saborskih zastupnika a posebno od visokih dužnosnika – rekao je Plenković u Saboru nakon sjednice Kluba HDZ-a, na kojoj je, kako kaže, dobio podršku. Istaknuo je da su počeli prikupljati potpise. – Imat ćemo dovoljno potpisa za sve, kazao je Plenković novinarima u Saboru. Na pitanje hoće li pokrenuti smjenu predsjednika Sabora Bože Petrova, Plenković je kazao HDZ ide na stvaranje nove parlamentarne većine. – A to podrazumijeva i novog predsjednika Sabora – kazao je Plenković i potvrdio da će krenuti u rušenje Bože Petrova. Na pitanje je li moguće da će to napraviti sljedeći tjedan, Plenković je kazao sve je moguće. Ranije je premijer Andrej Plenković, nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a, rekao da je preslagivanje parlamentarne većine izgledno, ali i da se ne boji novih izbora. Plenković je rekao da su na sjednici Predsjedništva HDZ-a bili i svi ministri iz HDZ-a te da je temeljni cilj sastanka bio pojasniti današnju odluku da pokrene razrješenje tri Mostova ministra u Vladi.

– Drugo, dobio sam punu potporu Predsjedništva i članova Vlade da pristupimo formiranju većine koja bi omogućila nastavak rada Vlade, stabilnost institucija i nastavak na svim zakonskim aktivnostima i mjerama koje će pridonijeti boljitku hrvatskih ljudi – rekao je Plenković. – Treće, ako u sljedećim danima ne dođe do mogućnosti da se formira parlamentarna većina koja omogućuje stabilnosti nastavak rada Vlade, i ja osobno i HDZ spremni smo ići i na nove izbore – zaključio je Plenković, dodajući da će sada otići u Sabor na konzultacije sa svojim zastupničkim klubom. Na pitanje ostaje li Božo Petrov na mjestu predsjednika Sabora Plenković je odgovorio: “To ćemo vidjeti vrlo skoro”.

Naglasio je da Vlada nije pala te da je mogućnost za novu parlamentarnu većinu izgledna, ali i poručio da se politički ne boji novih izbora – dapače, da misli da mogu ostvariti i bolji rezultat nego na posljednjim izborima. Novinari su ga pitali i postoji li mogućnost velike koalicije, na što je odgovorio da će razgovarati sa svim partnerima te da je ono što je dobro za Hrvatsku dobro i za HDZ.

Naglasio je da je odluka o smjeni ministara stupila na snagu odmah, da nije potreban supotpis predsjednika Sabora. U ranijoj praksi to se događalo, ali nije bilo nužno, smatra Plenković. Na pitanje što ako se Most predomisli, nasmijao se i odgovorio da se ovo nije dogodilo na inicijativu HDZ-a.

– Naša je pozicija sasvim jasna. Kako će Most postupiti danas nakon što su digli ruke protiv kolege u Vladi, s kojim rade dulje nego ja, to je ipak pitanje za njih, ne za mene – rekao je Plenković. Na pitanje zašto je Marić važniji od Vlade Plenković je odgovorio da to nije rekao, ali da je Marić član ove Vlade i ministar financija te je pohvalio njegov rad. – Malo tko tko ima zdrav razum bi mogao postupiti drugačije nego što sam ja postupio danas – rekao je.

Izvor: vecernji.hr

Odgovori

Skip to content